Recepty

Ostrokyslá jednoducho a po našom - fotorecept

pavel ondera

Ostrokyslá jednoducho a po našom - fotorecept

Čínska kuchyňa uchvátila mnohých. Obyčajná ostrokyslá polievka, ktorá je v Číne a priľahlých galaxiách bežnou súčasťou hlavného jedla v hodnote pár centov je na Slovensku vyhľadávanou pochúťkou po cca 1,40 € porcia, ktorá však u každého predajcu chutí inak, aj keby z jedného paneláku boli.

  • 25. mar 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 46 338x
  • 8
Rýchla večera

pavel ondera

Rýchla večera

Na jarmokoch, trhoch máloktorý mäsožravec odolá cigánskej ... pečienke samozrejme. Jej osobitú vôňu a chuť ťažko vykúzlime v domácich podmienkach. Môžeme sa o to však pokúsiť.

  • 13. mar 2009
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 15 461x
  • 25
Maratón, alebo ako sa varí obed (so štipkou humoru)

pavel ondera

Maratón, alebo ako sa varí obed (so štipkou humoru)

Chlapi sa väčšinou domnievajú, že varenie je jednoduchou vecou a povinnosťou ženy. Ženy naopak zastávajú postoj, že a ak sa muž do toho pustí, k vareniu potrebuje okrem správne pripravených ingrediencií najmenej dve ruky, ktoré mu chystajú, a hlavne po ňom upratujú, nakoniec ho je potrebné do nebeských výšin vychváliť. Ako to vyzerá, keď sa muž o všetko postará sám?

  • 1. mar 2009
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 10 990x
  • 40
Čo mám variť cez víkend?

pavel ondera

Čo mám variť cez víkend?

Tak takáto otázka padne vždy koncom týždňa vo väčšine rodín. Slovenská klasika, rezne na sto a jeden spôsobov už lezú krkom, podobne ako guláše, sviečková alebo fašírky. Vyhrabal som z pamäte recept mojej mamy, ktorý z času na čas úspešne uvediem do rodinného života. Kuracina "ala Tabacco".

  • 30. jan 2009
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 8 175x
  • 39
Zaváranie húb je rozprávka (fotorecept)

pavel ondera

Zaváranie húb je rozprávka (fotorecept)

Tak na toto ročné obdobie sa nesmierne teším. Zbieranie húb v našom kraji patrí k neskoro jesennej, ale dlho očakávanej udalosti. Nažhavení hubári denne sledovali správy o výskyte húb, kontrolovali trhoviská, najistejšie barometre rastu toľko očakávanej pochúťky. Kúpiť si zavarené či nasušené hríby dokáže každý. Bez urážky, čaro spočíva v zbieraní a samotnej úprave. Dnes sa venujem zaváraniu sucháčov z hubárskej obilnice, Záhoria.

  • 10. okt 2008
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 50 728x
  • 29
Chlap v kuchyni a špíz (recept)

pavel ondera

Chlap v kuchyni a špíz (recept)

O manželoch, ktorí radi varia sa hovorí, že je to len vtedy ak nato majú chuť, keď sa chcú zavďačiť, že každodenné varenie by nevydržali. Aj keď platí, na každém šprochu je pravdy trochu, existujú výnimky. Ďalej je pravdou, že takmer všade na svete je na pozícii šéfkuchára chlap. A pritom všetci dobre vieme, že varenie sa u nás považuje za čisto ženskú záležitosť.

  • 18. aug 2008
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 18 335x
  • 6
Kvasený karfiol, lahôdka

pavel ondera

Kvasený karfiol, lahôdka

Ďalší z receptov "starej matere". Každý iste pozná chuť karfiolu. Vyprážaný, varený, mixovaný... ale kvasený karfiol je skutočná lahôdka. Neveríte? Vyskúšajte!

  • 4. aug 2008
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 15 889x
  • 17
Kvasáky, ako vybabrať s plesňou

pavel ondera

Kvasáky, ako vybabrať s plesňou

Patrím medzi tú časť mužského pokolenia, ktorá rada varí, zavára, nakladá, vypeká, griluje, vymýšľa nové a nové kombinácie receptúr a v neposlednom rade si ich overuje na svojich blízkych. Medzi klasiku v potravinovom reťazci sezónnych špecialít Slovenska nepochybne patria kvasené uhorky, hovorovo "kvasáky". Každý ich robí inak, viac či menej úspešne.

  • 1. júl 2008
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 106 898x
  • 40
Skryť Zatvoriť reklamu