1. Losos na masle s vínovo kôprovo citrónovou omáčkou.
Lososa zbavíme kože (začíname od chvosta). Pomáhame si pri tom filetovacím nožíkom, ktorým kožu oddelujeme od mäsa. Lososa zbaveného kože naporcujeme na jemné plátky tak, že robíme šikmé pozdĺžne rezy kopírujúce chrbticu. Snažíme sa, aby rebrové a ostatné kosti ostali pripevnené k chrbtovej kosti. Budú tam nejaké straty mäsa, ktoré zostanú okolo chrbtice a rebrových kostí, ale netreba byť s toho smutný, lebo sa dajú neskôr využiť do posledného kúska (uvidíte neskôr).

Kúsky mäsa jemne osolíme a okoreníme z oboch strán. Každý kúsok "decentne" opečieme na masle. Žiadny "černoškovia"!...mäso by potom bolo suché. To, ako to vidíte na obrázku je vraj už moc opečené (povedal môj brat).

Medzitým, ako pečieme, dáme variť vývar. Do hrnca s vodou dáme "torzo" ryby a zasypeme ho všakovakým korením, vegetou a soľou. Kto má rád chémiu môže pridať aj "Maggi do polievky" alebo zeleninový či rybací bujón.

Vo výpeku (môžme ale nemusíme) opečieme na jemno nakrájanú menšiu cibuľu a zalejeme to trochou vývaru. Pridáme cca 1dl bieleho vína a kôpor (doma skladujem zasolený nakrájaný kôpor v sklenenej fľaške v chladničke - je takmer na nerozoznanie od čerstvého). Keď už takmer finišujeme, pridáme ešte na kúsky pokrájanú štvrťku citrónu a zahustíme to hladkou múkou rozmiešanou v sladkej smotane.

Omáčka je kyslastá, čo dokonale ladí s jemnou chuťou lososieho mäska....ako to bolo v tej reklame?...Harmónia chutí? :)

Dúfam, že ste zvyšný vývar nevyliali, lebo ho použijeme na:
2. POLIEVKY
Lososové halászlé
Potrebujeme ešte:
1 cibuľu
1 papriku (alebo zavárané lečo)
1/2 malej flašky kečupu
mletú červenú papriku
štipľavú čili papričku
Na oleji, masti, či masle opražíme pokrájanú cibuľu. Potom pridáme nakrájanú papriku alebo lečo a podusíme ju do mäkka. Podlievame vodou z vývaru. Medzitým cez husté sitko precedíme celý vývar. Mäso okolo rebrových kostí, chrbtice a plutiev opatrne oberieme na tanierik. Komu sa nedarilo pri krájaní rybacích "rezňov" má teraz kóóópec mäsa do polievky.
Do podusenej papriky či leča pridáme "přiměřene" kečup, mletú červenú papriku a čosi štiplavé. Poprášime to múkou a postupne dolievame precedený vývar. Nakoniec pridáme lososie mäso a necháme to prevrieť. Hotovo.
Napriek tomu, že príprava tejto polievky vyzerá pomerne neodborne a chaoticky, chutí ako ozajstné starostlivo pripravované halászlé.
Brokolicovo - lososová polievka
(Je to môj vlastný recept, ktorý vznikol z lenivosti a šetrnosti. Spojila som smotanovo-brokolicovú omáčku na cestoviny z predchádzajúceho dňa s losovým vývarom aktuálneho dňa. Ale taká vyníkajúca polievka, ako z toho vznikla sa dá pripraviť aj normálnym spôsobom)
K rybaciemu vývaru potrebujeme ešte:
1 brokolicu
1 cibuľu
1 kelímok sladkej smotany
oregano, bazalka
Brokolicu nakrájanú nadrobno podusíme spolu s nakrájanou cibuľkou. Mierne ju zalejeme trochou precedeného vývaru a rozmixujeme. Okoreníme oreganom a bazalkou a dolejeme vývar. Mäso získame rovnakým spôsobom ako som písala pri halászlé. Nakoniec pridáme sladkú smotanu. Kto chce, môže si polievku ešte dohustiť rozmiešaním hladkej múky alebo solamylu v smotane. Keď polievku odstavíme dáme do nej ešte pár kvapiek citrónovej šťavy.
Túto polievku som vám, žiaľ, neodfotila. Nielenže som nestíhala, ale som tiež nepovažovala za esteticky zaujímavé fotiť "čosi zelené" v hrnci, či na taniery.
To, prečo som sa vám odvážila ju odporučiť je, že chutila aj odbornému ústnemu otvoru môjho bráchu, ktorý mimochodom polievky nemá rád. Túto si však nabral 2x.
Dobrú chuť!