Hygiena (gr. hygies = zdravý, Hygiea je v gréckej mytológii bohyňa zdravia) je vedný odbor študujúci zdravý spôsob života z hľadiska jedinca aj spoločnosti. ... - toľko by sme sa dočítali vo wikipédii.
Mňa aj manžela zaujímal fakt, či je skutočne dobré (a predovšetkým zdravé) byť pri dodržiavaní hygieny u malých detí veľmi dôslední. Existujú matky, ktoré stokrát za hodinu utierajú svojim detičkám ruky, úzkostlivo dbajú, aby sa deti nechytali znečistených povrchov a na pohladenie zvieratka sa dívajú ako na ťažké previnenie. Ďalej sme sa vypytovali na výživu detí - najmä na konzumáciu jedál, ktoré sa často označujú ako alergénne, na vhodnosť veku, kedy sa tieto môžu deťom podávať a v akom množstve... Čo sme sa dozvedeli uvádzam v nasledovných riadkoch vlastnými slovami.
Pán profesor sa vyjadril, že oslabenie imunitného systému, rôzne alergie a civilizačné choroby sú hlavne dôsledkom "odtrhnutia ľudstva od maštale". Ľudstvo bolo tisíce a tisíce rokov blízko späté s chovom domácich zvierat a človek sa každodenne dostával do kontaktu s množstvom baktérií.
Ak niekto chová kravu, čo ako sa môže snažiť všetko umývať alebo dezinfikovať, baktérie si vždy nájdu miesto ako sa dostať na kľučku, nábytok a pod... Dotykom sa prenesú na matkine ruky, z rúk na prsník a z prsníka do pusy dojčeného bábätka. Preniknú do jeho organizmu, vyvolajú jeho podráždenie, následne primeranú obrannú reakciu, detský organizmus sa naučí baktérie akceptovať, stávajú sa jeho súčasťou a dokonca ich využíva vo svoj prospech. A treba dodať, že prvý polrok v živote človeka je najdôležitejším obdobím pri budovaní imunitného systému.
Tým, že sa ľudia odtrhli od každodenného priameho styku so zvieratami, neprichádzajú do kontaktu so spomínanými baktériami, ktoré sú tak veľmi potrebné v tráviacom systéme, telo na baktérie neskôr reaguje prehnanou alergickou reakciou. Štatistika hovorí, že najmenej alergických detí sa vyskytuje v rodinách kde chovajú aspoň dvoch domácich miláčikov.
Tak isto sme dostali vyjadrenie ku konzumácii vhodných a nevhodných potravín. Nie je dobré úplne vylúčiť zo stravy dieťatka jedlá, ktoré sú všeobecne známe ako vyvolávači alergií. Tým, že sa z detského jedálnička vylúčia, sa dieťa síce ochráni, no keď s nimi neskôr príde do kontaktu, alergická reakcia je oveľa prudšia a agresívnejšia. Ak by sa potravina dostávala do organizmu skôr a v malých dávkach, tento by si na ňu postupne zvykol a neskôr by reagoval menej intenzívne alebo dokonca normálne. Okrem toho je naše telo vybavené orálnym reflexom, ktorý sa zaktivizuje v momente, keď vložíme do úst potravinu, ktorú sme ešte nejedli a pre náš organizmus je teda neznáma. V okamihu je vyslaný signál do tráviaceho traktu, čím je o potravine informovaný a pripravený skôr, než prehltneme.
Osobne sa s názorom pána profesora stotožňujem, stačí sa len pozrieť na rómske deti. Stretli ste už nejaké u alergológa? Mne sa to veru ešte nepodarilo.