reklama

Listy z Apúlie (III)

Milý Suetonius, teší ma, že si sa zahĺbil do histórie. Kto nepozná svoje dejiny, tomu hrozí, že si ich zopakuje. A ty sám vieš, že nie všetko v dejinách Ríma stojí za zopakovanie. Preto je dobré, že chceš poznať minulosť. Prv, než ju budeš vytvárať, sama ťa musí poučiť. Mojou studnicou historickej múdrosti je Tacitus. Neraz sa nad ním po večeroch skláňam, sám, len v spoločnosti čmudiacej fakle a nočných motýľov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Pýtaš sa ma, na čom stojí úspech Ríma. Budeš prekvapený, ale nevidím ho v dejinnom predurčení. Vzdialilo sa mi zbožštenie rímskych cností, to GENIVS POPVLI ROMANI vyrazené na postriebrených minciach. Oslavovaný rímsky génius sa dopustil strašných omylov.

Zrod jeho veľkosti vidím v hmatateľných a praktických zákonitostiach. Nebyť cesty, trhu a stoky, nebolo by Ríma. Prvá z veľkých rímskych ciest via Sacra určila Rímu smer od obce k ríši. Forum Romanum daroval mestu ducha a Cloaca Maxima ho čistotou priviedla do čela civilizácie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ach, Suetonius, život mimo Ríma mi umožňuje slobodnejšie dýchať. Zdá sa mi, že vidím veci jasnejšie a teda skepticky. Ale nie som vzbúrenec. Nehádžem grécky oheň okolo seba bez rozmyslu. Napriek všetkým chybám a nerestiam Ríma ho milujem. Tým, že ukazujem na neblahé javy ríše, jej slúžim ako ten, komu záleží na mieste, kde leží jeho srdce.

Rím sa rád pýši veľkými činmi, ktorými ho vo svete preslávili najlepší synovia. Jednotlivého človeka vidí len vo svetle vojenskej, politickej a umeleckej slávy. Okrem týchto výnimiek sa málo stará o jednotlivca. Potrebuje ho len do tej miery, kým platí dane, alebo bojuje na hraniciach s barbarmi. Rím vie, že cesta sa buduje z vyhladených kameňov. No viac ho zaujíma cesta než kamene. Zahľadenosť do vlastnej veľkosti je najväčším hriechom Rimanov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pravdu má Aristoteles, že celok je viac než sumár jeho častí. Avšak bez častí by nebolo celku. Preto chcem vidieť aj kamene. Bez nich by nevznikla cesta. Každý jeden kameň je malou cestou.

A tak princípy via, forumcloaca platia pre všetkých ľudí, veľkých či malých, slávnych i úbohých. Tieto princípy im umožňujú vyrásť. Človek potrebuje svoju cestu - niekam musí v živote ísť a kráčať za nejakým cieľom. Potrebuje druhých ľudí, s ktorými si môže v dôvere vymieňať myšlienky, priateľstvá a lásku. A napokon, život nemá zmyslu bez stoky. Ak sa človek nezbaví špiny, blata a výkalov ducha, zadusí sa vlastnými previneniami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Môj drahý Suetonius, chráň sa povýšenosti našich senátorov a spomeň si na človeka, keď položíš nohu na kameň cesty. Spomeň si naň, aby si on spomenul na teba. Raz to možno budeš potrebovať.

Tvoj Lucius

Otto Kovarik

Otto Kovarik

Bloger 
  • Počet článkov:  69
  •  | 
  • Páči sa:  29x

C'est la vie! Zoznam autorových rubrík:  MužiŽenyĽudiaSvetSpektrumDrobnosti a príbehyPoviedky a prekladyListy z ApúlieFotografieNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu