reklama

"O mŕtvych len dobre"

Určite ste už aj vy niekedy počuli tieto slová. Možno od babičky, keď sa rozhovorila o svojom nebohom príbuznom, ktorý za svojho života porobil kopec nepríjemností svojmu okoliu. Potom sa zastaví a povie: Áááále, o mŕtvom len dobre!... (...a prestane o ňom rozprávať)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

 

 Ako je to však zo živými? Ako rozprávame o svojich rodičoch, priateľoch, deťoch, kolegoch?

 Vždy ma vie zaraziť, keď sa niekto o človeku, ktorého tituluje za svojho priateľa, rozrozpráva v takom negatívnom duchu, že ma až mrazí. Vraj, hovorí mi to preto, lebo som aj ja jeho priateľom. Hmmm...čo asi vraví o mne svojim ďalším priateľom? Radšej to nechcem vedieť.

 Slovo má obrovskú moc. Dokáže pohladiť na duši, ale dokáže aj hlboko raniť a narobiť veľa zlého. Nie nadarmo raz Ježiš povedal: Nie to, čo dávame do svojich úst, ale to, čo z nich vychádza poškvrňuje človeka.  Zlými rečami zamorujeme svoje okolie, ale aj seba.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zoberme si len také: „Ja to nedokážem!“  .. naše telo si povie: „Ako si želáš rozumček...tak bude!“. Občas síce motyka vystrelí a veci sa nám podaria, aj keď sme si naprogramovali neúspech.

 Čo nám dali do vienka naši rodičia, či učitelia ? Koľkí z nás počuli okrídlené: „ Z teba nikdy nič nebude!“ alebo „Si neschopný!“ . Koľkí počuli od rôznych múdrych susediek: „Bude z neho opilec, ako jeho otec..“ a podobne.

 Možno sa to nezdá, ale sú to veci, ktoré si ťaháme ako väzeň guľu na nohe po celý svoj život. Nehovorme našim deťom, že sú lenivé, či hlúpe, že robia všetko naopak...nájdime na nich to, čo je dobré a to v nich budujme. Nehovor svojej manželke, že je krava ak nechceš, aby jedného dňa z vás nedostala chorobu šialených kráv J ... 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nemôžme čakať od človeka, pre ktorého nemáme pekné slovo, že sa bude meniť k lepšiemu. Začnime najskôr od seba a nakazme tak svoje okolie.

Mňa zaujal príbeh jedného starého žida. Za základ svojho života si položil hovoriť stále len pozitívne. Keď raz zomrel v jeho dedine veľmi zlý človek, ktorý roky trápil a ohrozoval všetkých obyvateľov. Všetci si vydýchli a spomínali všetko zlé, čo ten človek porobil. Iba starý žid povedal: „ Mal pekné oči..“

 Hovoríš si: „Nemám peniaze..“ „Nedarí sa mi...“ „Raz ma šľak trafí!“ ....

 Skús radšej: „Je to v pohode“ „Bude to dobré..“ alebo „Dnes ma čaká nádherný deň“ 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak, ako budete vy používať tú najmenšiu a zároveň najnebezpečnejšiu zbraň?

Budete ničiť? Alebo budovať?

Je to na každom z nás...hovorme dobre, hlavne o živých.

Mirka Viskupová (Szabová)

Mirka Viskupová (Szabová)

Bloger 
  • Počet článkov:  139
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek s chuťou do života s fotoaparátom takmer prirasteným k ruke...milujúca Boha Zoznam autorových rubrík:  FotografieHaluzePríbehy zo životaSilné kafeSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu