reklama

Povery, na ktoré nik neverí ... ?

Všimli ste si, že povera, o ktorej neviete, nemá nad vami silu? Ale v okamihu, keď vám niekto objasní, aké strašné veci vás čakajú pri rozbití zrkadla, prejdení popod rebrík alebo nebodaj čiernej mačky cez cestu, hneď sa na vás začnú valiť pohromy, ktoré nemajú žiadne iné vysvetlenie, len zlomyselnosť osudu, ktorá sa prejavila nastavením dotyčnej mačky do vašeho zorného poľa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

V írčine sa povera povie píšok (píše sa pishoque) a Íri sú rovnako poverčiví ako Slováci. Mnoho vecí máme spoločných - štvorlístky (aj keď ten írsky nemáte nikomu ukazovať, aby nestratil svoju moc, týkajúcu sa výhradne peňazí), podkovu pre šťastie, keď vás svrbia dlane aj tu, v Írsku, máte čakať peniaze...

Mňa ale zaujali tie, ktoré s našimi slovenskými poverami nemajú nič spoločného, ba našincovi prídu trochu uletené. V anglofónnom svete existuje detská riekanka o počítaní bližšie nešpecifikovaných vtákoch:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Jeden pre smútok, dva pre zábavu, tri pre dievča, štyri pre chlapca, päť pre striebro, šesť pre zlato, sedem pre tajomstvo, ktoré nikdy nebude vypovedané".

Na internete som našla ešte aj pokračovanie, ale to už nie je také frekventované. Zaujímavé je, že tu, musím povedať presnejšie, v západnom Írsku - možno, že na írskom východe to nepoznajú - sa táto rečňovánka vzťahuje výhradne na straky (magpies) a platí aj pre dospelých. Pochmúrnej predpovedi sa však môžete ubrániť, ak straku/-ky pekne pozdravíte, zamávate im a ich čaro potom na vás nefunguje. V praxi to potom vyzerá tak, že keď moja kamarátka Rhona ide autom popri strakách (naozaj sa ich tu vyskytuje veľa), vznešene kynie rukou na obe strany ako anglická kráľovná svojím poddaným. Na popukanie. A vraj aby sa detičky nebáli, treba im hovoriť, že straka nikdy nie je sama (viď - jedna pre smútok), ale v kroví má mamičku, detičky, kámoša .... záleží na fantázii rodiča.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalším zaujímavým fenoménom poverčivosti je, že Íri veria sile "New year,new beginnings" (Nový rok, nové začiatky) tak tuho, že Silvester je najpreferovanejší termín na sobáš! Tieto dátumy sú bookované na viac ako rok dopredu. Nuž, neviem si celkom dobre predstaviť svadbu na prelome roka, ale aspoň sa tak ušetrí na jednej oslave Silvestra. (Aj keď Íri Silvester až tak nemusia a ohňostroje sú v tejto krajine zakázané).

Ak človek vstáva od stola a spadne mu stolička, je to veľmi zlé znamenie. Nie je už povedané pre koho, či pre toho, komu sa to stane, alebo pre tých, ktorí sedia pri stole....

Prvonarodené jarné jahňa, keď je biele, prináša na celý rok šťastie, keď je čierne, radšej ani nehovoriť... 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Červenovlasý človek znamená nebezpečenstvo, pánboh ho len tak pre nič za nič nevybavil žiarivou ozdobou hlavy, treba si na neho dávať dobrý pozor. Je to výstraha, ako červené svetlo na semafóre. Dokonca, vraj rybári sa vrátia domov, keď po ceste do prístavu stretnú ryšavku.... Nuž povera nehovorí, či aj s tou zrzkou alebo bez nej.

Osamelo stojací strom, či krík, nikdy neslobodno vykopať, lebo tam majú sídlo víly a škriatkovia, a tí by sa vám zlým odplatili - Írom sa táto povera v dlhodobom horizonte veľmi oplatila. Zväčša práve na takých miestach sú prehistorické pamiatky, pohrebiská, praveké sídla a ľud pospolitý ich, z vyššie uvedeného dôvodu, nechal na pokoji, takže sa dochovali až po dnešné dni a prispievajú tak k rozvoju turistického ruchu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď som spovedala svoje známe a známych tu Galway a okolí, čo je taká moderná, funkčná povera, dozvedela som sa naozaj kurioznu vec. Najväčšiu smolu - zrkadlo, rebrík, rozsypaná soľnička sa môžu schovať - nosí zle skladovaný dážnik!

Svoje štastie a zdravie vážne ohrozíte, ak OTVORÍTE DÁŽNIK V INTERIÉRI!!!!!!! Slušne ošetrovaný dážnik, bez následkov pre svoje okolie, sa má nechať odkvapkať v rohu a nikdy neotvárať... Neviem, ako vy, ale ja už mám problém sušiť dážnik otvorený vo vani, ako som to zvykla doma.

Koťuha povera parazólová sa mi usadila niekde vzadu v mozgu a výstražne mi tam bliká: "Čo keby....?"

Andrea Ostrihoňová

Andrea Ostrihoňová

Bloger 
  • Počet článkov:  152
  •  | 
  • Páči sa:  97x

Som aktívna. Niekedy. Zoznam autorových rubrík:  Cool Curaçaohlavovinyknigy, knihy, booksIrečité ÍrskoNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu