reklama

Ako sa politik skrýva za politiku (J. Draxler)

„Je tu nejaká politická objednávka“ – to je pre ministra školstva dôvod, prečo vláda dá peniaze na policajtov, ale nie na učiteľov. A on nie je politik?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Ak minister školstva žiada, aby dostal pre ľudí vo svojom rezorte viac peňazí, môže použiť rôzne argumenty: sociálne (sú chudobní), ekonomické (podporíme rast ekonomiky), pedagogické (vzdelanie je dôležité) a mnoho iných. Skôr či neskôr však použije politické argumenty – viac peňazí do školstva je dôležitých pre tento štát.

Ale zároveň príde niekto iný a povie – nie do školstva musí tento štát investovať, ale do ministerstva vnútra.

Ako sa odlišujú politické argumenty ministra školstva od politických argumentov ministra vnútra?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Možno „tlakom z Bruselu“. Zaregistroval však niekto v posledných rokoch väčší „tlak Bruselu“ na množstvo policajtov, ako bol „tlak Bruselu“ na prehlbovanie vzdelanostnej spoločnosti? Ani migranti zatiaľ podobný „tlak“ nevyvolali. Požiadavky na väčšiu bezpečnosť tu sú, ale požiadavky na viac policajtov tu nie sú – to totiž nie je to isté.

Ak chce minister školstva získať viac peňazí pre svojich ľudí, musí použiť politické argumenty, na to je ministrom. Nie je ani sociálnym pracovníkom, ani pedagógom, ani ekonómom. Je politikom, ktorý sa pohybuje medzi politikmi, a tých musí presviedčať politickými argumentmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo z toho vyplýva?

Ak dá vláda viac peňazí na policajtov ako na učiteľov na základe politickej objednávky, sú len dve možnosti:

Buď bola politická objednávka ministra vnútra silnejšia, teda že policajti sú pre tento štát potrebnejší ako učitelia. Tento argument neobstojí pri žiadnom kritickom myslení, preto o sile tejto objednávky pochybujem.

Druhá možnosť – politická objednávka prišla z vyšších miest, na ktoré nemá minister školstva dosah.

Tu niekde bude pravda. Minister školstva môže mať vynikajúce politické argumenty, je tu niekto silnejší. Ak to nie je Brusel, a vplyv z Bruselu sa v tomto prípade dá ľahko vylúčiť – tak to môžu byť len vyššie postavení politici. Čiže buď parlament alebo premiér.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neviem o tom, že by sa slovenský parlament uzniesol na zákone o väčšom množstve policajtov.

Odkiaľ teda prišla politická objednávka na viac peňazí pre policajtov, čo znamená menej peňazí pre učiteľov? .......

Minister školstva je politik, takže politické objednávky na peniaze dáva aj on. Ak povie, že prišla politická objednávka, čo bola silnejšia ako jeho objednávka, skryl sa za politiku, ktorej je súčasťou – ale zároveň jasne ukázal, kto určil, prečo peniaze nedostanú učitelia, ale policajti.

Erich Mistrík

Erich Mistrík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  218
  •  | 
  • Páči sa:  251x

"Všetko je na webe". Aj o mne: www.erichmistrik.sk Zoznam autorových rubrík:  Myslím na školuKultúra is not deadVedaČistá politikaNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu