reklama

Prinajmenšom čudné dopravné značenie

V Bratislave sú možno aj státisíce dopravných značiek. Väčšina z nich plní svoju funkciu, no isté percento značenia je takpovediac na houby.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Je pekný deň, prečo sa nepoprechádzať v okolí? Od Prievozskej ulice po Trnavskú to nie je hádam ani kilometer, podobne ako od Svätoplukovej po Miletičku, našu legendárnu Milky Way. Sakumprásk tak kilometer štvorcový. Vedel som o dvoch značkách ktoré sú takpovediac jazykom dnešnej IN populácie mimo misu, teda OFF. Aké bolo moje prekvapenie, keď k nim začali pribúdať bratia a sestričky ...

Prvé nezmyselné dopravné značenie je na križovatke pri Apolle. Značka zákaz státia je umiestnená na stĺpe dopravného zariadenia, zrozumiteľne slovensky na semafore. Je na samom rohu, aby ju akiste nik neprehliadol. Jej význam? Akosi mi uniká. Priamo pod ňou je prechod pre chodcov, ktorý samotné státie vylučuje nielen na sebe samotnom ale i pri ňom. O pár metrov ďalej je značka zákaz zastavenia.

Čisto teoreticky, ak by sa medzi prechod a ďalšiu značku zmestilo auto, môže za hranicou križovatky v intenciách významu zákazu státia zastaviť na čas potrebný na vystúpenie, nastúpenie, naloženie a vyloženie, kým o pár metrov ďalej už nemôže zastaviť vôbec. Ak by teda prišlo nákladné auto do tohoto priestoru a začalo by vykladať tovar po dobu nevyhnutnú, zablokovalo by vjazd do tejto ulice dokonale i vďaka značke zákaz státia ...

Či už vietor, alebo laxný prístup k práci tých čo značku umiestňovali zapríčinilo jej zosunutie a rotáciu. Značku držia tri objímky, ktoré po správnom dotiahnutí na očistenom povrchu stĺpa musia zabezpečiť jej stabilitu. Teraz ukazuje radenie a jazdné pruhy chodcom kráčajúcim od Jarabinkovej ku Plynárenskej ulici.

Na protiľahlom chodníku oproti Apollu stojí navštevovaná palacinkáreň. Dopravná značka vyznačujúca parkovanie na chodníku je namontovaná prinajmenšom nešťastne. Pokiaľ si pamätám z čias, kedy som pracoval u mestských komunikácií na úseku dopravného značenia, montéri osádzajúci značenie nemajú veľmi na výber. Každá značka sa vtedy osadzovala podľa presného nákresu zodpovedného dopravného inžiniera, beda ak by sa pracovník pomýlil o jeden stĺp. Inžinieri sediaci na magistráte však mali povinnosť nielen určiť kde a ako bude značenie zrealizované, ale zároveň aj povinnosť jeho správnosť a funkčnosť skontrolovať.

Pohľad z druhej strany na tú istú značku. Pri nej sa teda žiadna kontrola z magistrátu nezastavila ani náhodou. Alebo, žeby to už takto dnes nefungovalo?

Jelačičova ulica. Jej prvá tretina je zjednosmernená. Pravdepodobne pôjde o dočasný stav a tak namiesto aby použili prenosné dopravné značenie (ako to urobili z opačnej strany), ktoré má prednosť pred pevným zvislým a vodorovným značením, pricapili značku na jeden jediný stĺp ... ak už nič iné, mne to pripadá smiešne ...

Na Žellovej ulici je malé preplnené parkovisko. Vchod stráži táto odstrašujúca haraburda.

Vedľa školy na Kulíškovej si niekto ulovil túto značku prenosného dopravného značenia. Cestárom asi nechýba, nuž a v každom dvore by mala byť aspoň jedna dopravná značka, môže sa niekedy hodiť!

Keď prichádzate autom po Viktorínovej ulici na Košickú, vykukne na vás takýto zhluk značiek. Aj keď sa zdá, že sú v rozpore, opak je pravdou. Doslova pár metrov pred Košickou je vyústenie parkoviska, a značka s prikázaným smerom je tesne pred vyústením na Košickú. Ale aj tu, keby sa dopravní inžinieri zamysleli, dala sa zákazová značka osadiť o desať metrov skôr, kde je vyústenie podzemných garáží a situácia by sa razom stala prehľadná.

K podobnému nedorozumeniu môže prísť ak sa budete s vozidlom blížiť ku križovatke Miletičova-Košická. Vpravo vidieť značku zákaz odbočenia vľavo, v pozadí križovatka s odbočovacím pruhom vľavo. Táto značka je nešťastne umiestnená na ľavej strane pri výjazde z malého parkoviska, ktoré je súbežné s budovou na pravej strane. Okrem nesprávneho osadenia (pokojne sa dá umiestniť po pravej strane výjazdu), je aj zle natočená, nehovoriac o tom, že na tomto mieste by mala byť značka prikázaný smer vpravo, nakoľko stred vozovky pretína aj tak zelený ostrovček.

Len o pár metrov ďalej je nevhodne použitá značka vyznačujúca spôsob parkovania. Ide o šikmé státie, notabene na parkovisku, nie na chodníku. Tu by sa hodila aj dodatková tabuľa (šipka vpravo), ktorá by špecifikovala, že ide o parkovisko so šikmým státím. Ale, čo si budeme hovoriť, akú mali, takú dali...

Všimnite si značku v pozadí, upozorňujúcu na spomaľovač, tzv. ležiaceho policajta. Je otočená do smeru, z ktorého žiadne vozidlo nesmie prísť, ide o jednosmernú ulicu.

Neviem ako je to teraz s umiestňovaním dopravných značiek na súkromný pozemok, voľakedy súkromné pozemky, ktoré by si vyžadovali dopravné značenie ani neboli. Ničmenej, táto značka v spojení s dodatkovou, ma rozosmiala najviac. Jej význam by mohol byť: Ak porušíš zákaz a podarí sa ti vôbec vojsť do jednosmernej ulice cez zavretú mrežu, odtiahneme ťa. Bubububu!

Tu by sa hodilo ako riešenie umiestniť (na komunikáciu nie do predzáhradky!), značku zákaz zastavenia s použitou dodatkovou tabuľou a značku jednosmerná ulica osadiť na roh predzáhradky. (Rastislavova ulica)

Milky Way (Miletička). Tento zákaz vjazdu platí pre všetkých. Ako sa teda dostať na parkovisko? Jedine s porušením predpisov.

Roh Trenčianskej a Liptovskej ulice. Podomácky vyrobená značka. Bez ohľadu na oprávnenosť použitia takéhoto a podobného značenia, ma napadá otázka: "musí účastník cestnej premávky rešpektovať takéto neštandardné značky?"

Na záver dve zabudnuté značky, ktoré už majú svoju existenciu za sebou. Obidve stoja na vraj súkromnom pozemku, ktorého akiste nesolventný majiteľ má problém ich vynoviť alebo odstrániť. V podstate ide o vjazd do dvora na Liptovskej ulici.

Pohľad z druhej strany. Nájdete v obrázku vôbec značku daj prednosť? Hľadajte po pravej strane!

Bola to pekná prechádzka. Ani som sa nezadýchal, ten necelý kilometer štvorcový sa mi podarilo krížom krážom popretínať za slabú hodinku. Čakal som dve, najviac tri značky, ktoré už budú dosluhovať, alebo nebudú plniť svoj účel. Iste som aj nejaké prehliadol, no aj tak, približne desať zle umiestnených, zavádzajúcich a lebo mätúcich je na jeden kilometer priveľa. Ak to takto vyzerá aj v iných častiach mesta, mali by sa kompetentní zobudiť, vstať zo svojich stoličiek, klimatizovaných kancelárií a vyraziť do ulíc. Ja by som to určite urobil, keď pre nič iné, tak už len preto, aby si o mňa nejaký bloger neutieral hubu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetky fotografie boli zhotovené dnes, 30. augusta 2011 v dodobedňajších hodinách.

pavel ondera

pavel ondera

Bloger 
  • Počet článkov:  256
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Egoista, ale už s tým bojujem, optimista, ale s realistickým pohľadom, snílek s nohami na zemi. Zoznam autorových rubrík:  Sranda musí byťTaxikárske storyRealita životaKresťanstvo včera a dnesCez objektívDutá vŕbaPoviedkyReceptyNázoryBratislavské kostoly

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu