Chlebova nalada

Priznam sa, ze som letny clovek. Neznasam zimu a trpim hlavne v tomto obdobi, kedy sa Praha zahali do "mlhy" a smogu, slnko nevidime cele tyzdne a od Vltavy sa pod akokolvek hrube vrstvy oblecenia vkrada mrazivy a hnusne lezavy chlad. Viem, ze uz to dlho nepotrva a pride jar, ale to cakanie je dlhe a nudne. Ranne odchody do prace za tmy a prichody domov v temnote na nalade nepridaju a tak som sa rozhodol upiect chlieb. Viem, ze na jar je pecivo tabu, predsa len ked zhodime perovky a hrube svetre, nechceme hned na obdiv vystavit nasledky "cukrovi" a peciva. Ale tento chleba vonia tymianom a teda dovolenkou pri mori, letom a dava mi nadej, ze onedlho budem lahucky vonavy chlieb prihryzovat na letnej zahradke pri rieke v sprievode grilovanej ryby alebo vonaveho caprese s cersvou bazalkou a zapijat lahodnym vychladenym bielym... :) skuste to tiez... prevonia byt letom a zdvihne naladu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Potrebujeme:

Obrázok blogu

- 60 g drozdia, lyzicka cukru a 3 lyzice mlieka na kvasok

- 1 kg obycajnej hladkej muky, 3 lyzicky morskej soli alebo obycajnej :)

- 2 lyzicky tymianu a 2 lyzicky rasce

- 500 ml vlaznej vody s lyzicou octa a vodu s octom na potieranie

Z uvedenych surovin urobime kvasok, staci ho nechat pracovat 15 - 20 minut, kym nieje krasne napeneny.

Do misy s kvaskom vsypeme muku, sol, tymian a rascu a za staleho prilievania octovej vody vymiesime hladke cesto. Nechame ho hodinu kysnut. Rozdelime na dva rovnako velke bochniky a na povrchu urobime nozom rez. Ja som urobil dva bochniky na zaciatku a do jedneho som miesto tymianu pridal lanove, slnecnicove a tekvicove semienka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Bochniky nechame este pol hodinu kysnut na plechu vysypanym mukou alebo vylozenym papierom na pecenie.

Obrázok blogu

Pec predhrejeme na 230 stupnov a tesne pred vlozenim chebov do rozpaleneho pazeraka rury oba dobre potrieme vodou s octom. Prudko bochniky zapecieme 5 minut a potom teplotu znizime na 170 stupnov a zhruba 50 minut volne pecieme. V priebehu pecenia potierame vodou s octom.

Hmmmmmm :)))

Ako spieva Szidi Tobias: "milujem chut ryby, mrvit doma upeceny chleba, dobre vino....

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Miroslav Pijak

Miroslav Pijak

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zivot je prilis kratky na to, aby sme si mohli dovolit nieco nevyskusat. Zoznam autorových rubrík:  Prirodna...Kuchynska....SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
INESS

INESS

108 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu