Pažitku (Allium schoenoprasum) som pred niekoľkými rokmi posial do záhrady z dekoratívnych dôvodov. Významné miesto má však najmä v kuchyni. Čerstvo pokrájaná pažítka priam zázračne zlepší chuť mnohých jedál. Obsahuje veľa vitamínov. Pridávame ju do polievok, šalátov, k zemiakom i do jedál z vajec. Maslom s pokrájanou pažítkou ozdobujeme mäso pečené na grile a ryby. Pažítkou môžeme nahradiť surovú cibuľu v hamburgeroch na zjemnenie chuti. Ochucujeme ňou maslo, smotanové syry i jogurtové omáčky a dávame ju na opekané zemiaky, do pást z plnotučného syra. Pažítka dobre znáša mrazenie, sušením výrazne stráca na chuti aj farbe. Pažítku sa odporúča pridávať do varených jedál až ku koncu prípravy – varenia, Počul som aj o pažitke čínskej (Allium odorum, syn. Allium tuberosum). ktorá sa tiež používa ako prísada do čerstvých šalátov a k príprave najrôznejších pokrmov. Ak máte nejaké postrehy z pestovania a použitia tejto zeleniny, môžte diskutovať.