Losos II. ...recept na 2 polievky a 1 hlavné jedlo

V článku Losos I. som vám sľúbila, že vám prinesiem 2 recepty z mojej kuchyne. Neplánovane prekračujem plán a recepty budú tri.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

1. Losos na masle s vínovo kôprovo citrónovou omáčkou.

Lososa zbavíme kože (začíname od chvosta). Pomáhame si pri tom filetovacím nožíkom, ktorým kožu oddelujeme od mäsa. Lososa zbaveného kože naporcujeme na jemné plátky tak, že robíme šikmé pozdĺžne rezy kopírujúce chrbticu. Snažíme sa, aby rebrové a ostatné kosti ostali pripevnené k chrbtovej kosti. Budú tam nejaké straty mäsa, ktoré zostanú okolo chrbtice a rebrových kostí, ale netreba byť s toho smutný, lebo sa dajú neskôr využiť do posledného kúska (uvidíte neskôr).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
Obrázok blogu

Kúsky mäsa jemne osolíme a okoreníme z oboch strán. Každý kúsok "decentne" opečieme na masle. Žiadny "černoškovia"!...mäso by potom bolo suché. To, ako to vidíte na obrázku je vraj už moc opečené (povedal môj brat).

Obrázok blogu

Medzitým, ako pečieme, dáme variť vývar. Do hrnca s vodou dáme "torzo" ryby a zasypeme ho všakovakým korením, vegetou a soľou. Kto má rád chémiu môže pridať aj "Maggi do polievky" alebo zeleninový či rybací bujón.

Obrázok blogu

Vo výpeku (môžme ale nemusíme) opečieme na jemno nakrájanú menšiu cibuľu a zalejeme to trochou vývaru. Pridáme cca 1dl bieleho vína a kôpor (doma skladujem zasolený nakrájaný kôpor v sklenenej fľaške v chladničke - je takmer na nerozoznanie od čerstvého). Keď už takmer finišujeme, pridáme ešte na kúsky pokrájanú štvrťku citrónu a zahustíme to hladkou múkou rozmiešanou v sladkej smotane.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Omáčka je kyslastá, čo dokonale ladí s jemnou chuťou lososieho mäska....ako to bolo v tej reklame?...Harmónia chutí? :)

Obrázok blogu

Dúfam, že ste zvyšný vývar nevyliali, lebo ho použijeme na:

2. POLIEVKY

Lososové halászlé

Potrebujeme ešte:

1 cibuľu

1 papriku (alebo zavárané lečo)

1/2 malej flašky kečupu

mletú červenú papriku

štipľavú čili papričku

Na oleji, masti, či masle opražíme pokrájanú cibuľu. Potom pridáme nakrájanú papriku alebo lečo a podusíme ju do mäkka. Podlievame vodou z vývaru. Medzitým cez husté sitko precedíme celý vývar. Mäso okolo rebrových kostí, chrbtice a plutiev opatrne oberieme na tanierik. Komu sa nedarilo pri krájaní rybacích "rezňov" má teraz kóóópec mäsa do polievky.

SkryťVypnúť reklamu

Do podusenej papriky či leča pridáme "přiměřene" kečup, mletú červenú papriku a čosi štiplavé. Poprášime to múkou a postupne dolievame precedený vývar. Nakoniec pridáme lososie mäso a necháme to prevrieť. Hotovo.

Napriek tomu, že príprava tejto polievky vyzerá pomerne neodborne a chaoticky, chutí ako ozajstné starostlivo pripravované halászlé.

Brokolicovo - lososová polievka

(Je to môj vlastný recept, ktorý vznikol z lenivosti a šetrnosti. Spojila som smotanovo-brokolicovú omáčku na cestoviny z predchádzajúceho dňa s losovým vývarom aktuálneho dňa. Ale taká vyníkajúca polievka, ako z toho vznikla sa dá pripraviť aj normálnym spôsobom)

SkryťVypnúť reklamu

K rybaciemu vývaru potrebujeme ešte:

1 brokolicu

1 cibuľu

1 kelímok sladkej smotany

oregano, bazalka

Brokolicu nakrájanú nadrobno podusíme spolu s nakrájanou cibuľkou. Mierne ju zalejeme trochou precedeného vývaru a rozmixujeme. Okoreníme oreganom a bazalkou a dolejeme vývar. Mäso získame rovnakým spôsobom ako som písala pri halászlé. Nakoniec pridáme sladkú smotanu. Kto chce, môže si polievku ešte dohustiť rozmiešaním hladkej múky alebo solamylu v smotane. Keď polievku odstavíme dáme do nej ešte pár kvapiek citrónovej šťavy.

Túto polievku som vám, žiaľ, neodfotila. Nielenže som nestíhala, ale som tiež nepovažovala za esteticky zaujímavé fotiť "čosi zelené" v hrnci, či na taniery.

To, prečo som sa vám odvážila ju odporučiť je, že chutila aj odbornému ústnemu otvoru môjho bráchu, ktorý mimochodom polievky nemá rád. Túto si však nabral 2x.

Dobrú chuť!

Mirka Viskupová (Szabová)

Mirka Viskupová (Szabová)

Bloger 
  • Počet článkov:  139
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som človek s chuťou do života s fotoaparátom takmer prirasteným k ruke...milujúca Boha Zoznam autorových rubrík:  FotografieHaluzePríbehy zo životaSilné kafeSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

INESS

INESS

106 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
reklama

SME si všimli

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Vladimír Benčík

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Príbeh ako z thrilleru - CIA na diaľku odhalila polohu Archy zmluvy

  • 4. apr
  • Páči sa: 16x
  • Prečítané: 741x
  • 1
Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Jozef Foltýn

Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Marek Glodič bol ten najslušnejší človek akého som v živote stretol

  • 3. apr
  • Páči sa: 112x
  • Prečítané: 2 649x
  • 4
Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Matúš Radusovsky

Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Bohaté včelárske tradície Slovenska – od historických postupov po súčasné metódy odovzdávané z generácie na generáciu.

  • 26. mar
  • Páči sa: 6x
  • Prečítané: 359x
  • 0
O Západnom brehu...

Dávid Polák

O Západnom brehu...

...alebo o Judei a Samárii, ako tomuto územiu niektorí hovoria, sa veľa rozpráva, ale oveľa menej naozaj vie.

  • 7. mar
  • Páči sa: 17x
  • Prečítané: 984x
  • 2
John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Miloš Majšík

John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Životný príbeh chalana, potomka slovenských prisťahovalcov do USA, ktorý napriek svojej chorobe šiel za svojím cieľom.

  • 27. feb
  • Páči sa: 43x
  • Prečítané: 2 211x
  • 1
Hlava XXII v štátnom IT

Marcel Rebro

Hlava XXII v štátnom IT

Spolu s "katastrálnym vírusom" skvelá kombinácia ako stráviť pracovný deň v nekonečnom cykle

  • 17. feb
  • Páči sa: 105x
  • Prečítané: 2 090x
  • 2

Hlavné správy zo SME.sk

Odsúdený Kaľavský vypovedal ako svedok. Spomínal najmä Čurillu a jeho kolegov
Je dielom komunistického experimentu. Už aj Slováci zistia, čím BYD drví Teslu
Ivermektín po covide propagujú ako liek na rakovinu. Čo na to hovorí veda?
Prečo sa na Slavíne nebratríčkovať s ruským veľvyslancom Bratčikovom (komentár šéfredaktorky)
reklama
SkryťZatvoriť reklamu