reklama

Zjavenie Panny Márie na Slovensku

Slovenská republika sa neviaže na ideológiu, ale na mýty, rozprávky, hoaxy a neoverené správy. Ukázala to štátna akciová spoločnosť Slovenská pošta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (87)

Slovenská pošta vydala známku s vyobrazením sošky Panny Márie z Fatimy v Portugalsku. Na tom nie je nič zvláštne, veď sošky Panny Márie môžeme považovať za kultúrne pamiatky, a tie majú miesto na poštových známkach.

Aj náboženská sloboda je na Slovensku zaručená, takže zobrazovanie Panny Márie treba v tomto štáte rešpektovať ako slobodný prejav vierovyznania.

Aj sloboda pohybu a zhromažďovania je u nás zaručená, takže každý má právo na púť k miestu zjavenia Panny Márie.

Aj princípy ľudských práv, či obyčajnej ľudskosti nám hovoria, že máme rešpektovať individuálne ľudské postoje a svetonázory.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale je zvláštne, ak inštitúcia, ktorej jediným akcionárom je Slovenská republika (zastúpená Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja), vydá známku k výročiu zjavenia Panny Márie vo Fatime.

Zjavenia a zázraky sú súčasťou viacerých vierovyznaní. Potvrdzujú ich však len osobné emócie, a nie objektívne dôkazy. Často sú to veľmi hlboké emócie a pre konkrétneho človeka životne dôležité – ale emócie nedokazujú existenciu nejakého javu.

Existenciu zázrakov nemožno objektívne a vedecky potvrdiť. Už z definície slova zázrak vyplýva, že jeho existenciu nemožno dokázať. Zázrak znamená bez príčiny a mimo súvislostí, a také niečo sa nedá dokázať, pretože dokazovať môžeme len v súvislostiach. Zjavenie znamená prízrak, a toho existenciu tiež nedokážeme, lebo je to – prízrak.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kto kedy dokáže, že zázračné zjavenie sa Atény vedľa Odysea po jeho návrate do Itaky bolo reálnym faktom? Kto kedy objektívne potvrdí, že zjavenie Panny Márie vo Fatime nebolo preludom tých troch detí? A že všetky jej ďalšie zjavenia a zázračné uzdravenia chorých sú skutočne výsledkom božieho zásahu?

Zázraky a zjavenia patria do kategórie rozprávok, mýtov, hoaxov, falošných správ a konšpirácií.

Každý človek má právo veriť akémukoľvek mýtu. Každý z nás je plný emócií. Každý môže o nich rozprávať a presviedčať druhých (ak mu to dovolia), aby mu uverili.

Ale neviem, prečo by všetci občania mali prispievať štátnej akciovej spoločnosti na šírenie takýchto hoaxov. A neviem, načo Slovenská pošta potrebuje spolupracovať s inými krajinami na vydaní práve takejto známky. A keď ju už vydala, nerozumiem tomu, prečo štátna akciová spoločnosť Slovenská pošta prezentuje novú známku na omši v kaplnke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Asi by bolo všetko v poriadku, keby tým štátna akciová spoločnosť netvrdila, že sa nejaké zázračné zjavenie uskutočnilo.

Erich Mistrík

Erich Mistrík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  218
  •  | 
  • Páči sa:  251x

"Všetko je na webe". Aj o mne: www.erichmistrik.sk Zoznam autorových rubrík:  Myslím na školuKultúra is not deadVedaČistá politikaNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu