reklama

Voda, voda, samá voda

Ak je niečoho v Írsku naozaj dosť, tak je to určite voda. Prší deväť dní z desiatich a aj na ten desiaty aspoň trikrát spŕchne. Záhradné zavlažovacie systémy by tu predával naozaj iba šialenec. Voda je všade, na ostrove i okolo neho jej je doslova more. A keďže vody je dostatok, tak sa za ňu neplatí - ani vodné ani stočné.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Na prvý pohľad skvelé, lenže, služba, za ktorú sa neplatí - potom aj tak bezplatne vyzerá. My v Galway, už viac ako jeden a pol roka, máme problém s kvalitou pitnej vody. Kontaminovaný vodný zdroj - jazero Corrib. Zlé jazyky vravia, že sa tam našli vo vode mršiny kráv. Odborné jazyky píšu v miestnej tlači, že je to water bug (bug - doslova chrobák, tu znamená akúkoľvek bakteriálnu infekciu) a latinsky sa to volá cryptosporidium.

My, bežní smrteľníci, z vlastnej skúsenosti vieme, že pitie vody z vodovodu privodí veľmi nepríjemné črevné problémy. Tak už 18 mesiacov pitnú vodu radšej kupujeme a aj pes pije prevarenú vodu. Každú návštevu vopred upozorníme, že voda z vodovodu sa piť nedá, ale zuby sa v nej umyť dajú. Niekedy na naše upozonenia, najmä v skorých ranných hodinách zabudnú, a následok sa VŽDY dostaví. A to aj napriek tomu, že miestni potentáti sa médiách predbiehajú v ubezpečeniach, že voda je už nezávadná a že oni sami (doložené fotografiami) vodu z vodovodu bežne pijú.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mňa, ako dieťa odchované na cvičeniach CO a zyvknuté pri akomkoľvek probléme s kvalitou vody, chodiť ku cisterne s demižónom, fascinovala a fascinuje najmä rýchlosť, s akou tento problém riešili a riešia zodpovední galwajskí poslanci. Žiadne vyhlásenia o ohrození všeobecného zdravia a bezpečnosti obyvateľstva sa nekonali. Prvé dva mesiace boli len upozornenia v médiach, že voda je závadna a doporučuje sa piť kupovanú. Hotely a penzióny uvádzali v reklamách, že oni majú vlastné filtre a bezplatne akékoľvek množstvo vody na izbách. Ale vlastne nikto nič neriešil, voda bola a stále je kontaminovaná. Potom prišli na geniálnu myšlienku, že zavolajú odborníkov z USA, ktorí podobný problém u nich v Amerike, vyriešili v rekordne krátkom čase - za tri mesiace. Potom bolo ticho po plešine, skoro rok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

My, samozrejme, na kontrolnej, permanentne chybujúcej návštevníckej vzorke, priebežne vieme, že voda je zlá. ALE STÁLE SA NIČ PODSTATNÉHO na nápravu daného stavu neudialo....

Takže ma vôbec neprekvapilo, keď som si prečítala, že Galway by malo niečo robiť so svojim vodovodným systémom, že medzi zdrojom a vodovodným kohútikom je strata 38%. Ale, že vlastne to nie je až také zlé, lebo celoštátny priemer je 40%!. Ba dokonca tuto neďaleko v Tuame majú stratu 70%!!!

Takže, čo sa divím, že aj keď je všade v Írsku vody dosť, vo vodovode je jej málo, má slabý tlak a ešte aj ten water bug. Je jasné, že to, čo je prehnité v štáte írskom, sú minimálne vodovodné potrubia a diery nemajú len rúry ale i systém...

Andrea Ostrihoňová

Andrea Ostrihoňová

Bloger 
  • Počet článkov:  153
  •  | 
  • Páči sa:  107x

Som aktívna. Niekedy. Zoznam autorových rubrík:  Cool Curaçaohlavovinyknigy, knihy, booksIrečité ÍrskoNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu