Doma som si celý šťastný odkrojil tenký rez. S takou chuťou som ho vkladal do úst... Až ma striaslo. Po prvom súste, po prvom ochutnaní "špeciálneho cukrárskeho výrobku".
Neviem, či pekáreň Penam spolupracuje s NASA, ale asi tak nejako budú chutiť cukrovinky pre astronautov medziplanetárnych letov. Hurá na Mars! Hibernáciu astronautov ešte musíme vyriešiť, zato dezert pre nich už máme.
Ak by vás teraz náhodou zaujímalo, čo som to vlastne ochutnal, pripájam zloženie tejto výnimočnej "laskominy" - určite podľa tradičnej receptúry chránenej patentom. Ingrediencie sú prepísané z obalu aj s preklepmi a chybami:
Pšeničná múka, sušené mlieko plnotučné, vajcia, včelí med, cukor, pitná voda, soda bicarbona (stačila by aj sóda bikarbóna), rastlinný tuk /čiastočne sužené (!) rastlinné tuky a oleje, odstredené mlieko, emulgátor E322-sójový lecitín, E471, konzervačná látka E202, aróma, antioxidant E320, E310, kyselina E330, farbivo beta karotén/, vanilkový krém /cukor, maslo čerstvé, vanilínový cukor, pitná voda, rastlinné tuky a oleje, kukuričný a pšeničný škrob, modifikovaný škrob E1404, sušené mlieko, maltodextrín, emulgátor E471, E472b, aróma etylvanilín, farbivo E100 a beta karotén/, ovocná náplň /ovocné pretlaky jablko a višňa, želírujúca látka E440, kyselina E330, regulátor kyslosti E300, prírodné farbivo a aróma višňa/, cukrárska poleva tmavá a biela /cukor, stužené tuky, kakao, sušená srvátka, emulgátor E322, aroma (!), soľ jedlá jódovaná/.
(Už tradične) výrobok môže obsahovať stopy vajec, orechov, arašidov, sézamu (!).
Keď si pomyslím, že som kedysi chcel byť kozmonautom... Ako dobre, že osud zavial moju profesionálnu dráhu úplne iným smerom.