Losos I.

Máte radi ryby? Alebo ich radšej nejete, pretože majú veľa kostí? Ak patríte k tej druhej skupine ale zároveň aj k prvej, skúste lososa. Ten má kostí len zopár a keď sa správne vyfiletuje, je veľká pravdepodobnosť, že vo svojej porcii nenájdete ani jednu. A nevyhovárajte sa, že je príliš drahý. Možno v reštaurácii... Ak si ho spravíte doma, môže vás to vyjsť lacnejšie ako bravčové rezne. A o tom, že je to zdravšie, to snáď nemusím nikomu pripomínať. Kde zohnať lososa za prijateľnú cenu a ako ho pripraviť sa dočítate práve tu...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)
zdroj fotografie:www.penzionfontana.sk
zdroj fotografie:www.penzionfontana.sk 

Mám veľmi rada ryby, preto sa pravidelne prechádzam pomedzi mraziace boxy vo veľkých super alebo hyper marketoch a hľadám kompromis medzi chutnou a kvalitnou rybou a jej cenou. Rybie prsty ani rybie filé nie sú v mojom obzore záujmov. Ešte tak filety občas môžu byť. Pri jednej takejto pravideľnej prehliadke som na svoju veľkú radosť objavila mrazeného lososa bez hlavy za "púhych" 165,- Sk za kilo. Čo naozaj nie je veľa. Hlavne, keď zoberieme do úvahy, že sa z jednej takejto ryby dosýta najedia cca šiesti ľudia. Možno aj viacerí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Naradostená som niesla domov rybysko lososové. Doma ma však prepadla hrôza, lebo som zistila, že v moje kuchárske knihy na túto špecialitu akosi zabudli. Našťastie som mala v tejto oblasti veľmi zdatnú kolegyňu, ktorá mi poradila "základný recept" na lososa.

Losos pečený na bylinkovom masle

Celého lososa necháme rozmraziť - prirodzeným spôsobom (žiadna mikrovlnka, žiadna horúca voda!!!).

Pripravíme si bylinkové maslo:

Obyčajné maslo zmiešame s kôprom, pažítkou, bazalkou, petržlenovou vňaťou a podobne. Nemusí tam byť každá z týchto byliniek, v najhoršom prípade môže byť len jedna z nich. Najlepší je kôpor.

SkryťVypnúť reklamu

Môžeme primiešať aj soľ, ale nemusíme. Stačí, keď pred pečením posolíme rybu.

Pekáč, alebo plech tiež vytrieme maslom - nie bylinkovým. Lososa naň položíme "postojačky" tak, aby bol chrbtom hore. Aby nám v tajekto vydržal, mali by sme mu do brucha postaviť nejakú podložku, napr. klasické staré poldecáky-tie by mali vydržať teplotu v rúre.

Potom celého lososa obalíme pripraveným bylinkovým maslom.

Na plech spolu s ním môžeme naukladať mierne predvarené zemiaky (surové by sa asi nestihli dopiecť, lebo ryby sú upečené pomerne rýchlo).

Dáme piecť nezakryté pri vyššej teplote cca 30-45 min.

Ako príloha sa hodia opekané, americké alebo iné zemiaky, poprípade krokety.

SkryťVypnúť reklamu

Nezabudnite na plátok citrónu a nejaký zeleninový šalát. Napríklad: nakrájaná čínska kapusta so strúhanou mrkvou, trocha soli, pár kvapiek olivového oleja = hotovo. 

Dobrú chuť!

Nabudúce to bude losos na citrónovo-kôprovo-vínovej omáčke a lososové halászlé.

Mirka Viskupová (Szabová)

Mirka Viskupová (Szabová)

Bloger 
  • Počet článkov:  139
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som človek s chuťou do života s fotoaparátom takmer prirasteným k ruke...milujúca Boha Zoznam autorových rubrík:  FotografieHaluzePríbehy zo životaSilné kafeSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,078 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu