reklama

Aj o tom ako som dnes pred polnocou kričala po 75 ročnom mužovi

Začalo to počas diskusie s historikom Josefom Hállom po premietnutí záznamu z procesu s Miladou Horákovou a spol. Miladu Horákovú a troch mužov odsúdili na trest smrti 8. júna 1950 vo vykonštruovanom procese. Ostatní obžalovaní boli potrestaní doživotím alebo mnohoročnými trestami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (137)
Obrázok blogu
(zdroj: http://www.cojeco.cz/attach/photos/3b3937ed98601.jpg)

Autentická výpoveď. Zázrak, že sa niečo také zachovalo. Pôvodne plánované ako propaganda. Vzhľadom na niektoré slová výpovedí nepoužiteľné pre cieľ vzniku. Nájdené v archívoch už začiatkom deväťdesiatych rokov. Pre nedostatok peňazí nespracované a nepoužívané až do asi minulého roku.

Čím ma to zaujalo. Silou osobností tých ľudí. Stáli oproti mašinérii voči ktorej nemali najmenšiu šancu. Vedeli to. A zachovali si ľudskosť. Zaujali ma najmä tri ženy a asi traja muži. A záverečná reč Milady Horákovej. Zločiny sa hľadali až po uväznení, o tom záznam nie je. Záznam zachytáva súdny proces. Výpovede obžalovaných. Otázky prokurátorov a sudcov. Výpovede "svedkov". Záverečné reči prokurátorov a obžalovaných. Rozsudky. Štyria boli popravení, ešte v ten mesiac. Obesením. Obesenie v tom čase nebolo prevedené klasickým zlomením väzov, ale jedno lano ťahalo za nohy. Smrť nastala vďaka uduseniu a mohla niekedy trvať aj 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hlavnú úlohu v procese zohrávali prokurátori. Sudcovia neboli nejako zvlášť aktívni. Prokurátori boli piati. Medzi nimi i prokurátorka z ľudu Ludmila Polednová Brožová (nedávno v Čechách odsúdená). Zaujal ma najmä jeden prokurátor rozprávajúci slovensky. Nebudem tu prepisovať jeho otázky a komentáre. Tie si treba vypočuť. No keď bez najmenšej úcty, slovne útočil na starého človeka, ktorý celý život venoval zlepšovaniu životných podmienok bežných ľudí a obviňoval ho z tých najšpinavších vecí, vedela som, že s trestom smrti pre toho prokurátora by som bez váhania dokázala súhlasiť.

Keď obžalovaní zabúdali čo presne majú vypovedať. Sudcovia im predčítavali. Obvinenia sa týkalí špionáží, vlastizrady, obohacovania sa, zakladania teroristických skupín. Prokurátori a sudcovia nemali spisy poriadne naštudovaný. Pokiaľ obžalovaných nechali povedať sem tam jednu dve súvislé vety, nevšímajúc si ich, poväčšinou vzdelaní ľudia, politicky aktívni, zvyknutí veľa rečniť, ich pár slovami dokázali "usvedčiť", z toho aké je to celé "sprosté". Hoci mali vedomie, pred kým stoja, a všetci uznávali svoju vinu, na väčšine z nich nebolo pozorovať strach, len veľkú únavu. Napriek tomu, intelektuálne, aj po mnoho mesačnom vypočúvaní, ďaleko presahovali svojich žalobcov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je mi čím ďalej tým zrejmejšie, že keby komunisti neboli používali také drastické metódy nikdy by nemali v rukách takmer absolútnu moc. Toľké desaťročia.

Dookola zaznievali primitívne argumenty prokurátorov hladujúceho milióna pred februárom 1948. Argumenty spolupráce so špiónmi z americkej CIC, zakladania teroristických skupín, túžby rozpútať vojnu, zničiť tak ťažko nadobudnutý mier, škodiť ľudu. Keby to nebola pravda, bola by to dokonalá komédia. Dôsledkom tej "komédie" bolo v Československu od roku 1948 do roku 1960 popravených 250 politických väzňov. Tisícky zomreli vo väzniciach. Stovky v psychiatrických "liečebňach".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ten záznam, ktorý mal v Košiciach slovenskú premiéru, s odborným komentárom historika, stojí za to vidieť.

Po asi hodinovej diskusii začal klásť otázky, na ktoré si sám odpovedal, jeden starší pán. Na začiatku ho tolerovali všetci. Stále viac kazil diskusiu. Pán Hálla sa mu intenzívne venoval asi trištvrte hodiny. Sem tam som pánovi niečo zmierlivé povedala ja i ostatní. Zdalo sa mi, že na to zaberá. Bol starý a očividne osamelý. Zamotával sa do vlastných myšlienok. Rozmýšľala som či je bezdomovec. Historik a ostatní poslucháči to okolo 22.30 vzdali a vytvorili vlastný krúžok. Ja som sa ujala pána. Bola som k nemu milá. Snažila som sa ho pochopiť. Vypočuť. Dozvedela som sa, že nemá rodinu. Žije sám. Vyštudoval ako veľmi chudobný chlapec, len vďaka socialistickému zriadeniu, hoci nikdy nebol členom KSČ, dve vysoké školy, čo by mu kapitalizmus nikdy neumožnil. Pracoval ako gynekológ. Dookola sa otravne oháňal svojimi vedomosťami a vzdelaním. Poukazoval na to ako dnes študenti ani zďaleka nevedia to, čo vie on. Skončilo to pri tom, že všetky svoje úspory vložil do BMG a teraz žije veľmi biedne. Snažila som sa situáciu nadľahčiť tým, že dobrí, poctiví ľudia v každom zriadení "narazia". Ale keď začal obhajovať skutočnosť, že poprava Milady Horákovej bola v poriadku, lebo zradila "ľudovú demokraciu", tým, že mala iný politický názor, tak som mu oponovala natvrdo tvrdením, že by sme mali zaviesť eutanáziu, on je starý a mali by sme ju na ňom, tak ako na každom starom človeku previesť, a on by nemal mať žiadne právo vyjadriť sa k tomu, jednoducho spoločnosť by sa tak rozhodla. Trochu to s ním cuklo, ale len trochu. Jasne som mu dala najavo, že to bol len taký fingovaný útok a že nesúhlasím s povinnou eutanáziou. Tak či tak vôbec v podstate nepochopil, čo som mu chcela povedať. Po čase mi prišiel na pomoc kamarát. Pokúšali sme sa prejsť na iné témy. Jednoduchšie. On po pár vetách vždy otočil na seba. A na celospoločenské problémy. Je vzdelaný, to sa mu nedá uprieť. Keď mi odchádzali posledné nápady ako ho aspoň trochu potešiť. Tak som mu len povedala, že môže žiť ako pustovník.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pomaličky sme sa pobrali s kamarátom preč. Bolo už pred polnocou. Vďaka mojej túžbe, aby sa ho v tom "hnusnom" kapitalizme dotkol kúsok ľudskosti, som sa ho opýtala či ide s nami. Za čo nám boli ostatní diskutujúci vďační. Dedko sa nás držal ako kliešť. Citoval čosi po anglicky, vzápätí po španielsky. Kamarát idúc domov za manželkou našiel v sebe veľké množstvo empatie, láskavo sa ho čo-to pýtal. Skončili sme pri tom ako starý pán za každú cenu obhajoval socializmus. Už ani nerozprával, skôr kričal. Chcel nám dokázať akí sme hlúpi, my "kapitalistická" generácia. Pýtal sa nás na gravitačné zrýchlenie, či je všade konštantné, či sa mení. Tak ma vytočil, tým ako vôbec nič nepočúval, len stále a stále svoje rozprával až som po ňom začala kričať, nech mi vysvetlí transubstanciáciu. Rozlúčili sme sa v kriku. V kriku si zaželali dobrú noc. Venovala som mu dve hodiny. A dopadlo to katastrofálne.

Ani neviem na koho som teraz tak strašne naštvaná. Vyťukávam to tu už hodinku a stále ma to neopúšťa. Tak radšej skončím.

Dodatok

JUDr. Milada Horáková (1901 - 1950), právnička, úradníčka pražského magistrátu, predstaviteľka ženského hnutia, od 1929 členka ČSNS. Počas vojny s manželom Ing. Bohuslavom Horákom v odboji. Boli zatknutí, hrozil jej trest smrti, v Terezíne mučená (ostali jej jazvy na rukách). Odsúdená v Drážďanoch na 8 rokov. Po vojne podpredsedníčka ústavno právneho výboru, predsedníčka Rady československých žien. 27. 9. 1949 zatknutá. Postupne bola postavená do čela procesu a 27. 6. 1950 popravená.

JUDr. Josef Nestával (1900 - 1976), právnik, úradník pražského magistrátu a národne socialistický politik, 1940 zatknutý a odsúdený v Berlíne na trest smrti, zmenený na doživotie. Po oslodobedí funkcionár ČSNS. Riaditeľ Ústredného zväzu nemocenkých poisťovní. Odsúdený na doživotie, prepustený 1963, 1968 zrušený rozsudok, rehabilitovaný 1990.

JUDr. Jiří Hejda (1895 - 1985), právnik, novinár, stredoškolský pedagóg, národohospodár, generálny riaditeľ koncernu ČKD, podnikateľ. Člen ústrednej plánovacej komisie, spoluautor hospodárskeho programu ČSNS. Autor diel Žil jsem zbytečne, Útěk a věnce sonetú. Odsúdený na doživotie. Amnestia 1962.

Františka Zemínová (1882 - 1962), robotníčka, účtovníčka, politička (členka ČSNS od 1987), spoluzakladateľka Výboru pre volebné právo žien, angažovala sa v ženskom sociálnom hnutí, publikovala a prednšala. 1918-38 a 1945- 8 podpredsedníčka ČSNS, predsedníčka poslaneckéh klubu. 1954 spoluoranizovala vo väzení hromadnú hladovku. Odsúdená na 20 rokov. Amnestia 1960.

František Přeučil (1907 - 1996), krajčír, novinár, funkcionár Čs. živnostensko-obchodnej strany stredostavovskej, vydavateľ, politik (1945-8 poslanec za ČSNS). Odsúdený na doživotie. Prepustený 1963.

Jan Buchal (1913 - 1950), pravdepodobne psychicky chorý, pracovník SNB v Ostrave, obžalovaný z terorizmu. Odsúdený na trest smrti a popravený.

Antonie Kleinerová (1901 - 1982), politička, publicistka. Za činnosť v odboji zatknutá a do konca vojny veznená v koncentračnom tábore. Členka ÚV ČSNS, poslankyňa. 1949 zatknutá, odsúdená na doživotie. Amnestia 1962.

JUDr. Oldřich Pecl (1902 - 1950), v 20. rokoch predseda Kostufry (Komunistickej študenstskej frakcie), podnikateľ, obchodník so starožitnosťami, majiteľ antracitovej bane, manželka Juhoslovanka. Popravený.

Záviš Kalandra (1902 - 1950), novinár, filozof, historik, estetik, divadelný a filmový kritik, prekladateľ, 1923-36 člen KSČ. Kritizoval stalinské procesy v Moskve. Veznený v koncentračných táboroch. Po roku 1945 nebol politicky činný. Napriek tomu 1949 zatknutý ako hlava trockistov. Popravený.

JUDr. Zdeněk Peška (1900 - 1970), expert na ústavné právo, pedagóg, dekan, celú vojnu veznený v koncentračných táboroch. Poslanec, po 1948 zakladateľ ilegálnej Čs nezávislej sociálnej demokracie, pokus o obnovu ČSSD v roku 1968. Odsúdený na 25 rokov. Amnestia 1960.

Vojtěch Dundr (1878 - 1957), zámočník, novinár, politik, senátor, 1926-38 generálny tajomník ČSSD. Odsúdený na 15 rokov. Zomrel v Leopoldove.

JUDr. Bedřich Hostička (1914 - 1996), právnik, tajomník ústredia ČSL, odsúdený na 28 rokov. Prepustený 1963. 1968 emigroval do Švajčiarska.

JUDr. Jiří Křížek (1895 - 1970), advokát, zástupca britského, indickéhoa rakúskeho veľvyslanectva. 15. 2. 1950 zatknutý a dodatočne, 6. 4. 1950 priradený ku skupine Milady Horákovej. Odsúdený na 22 rokov. Amnestia 1963.

Zdroj dodatku: leták z premietania záznamu procesu

Lenka Nalevanková

Lenka Nalevanková

Bloger 
  • Počet článkov:  164
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rada chodím do prírody. Fascinuje ma stvorený svet a najviac človek. Páči sa mi definícia slobody ako schopnosti konať pravdu v láske. Teším sa, že som v živote stretla ľudí, ktorí sú mojimi priateľmi. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenáľudiavieranázorkultúrapríbehprírodavtip

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu