reklama

Muzikál "Druhá šanca"

Predstavenie sa začínalo o šiestej večer. Nevšedný muzikál svojím obsahom i formou. Vstupné dobrovoľné. Dom kultúry, Zrkadlový Háj v Petržalke.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Ako napovedá jeho samotný názov, autorom išlo o zasadenie vyše dvetisícročného príbehu do dnešnej doby. Snaha ukázať, ako je dôležité dostať "Druhú šancu", ako je dôležité prijať ju, sa dokonale vydarila. Predstavenie, ktorému nechýbalo nič z toho čo správny muzikál má mať, humor, napätie, zápletku ... a veľa krásnych piesní sa podaril bez toho, aby autori použili dnes tak žiadaný voľnomyšlienkársky prístup, na ktorý sa spoliehajú tvorcovia, ktorí siahajú po podtónoch koketujúcich so sexualitou a slangovým vulgarizmom. Tento divadelný kus bol iný.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Iste sa niektorí z Vás v tomto momente spýtali, čože je to za nadčasový vyše dvetisíročný príbeh. Nuž priatelia, naši zanietení amatéri sa rozhodli zabrnkať na strunu všetkým, ktorých niekedy opustilo vlastné dieťa, ktorí netrpezlivo očakávali jeho návrat a boli pripravení odpustiť mu všetko, len aby už bolo opäť doma, spolu s rodinou.



Správne tipovali tí, ktorí si pamätajú biblický príbeh z Nového Zákona tak ako o ňom rozprával Pán Ježíš Kristus svojím učeníkom. Ide o nadčasovú tému, ktorá má však v sebe i Božie posolstvo. Ide nielen o vzťah rodiča a dieťaťa, ale i o to, že tak ako sme my všetci dietky Božie, samotný Boh túži po tom, aby sme sa k nemu vrátili, priam nás túžobne očakáva.



Nuž a tu sa už vnárame do príbehu. Jeden zo synov odchádza za svojím šťastím do Londýna. Pravda ide o toho, "menej podareného", proste svetáka a lenivca.



Chris sa sťaby spevák upísal "šikovnému" manažérovi, ktorý mu sľubuje všetko čo len svet môže poskytnúť, pokiaľ je ochotný do svojej "kariéry" investovať peniaze z dedičstva, ktoré mu otec predčasne previedol na účet. Heslo: "Zarábať peniaze stojí peniaze", je jeho krédom. Iste je to tak?



Chris sa dostáva do vysoko konzumnej spoločnosti, kde hlavnú rolu i pri nadväzovaní vzťahov hrá majetok a peniaze, ktoré zabezpečujú isté postavenie. Nepripomína Vám to nejaký obraz z Vášho okolia?



Opojenie na seba nenecháva dlho čakať, Chrisovi padajú do náručia krásne devy, a tie čo nepadli zrovna dnes, to majú naplánované hneď ako sa rozmarný majiteľ tučného konta nabaží tej aktuálnej spoločníčky.



V rodine to zatiaľ vrie. Chrisov brat Charles drie od rána do večera na rodinej sedliackej usadlosti.



Braček si zatiaľ užíva život vo svetovej metropole. Pôsobivé texty piesní umocňujú emocionálny dojem každého v hľadisku, ktoré bolo doslova preplnené, ľudia posedávali i na schodoch, sála praskala vo švíkoch.



V hľadisku boli diváci všetkých vekových kategórií. Títo dvaja z najmenších zasadli na poslednom schodíku pri pódiu a predstavenie si rozhodne užívali. My s nimi!



Po prestávke, kedy mohol každý z návštevníkov prispieť do kasy podľa vlastného uváženia, od nikoho sa nič nežiadalo, prišiel v deji očakávaný zlom. Milému Chrisovi sa minuli finančné prostriedky a nastúpili exekútori.



Z Chrisa sa stáva bezdomovec, všetci "priatelia" sa od neho odvracajú. Ostala mu harmonika, klobúk a batoh s celým jeho majetkom. Desaťtisíce libier sa rozplynuli v hýrení, zábave a falošnom sne.



Nuž a tu sme už opäť na farme, kde sa horko-ťažko vrátil Chris, ktorý právom očakával zo strany otca trest, odmietnutie a vyhnanie. Charles toto otcovi pripomína s nechápavým postojom.



Človek, ktorý je verným synom, dcérou, ktorý žije bezúhonným životom akosi nevie pochopiť tú silu lásky, ktorá dáva druhú šancu napriek chybám, sklamaniam, podrazom. Presne v tejto situácii sa nachádzal i Charles. Láska dávajúca druhú šancu je pre človeka vo svete nepochopiteľná. Za všetkým hľadá zištnosť. Niečo iné však je odpustenie a milosrdenstvo rodiča, či Stvoriteľa.

Áno, takto to je. Podobne ako sa rodič teší z návratu syna, ktorý bol čiernou ovcou rodiny, tak isto sa teší i náš Boh ak sa k nemu ako tie zatúlané ovečky vrátime. Väčšia radosť je nad návratom toho, koho sme považovali za strateného, mŕtveho, ako radosť nad poriadnym a poslušným synom. Kto to nezažil, nepochopí. A tak sa napokon zapojí do osláv i Charles sám.



Záver predstavenia sa niesol v duchu najúspešnejších divadelných hier. Prvý, druhý aplaus predčil očakávanie účinkujúcich. "Klaňačka" ako má byť.



Účinkujúci i s tými, o ktorých existencii nemal divák ani tušenie.



Nuž a tu je skutočný hviezdny záver. Diváci si vynucujú prídavok. Zbor spolu s live kapelou sa rozozvučali opäť a hlavná nosná pieseň muzikálu znela vo svojej maxiverzii dlhé minúty. Herci sa odviazali, diváci vstávali zo sedadiel... úžasný večer. Ďakujeme.



Ďalšie predstavenie je naplánované na domovskej scéne, v Dome Kultúry Sereď, 22.06.09 Ste srdečne pozvaní.

Pre všetkých, ktorí majú záujem si prečítať tento vyše dvojtisícročný príbeh v pôvodnom znení bez toho, aby otvorili Bibliu:

Lukáš 15: A povedal: Nejaký človek mal dvoch synov.A mladší z nich povedal otcovi:
Otče, daj mi pripádajúci diel imania! A on im rozdelil majetok.A po nie mnohých dňoch shromaždil všetko ten mladší syn a odcestoval do ďalekej krajiny. A tam rozmrhal svoje imanie žijúc prostopašne.Keď potom všetko strovil, nastal veliký hlad v tej krajine, a on začal trpieť núdzou.A išiel a pripojil sa ktorémusi z občanov tej krajiny, a ten ho poslal na svoje polia pásť svine.A žiadal si môcť naplniť svoje brucho mlátom, ktoré žraly svine, ale mu ho nikto nedával.No, potom vstúpil do seba a povedal:
Koľko nájomníkov mojeho otca má hojnosť chleba, a ja tu hyniem hladom!Vstanem a pojdem k svojmu Otcovi a poviem mu:
Otče, zhrešil som proti nebu i pred tebou,takže už viacej nie som hoden volať sa tvojím synom; učiň ma jako jedného zo svojich nájomníkov.A vstal a prišiel k svojmu otcovi. A ešte keď bol ďaleko, uvidel ho jeho otec a bol pohnutý milosrdenstvom. A bežal a padol mu okolo krku a bozkával ho.A syn mu povedal:
Otče, zhrešil som proti nebu i pred tebou a nie som viacej hoden volať sa tvojím synom.Vtedy povedal otec svojim sluhom:
Vyneste rýchle to prvé rúcho a oblečte ho a dajte prsteň na jeho ruku a sandále na nohya doveďte to krmné teľa a zabite, a jedzme a veseľme sa,lebo tento môj syn bol mŕtvy a ožil; bol ztratený a našiel sa. A začali sa veseliť.

A jeho starší syn bol na poli. A jako tak išiel a priblížil sa domu, počul hudbu a kolotanec.A zavolajúc si ktoréhosi zo sluhov vypytoval sa, čo je to.A on mu povedal:
Tvoj brat prišiel, a tvoj otec zabil to krmné teľa, že ho zdravého prijal.A on sa nahneval a nechcel vojsť. Vtedy vyšiel jeho otec a prosil ho.Ale on odpovedal a riekol svojmu otcovi:
Hľa, tak mnoho rokov ti slúžim a nikdy som neprestúpil tvojho prikázania, a mne si nikdy nedal ani len kozľaťa, aby som sa poveselil so svojimi priateľmi.No, keď prišiel tento tvoj syn, ktorý so smilnicami prežral tvoj majetok, zabil si mu to krmné teľa.

A on povedal:
Dieťa, ty si vždycky so mnou, a všetko moje je tvoje;ale veseliť a radovať sa patrilo, lebo tento tvoj brat bol mŕtvy a ožil, bol ztratený a našiel sa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Citované z prekladu Prof. Jozefa Roháčka

pavel ondera

pavel ondera

Bloger 
  • Počet článkov:  256
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Egoista, ale už s tým bojujem, optimista, ale s realistickým pohľadom, snílek s nohami na zemi. Zoznam autorových rubrík:  Sranda musí byťTaxikárske storyRealita životaKresťanstvo včera a dnesCez objektívDutá vŕbaPoviedkyReceptyNázoryBratislavské kostoly

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu