Len pre sýtych mäsožravcov

Lační jedinci, ľudia na diéte, vegetariáni a im podobní, čítajú nasledujúce riadky len na vlastné nebezpečenstvo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Najobľúbenejším mäsom tu na západe Írska je hovadzina. Toľko krásnych kusiskov hovädo - mäsiska som nikde inde nevidela. Treba ale tiež povedať, že k dostaniu sú len určité partie jedlého hoväda. Také časti ako - kližka, môčing, chvost, predné hovädzie s kosťou alebo vôbec kosti, to sa tu vôbec nevidí. O vnútornostiach ani nehovoriac. Asi je to niečo veľmi nemravné, čo končí v psačích konzervách, alebo pomleté na všadeprítomné "hambáče" (čítaj hamburgery).
Väčšina dostupného hovädzieho mäsa je určená na stejky. Menšie nádherne ružovočervené rezy vo veľkosti mužskej dlane, i flákoty rozvaľujúce sa na šírku najväčšej polystyrénovej tácky. Názvy našincovi ani moc nehovoria - sirloin steak (ja viem, sviečková), round eye steak (podľa mňa tiež sviečková, ale podľa všetkého nádherná roštenka), angus sirloin (tiež sviečková, ale zo špeciálneho, mäsovo skvelého, hovädského plemena) a tak podobne. Z gastronomického hľadiska sa írske kravy skladajú len zo sviečkovíc a im podobných partií. Ak ste mäsožravec, červenomäsožravec a stejkofil, ste vo svojom raji.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Miestne kravy sa pasú celoročne na zelenej tráve, pod holým, prevažne zatiahnutým a upršaným nebom. Špinavé hromadné stajne, masívne dávky antibiotík a nákazy z uzavretého priestoru, tu nehrozia. Kravy žijú slobodným chlpatým životom (naozaj sú nadmerne ochlpené vzhľadom k dosť nízkym celoročným teplotám) a sú v podstate kravsky štastné. Jedinú starosť s nimi majiteľ, podľa informácii miestnych, má, že im musí denne dodávať čerstvú vodu na pitie. Bohatší majú na pasienky zavedený vodovod, chudobnejší (menej okravenejší), vozia raz za den autom v bandaskách kravám pitivo na pašu. That´s all. Inak, povedané slovami jednej našej návštevy - "Aha, všetky tie kravy sú býky!". Na mlieko sa tu kravy chovajú len na väčších statkoch, kde ich majú blízko domu a majú možnosti na skladovanie mlieka. Íri kravy veselo pohadzujú po celej krajine - rovnako ako ovce a kde tu i kone. Byť farmárom v Írsku je jednoducho sen. Samopasúci sa dobytok, samorastúca tráva, stále dostupné eurodotácie, stále dostupný Guiness - no radosť pásť!

SkryťVypnúť reklamu

Pravé írske hoväzie na prírodno vyzerá takto.

Obrázok blogu

Toto je multipack.

Obrázok blogu

A toto je rez z predošlého hovädzieho, v stejkovej úprave, už na tanieri.

(znižená kvalita obrazu je spôsobená vašim lačným funením a slintaním zblízka na obrazovku!)

Obrázok blogu

Íri poznajú len dve prílohy k stejku. Frites alebo mashed potatoes. Voľne preložené - hranolky alebo varené (popučené, na spôsob našej zemiakovej kaše) zemiaky. Podľa toho, akú prílohu si zvolíte, odvíja sa i charakter oblohy - ku hranolkám (skôr zemiakovým hranolom, alebo hradám!) dostanete čerstvý šalát, rezy paradajok, papriky a tak podobne. K vareným zemiakom patrí varená zelenina, čiže patlanina z varenej mrky, brokolice a karfiólu, hrášok a zelená fazuľka. Obe varianty doplňa veľký kopček šalátu coleslaw (kapusta,mrkva, cibuľa, majonéza a smotana). Vami objednané mäsité, krehučké, šťavnaté zlatíčko leží v postieľke z podusenej cibuľky a húb. Na poliatie, a zvýraznenie šmaku, ešte volíte medzi garlic butter (cesnakové maslo) alebo pepper sauce (omáčka s čienym korením). A samozrejme, úprava samotného stejku má tri levele (krvavý, médium, prepečený). Takže, keď sa vás v dobrej krčme zíde pri stole zo päť, a všetci si chcete dať stejk, vyžaduje to od obsluhy preberajúcej objednávku, dosť vysoké intelektuálne nasadenie. Stejk na tri spôsoby, obloha na dva a dve možné omáčky vytvárajú rozmanité kombinácie, ktoré niekedy ťažko pochytiť a zaznamenať. Ja, ako zdvorilá domáca pani, zväčša skončím s kombináciou, ktorú som pôvodne vôbec nechcela, ale vznikla diskomunikáciou medzi zúčastnenými, tak o ňu nikto nemá záujem. Keďže však už máme dôkladne vytestované, kam sa oplatí chodiť na stejk, vždy je predložená porcia vysoko jedlá......

Andrea Ostrihoňová

Andrea Ostrihoňová

Bloger 
  • Počet článkov:  160
  •  | 
  • Páči sa:  180x

Som aktívna. Niekedy. Zoznam autorových rubrík:  Cool Curaçaohlavovinyknigy, knihy, booksIrečité ÍrskoNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

142 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu