reklama

TOTO je Babička, alebo, keď za knihu rozpráva obrázok

Nasadiť rúško a hurá na jedinečnú výstavu ilustrácii Viery Kraicovej. Že ktorá to je? Tá, ktorej kresby Vás sprevádzali detstvom... (Teda, ak ste čítali Babičku.)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Keď som bola malá milovala som detské knižky, samozrejme, čítať som ešte nevedela, ale to mi nebránilo aspoň si popozerať obrázky. Teraz už viem, že obrázky v knižkách sa volajú ilustrácie a aj to, že ilustrácia je neodmysliteľnou súčasťou vizuálneho umenia. Ale nezabudli sme tak trochu na ilustráciu? Nekončí sa pre nás kniha tým, čo je v nej napísané?

TOTO je galéria... Táto galéria sa rozhodla, že slovenskej verejnosti priblíži svet ilustrácie. Naši zabudnutí ilustrátori, naši súčasní ilustrátori... s ich tvorbou sa okrem knižiek môže oboznámiť aj v priestoroch tejto netradično-tradičnej galérie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je to zaujímavý pocit vidieť ilustráciu mimo knihy ku ktorej patrí. Vtedy začínate chápať, že je to samostatné umelecké dielo, ktoré žije samostatným životom, ale jeho gény vznikli práve v knižnej predlohe. Lebo vlastne ilustrácia je akási vizualizácia napísaných slov v hlave autora. Autor sa inšpiruje, vychádza z príbehu, básne alebo rozprávky. Práve slová sú v základe tohto krásneho umenia.

Obrázok blogu
(zdroj: M.M.)

TOTO je galéria... tentokrát pre svojich návštevníkov pripravila výstavu skvelej slovenskej umelkyne Viery Kaicovej. Práve 10.09. 2020 sa dvere galérie otvoria pre návštevníkov, ktorí si budú môcť vychutnať nádherné, hravé, jemné ilustrácie, ktoré poznáme mnohí z detstva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako to, že z detstva? Ak ste čítali román Babička, tak ilustrácie Viery Kraicovej vás knižkou aj sprevádzali.

Obrázok blogu
(zdroj: M.M.)

Práve roky 40-te, ťažké pre celý svet, ktorému priniesli druhú svetovú vojnu, boli rokmi, ktoré Kraicová strávila v škole. Študovala u známeho profesora Jána Mudrocha. Neskôr absolvovala aj štúdium v Prahe, ale nakoniec sa vrátila na Slovensko. Tieto roky boli podstatnými vo formovaní slovenského umenia. Aj táto umelkyňa sa stala súčasťou mnohých umeleckých hnutí ako bola Skupina 29. augusta, avšak postupne si vybudovala svoj vlastný spôsob výtvarného prevedenia.

Nie je to ani čistá abstrakcia, ani čistá figurálna tvorba. Je to videnie podľa Viery Kraicovej. Jednoduché línie, farebnosť a gestickosť, toto všetko môžeme nájsť v jej ilustráciách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: M.M.)

Táto neveľká výstava vás očarí. Ilustrácia je sama o sebe veľmi očarujúca, ale samotné usporiadanie vystavovaných ilustrácií, taktiež ich kontrast s podkladovou farbou a predovšetkým jedinečný umelecký podpis Viery Kraicovej. Neváhajte, nasadiť rúška a hurá do TOTO je galéria.Výstava potrvá do 26. novembra.

Obrázok blogu
(zdroj: M.M.)
Miroslava Moncmanová

Miroslava Moncmanová

Bloger 
  • Počet článkov:  50
  •  | 
  • Páči sa:  62x

Historik umenia, umelecká kritička a milovník umenia v každom jeho prejave Zoznam autorových rubrík:  Vizuálne umenie História a psychológia filmu Kultúra a umenie NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu