reklama

Chlap v kuchyni a špíz (recept)

O manželoch, ktorí radi varia sa hovorí, že je to len vtedy ak nato majú chuť, keď sa chcú zavďačiť, že každodenné varenie by nevydržali. Aj keď platí, na každém šprochu je pravdy trochu, existujú výnimky. Ďalej je pravdou, že takmer všade na svete je na pozícii šéfkuchára chlap. A pritom všetci dobre vieme, že varenie sa u nás považuje za čisto ženskú záležitosť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Existujú muži, ktorí by do rúk varechu nikdy nezobrali. Vraj to nie je práca pre chlapa, vraj to neprináša naplnenie, ktoré poskytujú iné profesie. Pravda bude niekde inde. Vytvoriť, uvariť jedlo nie je záležitosť desiatich minút na rozdiel od jeho konzumácie. Hodiny strávite v kuchyni a potom, o pár minút je po všetkom, ostanete sami s kopou riadu, v lepšom prípade spolu s umývačkou riadu po boku.

Chlap potrebuje ocenenie a dlhodobý efekt z vlastnej pracovnej činnosti. Až vtedy sa (podľa neho) jedná o riadnu prácu. Aký to omyl. Dobre uvariť, vidieť ako ostatným chutí a jedno slovko pochvaly stojí i za tú námahu, zvlášť ak varíte radi, aj keď z povinnosti.

Najviac ma bavia piplavé recepty, v ktorých sa objavuje ako základ mäso. Sťa správny mäsožravec považujem túto vláknitú hmotu za fundament stravy človeka, nech si vegetariáni so svojimi pohnútkami a pochúťkami hovoria čo chcú. Aj keď sa občas pokúsim pripraviť niečo zo surovín na báze práškovej hmoty z obilia a nepohrdnem ani bryndzovými haluškami či makovými slížami, mäso ostáva number one.

Špíz, živánska, ražniči

Neviem ako presne pomenovať mäso na ihle upravované dusením a konečným zapečením grilom. Živánska? Ražniči? Všeobecne sa špecialita týchto názvov pripravuje len na grile, doma, ešte lepšie v prírode na drevenom uhlí alebo v pahrebe. U nás v rodine sa pre tento uvedený recept zaužíval názov špíz.

Suroviny

Veľa ľudí pripravuje mäso na ihle podľa toho čo dom dal. Zo zbytkov, ktoré je ľúto vyhodiť a musím podotknúť, že som takto zužitkoval dosť surovín. Ak však chceme skutočne labužničiť, budeme si musieť zaobstarať dostatok surovín, nie iba zbytky. Pri grilovaní je potrebné používať taký druh mäsa, ktorý rýchlo zmäkne. Keďže my však budeme pokrm najskôr zapekať vo vlastnej šťave, stačí nám mäso priemernej hodnoty.

Pre štyri osoby potrebujeme:

-3/4 kg mäsa, krkovička, stehno, pliecko
-1,5 kg zemiakov
-0,15 kg údenej slaninky, čím viac prerastenej
-0,25 kg šampiónov
-tri väčšie cibule
-tri paradajky
-dve zelené/červené papriky
-koreniny
-soľ
-olej (nie Mogul, Castrol, Madit!), len vhodný na pečenie a fritovanie
-ihly alebo špajle
-utierku na sliny a náplasť na ústa, aby sme nezjedli suroviny skôr ako budú hotové


SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najviac času nám zaberie príprava surovín, potom je to už hračka.

Na rovnaké plátky (mne stále vychádzajú podivné tvary), nakrájané mäso mierne osolíme a o to viac okoreníme. Ak chcete mať mäso skutočne rovnaké, krájajte ho polozmrazené. Odložíme ho do misky s olejom, dobre premiešame, prikryjeme vhodnou pokrievkou, aby styk so vzduchom bol čo najmenší (ja používam s úspechom podšálky rôznych rozmerov), preglgneme nazbierané slinky a zabudneme na neho až do nasledujúceho dňa.

Celý deň sa potešujeme predstavami večerného gurmánskeho zážitku. Neuveriteľne nám to dvihne sebavedomie, a keby sa nám aj recept nepodaril, bude chutiť ako keby nám ho pripravili na štátnej recepcii v hoteli Bôrik.

Dve hodinky pred vlastným podávaním pokrmu sa dáme do práce. Všetky ingrediencie okrem zemiakov porcujeme nožom na približne rovnaké veľkosti a striedavo napichujeme na ihly. Keď bude nejaká cibuľka alebo hríbik prečnievať, nič si toho nerobme. Neskladáme lego, ale gurmánske špízy.



Očistené zemiaky nakrájame na plátky, šupneme na miesto činu do pekáča, osolíme, mierne posypeme grilovacou soľou a polejeme bielkom v ktorom sme rozmiešali vegetu a korenie. Poriadne premiešame a zalejeme 1,5 deci oleja. Znova premiešame tesne pred tým ako navrch poukladáme špízové ihly. To žĺtko vpravo využijeme iným spôsobom, teda môžeme ho odložiť do chladničky a pridať k raňajšej praženici.



Takto nejako by to malo vyzerať pred tepelnou úpravou. Mne sa podarilo zo surovín vyrobiť jedenásť ihiel. Došlo mäso. Ostatné suroviny som nehodil do koša, ale pokrájané poukladal na spodnú vrstvu zemiakov. V podstate sa s nimi udeje to isté ako z ich časťami na ihlách.



Keď som hovoril o dusení, nemal som na mysli klasický spôsob s podlievaním suroviny, ale dusenie bez zásahu vareškou či odkrytia. Je nutné preto, lebo na dno pekáča sme poukladali plátky surových zemiakov. Pravda, dajú sa urobiť aj mimo, poprípade ak má niekto v obľube ryžu, proti gustu žiaden dišputát. Avšak zemiaky pod ihlami do seba absorobujú chute všetkých ingrediencií z vrchného poschodia. A vo tom to celé je.



Pol hodiny po začiatku varu v pekáči odstránime vrch, ktorý môže tvoriť aj alobal a necháme zapiecť. Odnímanie rozpáleného skleneného vrchu je nebezpečný úkon. Vnútorný obsah rozohriaty na 190 °C sa pri styku s domnele teplým vzduchom kuchyne okamžite mení na paru, ktorá môže spôsobiť nepekné popáleniny. Pri odkrývaní pekáča vyzerám ako robotník pri vysokej peci. Nie je hanba použiť zimné rukavice a bundu prekrývajúcu ich okraje.

Ak je vrchnák preč, prepínam na grilovanie pri 220°C. Stačí 20-30 minút a môžeme servírovať.



Ako prílohu podávame olivy plnené cesnakom a baranie rohy vlastnej výroby (recept onedlho uvediem). Ak nemáme po ruke olivy, nezbláznime sa, pomôžu aj zavárané suchohríby (také tie sopľavé), alebo mladé kukuričky. Tak ako pri použití ingrediencií na ihle, tak ani v prílohách sa chuti a fantázii medze nekladú.

Prajem všetkým odvážlivcom dobrú chuť.



pavel ondera

pavel ondera

Bloger 
  • Počet článkov:  256
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Egoista, ale už s tým bojujem, optimista, ale s realistickým pohľadom, snílek s nohami na zemi. Zoznam autorových rubrík:  Sranda musí byťTaxikárske storyRealita životaKresťanstvo včera a dnesCez objektívDutá vŕbaPoviedkyReceptyNázoryBratislavské kostoly

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu