reklama

Pohľadnica z Peenemünde

Usedom je ostrov v Baltickom mori. Možno by ho poznali len miestni rybári, čo do sietí chytajú slede a na hodinách zemepisu by sa o ňom učili iba nemecké a poľské deti. Usedom je pekný ostrov. Nebol by však ničím zaujímavý, keby sa do histórie nezapísal jedným miestom: Peenemünde.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

Plán cesty po baltickom pobreží rátal s návštevou múzea v Peenemünde. Vchod doň je podobný staromódnej fabrike postavenej z červených tehál. Zato vstupná hala zvnútra už pripomína to, čo je obsahom múzea: vojenský bunker s betónovými stenami drsnými na dotyk. Malé okienka so železnými vrátkami, sťa pripravené na okamžité vzduchotesné uzavretie, slúžia ako rámy monitorov, na ktorých v slučke beží krátky dokumentárny film. Je to chuťovka či predjedlo k hlavnému menu, ktoré návštevníka čaká, ak sa rozhodne ísť ďalej do Museum Shop-u a kúpi si vstupenku za 8 eur. Peenemünde bolo nacistickým centrom raketového výskumu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

So vstupenkou a malým plánikom som sa ďalšou chodbou dostal na denné svetlo. Moju pozornosť okamžite pritiahla ona. V diaľke sa pod holým nebom týčila k slnku - raketa Vergeltungswaffe zwei, zbraň odplaty druhej generácie, známej pod skratkou V-2. Prvá balistická raketa v dejinách. Prekvapujúco nebola jednofarebná, ale kontrastne čierno-biela. S namaľovanou dámou sediacou na lune. Tvorcovia rakety zjavne považovali svoj výtvor za umelecké dielo. Napriek náložiam, ktoré niesla stovky kilometrov ďaleko.

Vedľa V-2 je skromnejšia predchodkyňa V-1. Rozdiel v koncepcii oboch rakiet je odlišný. V-1 potrebuje na štart rampu. Podobá sa dnešným raketám zem-zem, t.j. raketa je odpálená zo zeme, letí pomerne plytkým letom a zasahuje ciele na zemi. V-2 je "ozajstná" raketa, ktorá letí kolmo na kraj vesmíru do výšky 80 km a potom voľným pádom s rýchlosťou temer 3000 km/h zasahuje ciele na zemi. V-1 naháňali britské stíhačky, proti V-2 nejestvovala nijaká obrana.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prvý úspešný let V-2 sa podaril v októbri 1942. K nasadeniu zbrane došlo v septembri 1944. Do marca 1945 stihli nacisti odpáliť vyše 3000 rakiet na Londýn, Norwich, Antverpy, Maastricht, Paríž a ďalšie ciele.

Z rakety V-1 sa vyrobilo 30 000 kusov. 10 000 z nich bolo od júna 1944 odpálených na Londýn. Iba štvrtina rakiet zasiahla cieľ. Na belgické Antverpy dopadlo 2448 rakiet od októbra 1944 do marca 1945.

Porážku nacistov rakety už nedokázali odvrátiť. Boli to zbrane teroru, ktoré zapríčinili smrť najmä civilistov. O život prišli aj mnohí väzni z koncentračných táborov, ktorí rakety vyrábali v neľudských podmienkach. Strategický význam tejto Wunderwaffe, zázračnej zbrane, zostal napriek nacistickej propagande skromný.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Týmito dvomi raketami sa nacistický raketový program začal i skončil. Plány však boli veľké. Koniec vojny preprušil vývoj interkontinentálnej rakety A9/A10, ktorá mala byť schopná zasiahnuť ciele v USA. Američania to otcovi raketového programu Wernerovi von Braunovi radi odpustili a po vojne mu ponúkli miesto v ich národnom raketovom programe NASA. Prižmúrili oči nad jeho členstvom v NSDAP a SS, kde to dotiahol na hodnosť Sturmbannführer. Z Peenemünde sa presťahoval do centra vesmírnych letov v Huntsville v štáte Alabama. Keď prezident Kennedy vyhlásil program letu na Mesiac Apollo, von Braun sa pustil do vývoja nosnej rakety Saturn. Úspešný let na Mesiac mu priniesol slávu a zadosťučinenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kľukaté sú cesty nadaných ľudí-oportunistov, ktorí prežijú v každom režime. Aj preto sa pamätné slová astronauta na Mesiaci: "Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo" začali napĺňať na ostrove Usedom v Baltickom mori.

Veru, ostrov by nebol ničím zaujímavý, keby sa do histórie nezapísal miestom, ktoré sa volá Peenemünde.

www.peenemuende.de

Foto v perexe a texte: autor

Otto Kovarik

Otto Kovarik

Bloger 
  • Počet článkov:  69
  •  | 
  • Páči sa:  29x

C'est la vie! Zoznam autorových rubrík:  MužiŽenyĽudiaSvetSpektrumDrobnosti a príbehyPoviedky a prekladyListy z ApúlieFotografieNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu