reklama

Ak žiačka na školskom výlete otehotnie, zodpovednosť nesie učiteľ

...ktorý tiež musí platiť na dieťa výživné .

Písmo: A- | A+
Diskusia  (42)

Ani netuším, kedy som objavila článoček, v ktorom sa mimochodom uvádza aj táto poznámka. Heglo vo mne - to naozaaaj??? Trošku sa mi to nezdá voči učiteľom fér. Je samozrejmé, že sú počas školského výletu (alebo aktuálne počas lyžiarskeho výcviku) zodpovední za svojich žiakov... ale sú azda oni jedinými vychovávateľmi našej mládeže?

Vrátim sa do svojich tínedžerských rokov. Aj medzi mojimi spolužiačkami sa našli hviezdy, ktoré drzo utekali cez okno na dedinské zábavy, oblizovali sa s kadekým a kdekoľvek... neskôr dovolili aj viac. Tak isto poniektorí chalani mali za ušami, počnúc fajčením cigariet, končiac sexom... a to hovorím o období ZŠ - na strednej sa to už vnímalo ako normálka...

 Ibaže, toto vystrájali detiská, ktoré mali od svojich rodičov povolené ísť na prvú zábavu dovŕšiac vek trinásť - štrnásť rokov, na každom školskom výlete alebo exkurzii mali peňaženky napchaté na prasknutie - od rodičov, nie od učiteľa. Ich sebavedomie bolo nezdravo vysoké... čo už len zmohli rady triednej o tom, ako sa treba správať. Čo sa môže a čo nie, to každý z nás dávno vedel. Charakter dieťaťa je formovateľný najmä do 7. roku života.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Na školské kolo Hviezdoslavovho Kubína som postúpila so spolužiačkou Majou. Dovtedy sme toho spolu veľa nenahovorili, len bežné frázy, ale kým sme sa pripravovali na súťaž, klebetili sme o knihách. "Ja milujem perverzné..." - hrdo sa pochválila. Sťažka som prehltla, nepovedala som jej na to nič. Ale takýto žáner v rukách 15 ročnej sopľandy mi bol proti srsti. 

Neskôr sme sa s recitáciou dostali na trojdňovú prehliadku talentov. Išlo viac báb z našej školy, súťažilo sa v speve aj v tanci. Ony sa každý večer počas nášho voľna hrali s tamojšími výrastkami "Párenicu párenú" priamo pod oknami intráku, kde sme boli ubytované - na prvom poschodí. Učiteľka ich kontrolovala, ale o chalanoch netušila. Vedeli si to zariadiť tak, aby na to neprišla. A ja som nebola bonzáčka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V posledný deň bola pre všetkých diska. Mne sa akosi nežiadalo, zostala som zahrabaná v knižke na izbe, neskôr som si ľahla spať. Baby išli samé, učiteľke nasľubovali hory - doly. Verila im. Odprevadila ich tam, naspäť sa mali vrátiť samé. Aj sa vrátili. S Majiným frajerom a jeho kamošom, ktorí nemali kde nocovať. Vyliezli hore odkvapovou rúrou, dovnútra našej izby vošli balkónovými dverami. Učiteľka spala vo vedľajšej miestnosti.

Znechutená som sa tvárila, že spím, dievčatá sa natlačili do postelí po dve, Maja spala s frajerom, kamoš s ďalšou fešandou. Budíček o piatej ráno tesne pred svitaním - chalani sa rozlúčili a odišli kadiaľ prišli... Učiteľka netušila o ničom. Čo keby tak niektorá z nich vtedy zostala tehotná? Keby mám inú povahu alebo výchovu... možno som to mohla byť aj ja. A odpykala by si to ona??? A s ňou aj jej rodina? 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Akosi sa mi nechce veriť, že to takto funguje. Zahrabala som sa medzi zákony, zasurfovala s pánom Googlom a zistila som:

- kam a na aký dlhý čas, to predpisuje §7 Vyhlášky o ZŠ

- asi takto by mal vyzerať dozor nad deťmi a žiakmi: www.mcmb.sk/predmety/tv/dokumenty_soubory/DOZOR_pocas_vyletov_a_exkurzii.doc

- učiteľ, ktorý sa zúčastní školského výletu ako dozor je v podstate jednou nohou v base

- učitelia riešia dilemu Ísť či neísť?

Nijakú inú zmienku o platení výživného učiteľom som nenašla. Mám pocit, že o tom v konečnom dôsledku rozhoduje súd... Alebo sa vyjadrite vy, ktorí ste zákona znalí. Nech v tom máme jasno. Ďakujem. A pánom učiteľom/kám - klobúk dolu! 

Katarína Moravová

Katarína Moravová

Bloger 
  • Počet článkov:  103
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu