
Mám veľmi rada ryby, preto sa pravidelne prechádzam pomedzi mraziace boxy vo veľkých super alebo hyper marketoch a hľadám kompromis medzi chutnou a kvalitnou rybou a jej cenou. Rybie prsty ani rybie filé nie sú v mojom obzore záujmov. Ešte tak filety občas môžu byť. Pri jednej takejto pravideľnej prehliadke som na svoju veľkú radosť objavila mrazeného lososa bez hlavy za "púhych" 165,- Sk za kilo. Čo naozaj nie je veľa. Hlavne, keď zoberieme do úvahy, že sa z jednej takejto ryby dosýta najedia cca šiesti ľudia. Možno aj viacerí.
Naradostená som niesla domov rybysko lososové. Doma ma však prepadla hrôza, lebo som zistila, že v moje kuchárske knihy na túto špecialitu akosi zabudli. Našťastie som mala v tejto oblasti veľmi zdatnú kolegyňu, ktorá mi poradila "základný recept" na lososa.
Losos pečený na bylinkovom masle
Celého lososa necháme rozmraziť - prirodzeným spôsobom (žiadna mikrovlnka, žiadna horúca voda!!!).
Pripravíme si bylinkové maslo:
Obyčajné maslo zmiešame s kôprom, pažítkou, bazalkou, petržlenovou vňaťou a podobne. Nemusí tam byť každá z týchto byliniek, v najhoršom prípade môže byť len jedna z nich. Najlepší je kôpor.
Môžeme primiešať aj soľ, ale nemusíme. Stačí, keď pred pečením posolíme rybu.
Pekáč, alebo plech tiež vytrieme maslom - nie bylinkovým. Lososa naň položíme "postojačky" tak, aby bol chrbtom hore. Aby nám v tajekto vydržal, mali by sme mu do brucha postaviť nejakú podložku, napr. klasické staré poldecáky-tie by mali vydržať teplotu v rúre.
Potom celého lososa obalíme pripraveným bylinkovým maslom.
Na plech spolu s ním môžeme naukladať mierne predvarené zemiaky (surové by sa asi nestihli dopiecť, lebo ryby sú upečené pomerne rýchlo).
Dáme piecť nezakryté pri vyššej teplote cca 30-45 min.
Ako príloha sa hodia opekané, americké alebo iné zemiaky, poprípade krokety.
Nezabudnite na plátok citrónu a nejaký zeleninový šalát. Napríklad: nakrájaná čínska kapusta so strúhanou mrkvou, trocha soli, pár kvapiek olivového oleja = hotovo.
Dobrú chuť!
Nabudúce to bude losos na citrónovo-kôprovo-vínovej omáčke a lososové halászlé.