reklama

Bratislavské kostoly VII. (Kostol sv. Vincenta de Paul)

Architektúra dnešnej doby neobchádza ani kostoly. Zrealizované projekty viac či menej korešpondujú s okolitou zástavbou, krajinou. Pravdupovediac, ten o ktorom je dnes reč si neviem predstaviť napr. vo Východnej či Očovej, ale do hlavného mesta sa vyslovene hodí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)



Budova kostola bola postavená podľa návrhu architekta Eduarda Šuteka. Zaujímavosťou je, že kostol stojí na vyvýšenom mieste, ktoré bolo umelo vybudované a pod ním sa nachádza farský úrad, priestory knižnice, obchod s liturgickými predmetmi, spoločenská sála typu malého divadla a iné užitočné a funkčné priestory.



Netradične poňatý oltárny priestor formou maľby odzrkadľuje výtvarné prejavy, ktoré katolícka cirkev v priebehu storočí prijímala za svoje a pretvárala na oslavu Svätej Trojice. Priestoru dominuje oltár, ktorého podstavec metaforicky znázorňuje tŕňovú korunu.

Stĺpy v obraze symbolizujú apoštolov. Tak ako bol každý z nich iný, tak sú výtvarne spracované i stĺpy, z ktorých každý je iný.



Srdce predstavuje kompozíciu, ktorá sa nazýva srdce cirkvi, dielo vytvorené umelcami, sochárom Viliamom Loviškom, Mgr. arch. Jozefom Bausom, Mgr. arch. Jurajom Vitekom a Ing. arch. Ivanom Jarinom.



Priestory moderných kostolov charakterizuje presvetlenie a hra so svetlom.



Najmarkantnejší znak kresťanských kostolov nemôže chýbať ani v tomto chráme priamo vedľa hlavného oltára.



Umiestnenie unikátnej sochy, ktorú nazvali Pieta ráta samozrejme s hrou svetla. Biely mramor, ktorý použil sochár Viliam Lovišek iba umocňuje estetický zážitok. Predstavuje Sedembolestnú Pannu Máriu, patrónku Slovenska.



V tomto chráme by ste hľadali píšťaly organového nástroja márne. Všetko nahradila elektronika. Dokonalé ozvučenie priestoru zabezpečuje tento špičkový elektronický organ.



Takýto pohľad by sa Vám naskytol z výšky, ktorá nie je verejnosti prístupná.



Kto by v kostole nepočul zvončeky?



Pohľad z opačnej strany. Nad ľavicami môžete zbadať obrazy krížovej cesty. Ako inak, vo výtvarnom prevedení.



Večné svetlo, obklopené talianskym mramorom.



Nuž tento staručký organ, skôr by som ho nazval organíkom, či organovým harmóniom, je v tesnom susedstve oltára.





Vincent de Paul

Kto to bol? Vráťme sa o storočia späť a pozrime sa na to, akým výnimočným človekom bol Vincent de Paul podľa ktorého je pomenovaný tento chrám. Ide o o francúzske meno, narodil sa 24. apríla 1581 v dedinke Pouy pri meste Dax v juhozápadnom Francúzsku, neďaleko Pyrenejí, a 23. septembra 1600 bol vysvätený za kňaza. Mal vtedy len 19 rokov. Po kňazskej vysviacke pokračoval v teologickom štúdiu, ktoré ukončil v októbri 1604 dosiahnutím akademického stupňa bakalár. K štúdiu sa vrátil i neskôr v Ríme a v Paríži, kde roku 1623 dosiahol licenciát z cirkevného práva.

Vincent bol typickým projektom misionára. V roku 1617 sa v ňom zrodila myšlienka charitatívneho bratstva, ktoré by sa plánovito staralo o chudobných vo farnosti. Túto ideu mu schválil Lyonský arcibiskup. Vincent získal pre službu viaceré ženy – dobrovoľníčky, ktoré boli združené vo farnostiach do bratstiev kresťanskej lásky, ktoré Vincent zakladal všade, kade prechádzal a čoskoro sa rozšírili na celé Francúzsko. Videl však, že sám na to nemôže stačiť. Potreboval spolupracovníkov, a to dobrých kňazov, akých si želal Tridentský koncil. Podarilo sa mu získať z nich niekoľko horlivých, s ktorými sa už od roku 1618 začal venovať tzv. ľudovým misiám. Misionári kázali od dediny k dedine a mali veľký úspech. Takto vznikla v r. 1625 „Misijná kongregácia“, ktorú 24. apríla 1626 schválil parížsky arcibiskup, o rok neskôr francúzsky kráľ a roku 1632 pápež Urban VIII. Vincentovi veľmi ležala na srdci výchova dobrých kňazov. Preto začal v r. 1628 s duchovnými cvičeniami pre tých, čo sa pripravovali na kňazskú vysviacku. Keď parížsky arcibiskup videl dobré výsledky týchto duchovných cvičení, nariadil, aby všetci kandidáti kňazstva prežili 15 dní v komunite Vincenta de Paul.



Panna Mária s dvanástimi hviezdami sťa svätožiarou je umiestnená v kaplnke Vincenta de Paul.





Najvýznamnejšou inštitúciou, ktorú založil Vincent, bola "Spoločnosť dcér kresťanskej lásky". Založil ju spolu so sv. Lujzou de Marillac v roku 1633. Napriek ustavičnému telesnému a duševnému vypätiu sa Vincent de Paul dožil na tú dobu pomerne vysokého veku 79 rokov. Zomrel 27. septembra 1660. Pápež Benedikt XIII. vyhlásil roku 1729 Vincenta de Paul za blahoslaveného a pápež Klement XII. o osem rokov neskôr za svätého. Napokon na žiadosť mnohých biskupov pápež Lev XIII. vyhlásil roku 1885 sv. Vincenta za patróna všetkých charitatívnych diel a spolkov. Jeho telesné ostatky sú od r. 1830 vystavené a uctievané v Paríži, na ul. Sevres, v kaplnke kňazov Misijnej spoločnosti.
Zdroj: Svätý Vincent de Paul



Reliéfna výzdoba pripomínajúca veriacim výnimočnú udalosť.



Zvonicu v tomto chráme "zavesil" architekt do voľného priestoru. Svojím spôsobom perfektné riešenie. Tri zvony odliali v dielni Márie Tomášovej Dytrichovej v Brodku u Přerova. Volajú sa sv. Gorazd, sv. Michal a Ján Pavol II.



Ukrižovaný. Do detailu spracovaný nadčasový námet a symbol všetkých veriacich a obrátených. Autora, jeho iniciály som márne hľadal, nech som v rukách obracal kríž na akúkoľvek stranu. Napokon som si uvedomil, že nie je čo hľadať. Ide len o zobrazenie výjavu a udalosti, ktorá v konečnom dôsledku mnohým poskytla nádej, iným istotu. Skutočnosti, ktoré vzápätí nastali po nej (zmŕtvychvstanie a vstup na nebesia), dávajú istotu večného života všetkým, ktorí "Ukrižovaného" príjmu za svojho osobného Spasiteľa.



Poznámka k sérii o bratislavských kostoloch

I v minulosti boly kostoly cieľom rôznych indivíduí, ktorým nebolo nič cudzieho cudzie a tak veľa vzácnych diel a liturgických pomôcok zmizlo bez stopy. Našťastie, dnešná doba so sebou priniesla i možnosť dokonalejšie chrániť súkromný majetok. Všetky kostoly, ktoré som doteraz navštívil, majú rôzne zabezpečovacie systémy, popr. sú napojené na centrálny pult ochrany majetku slovenskej polície.



Súvisiace články série

Saleziánsky-Miletičova*ECAV-Prievoz*ECAV Veľký a Malý kostol* Dóm sv. Martina * BJB Palisády * Reformovaná cirkev *

pavel ondera

pavel ondera

Bloger 
  • Počet článkov:  256
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Egoista, ale už s tým bojujem, optimista, ale s realistickým pohľadom, snílek s nohami na zemi. Zoznam autorových rubrík:  Sranda musí byťTaxikárske storyRealita životaKresťanstvo včera a dnesCez objektívDutá vŕbaPoviedkyReceptyNázoryBratislavské kostoly

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu