reklama

... srnčí guláš

17. decembra sa krátko po polnoci stala tragická dopravná nehoda. Vodičovi osobného motorového vozidla na úseku Banská Bystrica - Zvolen vbehlo do cesty stádo sŕn.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

... vravím si, už sa nemám kam ponáhľať, stretnutie som stihol, veziem sestru v aute, má doma malého syna, pôjdem opatrne a pomaly domov.

Tak sa aj stalo, že sme o 0:25 vyrazili z Banskej Bystrice po rýchlostnej ceste smerom na Zvolen. Dva kilometre za BB zrazu oproti idúce auto zapína dialkové svetlá. V prvom momente nechápem a potichu nadávam nad jeho bezohľadnosťou. Už podvedome púšťam nohu z plynového pedála. Nejdem rýchlo - 80 km/h a ďalej spomaľujem. Bol to len okamih, čo som hrešil na vodiča oproti, keď som vľavo, mimo vozovky zbadal šedú siluetu niečoho. Stále som však nevedel čo sa deje, ale už som mal nohu na brzde a kontroloval situáciu za sebou. Vtom to prišlo. V protismere idúce auto na dvojprúdovej ceste brzdí - pred ním sa objavujú prvé dve srny - prebehnú - auto stále brzdí. Spojka, brzda - brzdím tiež. Srny stihnú prebehnúť aj 5 metrový deliaci pás a ešte zhruba 5 metrov pred mojím autom prebehúť na pravú stranu a miznú v tme. Takmer som zastal, no tretia srna v poradí sa objavuje tesne pred mojím autom z ľavej strany a potom pocítim náraz. Srna sklzla pod predný nárazník, ktorý nevydržal a keďže náraz nebol taký silný aby srnu usmrtil, rozhodla sa, že vstane a utečie, čím dokonala dielo skazy a predný nárazník ulomila. Ďalšie tri srny dezorientovane behali v deliacom páse a napokon sa vrátili späť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Škoda na vozidle ako mi povedali v servise - cca. 20 tis. Krásne vianoce, myslím si, ešte že mám havarijnú poistku. Ale zaujímavé boli ďalšie skutočnosti ako: viac než hodina čakania na príchod policajta, vypínajúci sa notebook policajta, hľadanie zrazenej srny policajtom.

Trvalo hodinu a pätnásť minút, kým z BB dorazilo policajné vozidlo. Policajt spravil tri fotografie, a dal mi fúkať. Potom začal problém s notebookom. Najprv som ostal prekvapený, že policajti prešli od písacích strojov k notebookom no vzápätí som to oľutoval. Notebook sa začal vypínať z neznámej príčiny. Ponúkol som sa, že sa mu na to môžem pozrieť - nakoľko pracujem v oblasti IT. Odbil ma so slovami, že už nad tým hútali aj ich technici. Nechal som ho teda, no keď vypol notebook 3x za sebou, ponúkol som mu opäť nezištne svoje služby. Sledoval som ho pri práci. Keď si opisoval údaje z občianky a vodičáku, položil si tie doklady na "držiak na doklady" = čudlík, ktorý detekuje sklopený display a po jeho stlačení vykoná operáciu, ktorá je definovaná v nastaveniach. Zápis sme nakoniec vykonali, podpísali, vytlačili. Potom sa vybral hľadať srnu, no po chvíli to vzdal, lebo tma. No proste policajti :-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po tejto skúsenosti som s úsmevom na tvári docestoval až domov. Tam som oznámil tú radostnú novinu, priznám sa, čakal som inú reakciu, než výčitku, že som tú srnu nevzal na guláš :-)

Ponaučenie: Keby som šiel 130 km/h, mohol som byť dávno za úsekom kadiaľ srnky prebehávali.

Ján Ontkoc

Ján Ontkoc

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  On my mindVzťahySnaha o poeziuPostrehyTúlavé topánkyNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu