reklama

Smrť Marata

Kráľovské múzeum výtvarného umenia v Bruseli uchováva mnohé poklady. Na jeden z nich som bol zvlášť zvedavý. Bol to obraz, ktorý zachytil dôležitý okamih Francúzskej revolúcie – zavraždenie Marata v roku 1793.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Dlho som sa díval na ten obraz, jednoduchý a pôsobivý. Vznikol na objednávku Konventu a Jacques-Louis David vytvoril dielo, ktoré v sebe kombinuje umenie s propagandou, realizmus so štylizáciou. Obraz po dokončení verejne vystavili na nádvorí Louvru, kde vyvolal úžas a výbuch emócií. Ohlasy ľudu boli tak silné, že dielo začali považovať za pietu. Jean-Paul Marat sa stal mučeníkom revolúcie.

Obrázok blogu

Zrazu ten príbeh znova ožil, keď som sa pozeral na maľbu, na ktorej David začal pracovať iba niekoľko dní po priateľovej smrti. Plátno zachytáva dej, akoby vystrihnutý z antickej tragédie. Rozpráva o osudoch ľudí, ktorí sa nachádzajú v obraze i mimo neho: o obeti, vrahovi a maliarovi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

x x x

Pred revolúciou sa Marat živil ako potulný lekár a svoje služby neodmietal ani aristokracii. Po zvolaní generálnych stavov Ľudovítom XVI. v roku 1789 upriamil pozornosť na politiku. K aristokracii sa otočil chrbtom a odvtedy pre ňu nenašiel jediné pekné slovo.

V septembri toho istého roku založil radikálny časopis L'Ami du peuple, Priateľ ľudu. Preslávil sa nekompromisným a apokalyptickým slovníkom. Marat žiadal absolútnu oddanosť ideálom revolúcie. Útočil na všetky konzervatívne politické osobnosti, ktoré podľa neho škodili revolúcii: Päťsto alebo šesťsto odseknutých hláv (aristokratov) by vám zabezpečili pokoj a šťastie; falošná humanita vám skrotila ruku a zadržala úder. Bude to stáť život miliónov vašich bratov. Alebo: Slobodu musíme spevniť krvou despotov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jediný prispievateľ do Priateľa ľudu sa napokon štylizoval do pózy Priateľa ľudu: Som hnev, spravodlivý hnev ľudu a len preto ma počúva a dôveruje mi. Neprekvapuje, že Marat hlasoval za popravu kráľa: Verím v stínanie hláv.

Obrázok blogu

Dramatickosť príbehu umocňuje fakt, že vrahom bola žena. Pekná a mladá. Volala sa Charlotta Cordayová. Napriek šľachtickému pôvodu bola republikánkou a sympatizantkou umiernených girondistov. Odtiaľ je už len krôčik k nenávisti voči jakobínom, ktorí zastávali tvrdú líniu. A Marat bol predsedom klubu jakobínov.

Deviateho júla 1793 odcestovala slečna Cordayová z Caen do Paríža s úmyslom zachrániť Republiku. Girondisti utrpeli politickú porážku, ktorú spôsobil Marat. V parížskych novinách sa dočítala, že poslanci Konventu žiadajú pre girondistov trest smrti. Kúpila si kuchynský nôž a ukryla si ho pod šaty. Sklamane prijala správu, že Marat je chorý a Konvent nenavštevuje. Chcela ho zabiť verejne, sledovaná všetkými zástupcami národa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Marat trpel chronickou kožnou chorobou a úľavu mu prinášal kúpeľ studenej vody. Vo vani pracoval a písal články a prehlásenia. Dopočula sa, že Priateľ ľudu otvorí svoje dvere každému, kto potrebuje pomoc alebo ponúka udanie. Ráno trinásteho júla mu napísala list, ktorý mal vzbudiť jeho zvedavosť. Naznačila, že mu môže dodať informácie o girondistoch v Caen. Podarilo sa jej k nemu dostať až večer. Našla ho vo vani s obvyklým mokrým ručníkom okolo hlavy. Chvíľu sa v prítomnosti jeho snúbenice rozprávali. „Výborne, zariadim, aby boli behom niekoľkých dní všetci pod gilotínou,“ povedal Marat, keď mu Charlotta ponúkla zoznam sprisahaneckých girondistov. Potom snúbenica odbehla a to bola chvíľa, na ktorú Charlotta čakala. Zo záňadria vytiahla malý nôž a bodla Marata pod kľúčnu kosť. Priateľ ľudu čosi vykríkol a skĺzol do vane. Charlotta sa nepokúsila o útek. So stoickým pokojom čakala, kým ju zatknú. Pri vyšetrovaní popierala akúkoľvek účasť inej osoby. "Zabila som jedného muža, aby som zachránila ďalších stotisíc," povedala pred súdom. Vyšetrovatelia z nej márne páčili priznanie, že na čin ju naviedli girondisti. Popravili ju 17.júla. Jej portrét vznikol vo väzení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Marat sa nedožil la Grande Terreur, Veľkého teroru. Výbor verejného blaha na čele s Robespierrom ho rozpútal krátko po jeho smrti. K teroru však dláždil cestu a nijak sa tým netajil. Girondisti, ktorých politický pád privodil, nakoniec skončili pod gilotínou. Charlotta ich nedokázala zachrániť. Dvadsaťdva hláv sťal kat Sanson za 36 minút. Popravy nabrali svižné tempo. Zabíjať rýchlo a efektívne. V Lyone sa podarilo sťať tridsaťdva hláv za 25 minút a o týždeň neskôr dvanásť hláv za 5 minút.

Masové vraždenie sa už nehodilo do inscenácie Víťazstva Rozumu. V Paríži gilotínu premiestnili z Námestia Revolúcie na kraj mesta, lebo obyvatelia sa sťažovali na „neustály prúd krvi a nebezpečné pachy, ktoré v júlovej horúčave stúpajú z mŕtvol“.

Vraždenie sa neobmedzilo na gilotínu. Zvlášť krutý spôsob, ako sa zbaviť protivníkov, bol „republikánsky krst“. Zviazaných a donaha vyzlečených ľudí naložili do deravých lodiek a odrazili od brehu rieky...

Zomierali členovia kráľovskej rodiny, šľachtici, duchovní, politici, poslanci, právnici, pekári, predavačky. Na rozsudok smrti stačil pôvod, odmietnutie prísahy vernosti Republike, štipľavý vtip, sarkastická pesnička alebo povzdych: „Za kráľa bolo lepšie.“

Teror sa vymkol spod kontroly. Hlavu od tela oddelili aj Dantonovi, Desmoulinsovi a ďalším známym revolučným osobnostiam. Revolúcia začala požierať vlastné deti. Napokon zhltla aj Robespierra. A David? Ako priateľ Robespierra bol po jeho páde uväznený a mal veľké šťastie, že unikol poprave. Neskôr sa stal dvorným maliarom malého Korzičana. Po Napoleonovej porážke David emigroval do Belgicka, kde v roku 1825 umrel.

Taký je príbeh obrazu La Mort de Marat; je to príbeh obetí, vinníkov a tvorcov.

Pramene:

Simon Schama. Občania. Kronika Francúzskej revolúcie

Wikipedia, Encarta, Britannica

http://www.fine-arts-museum.be/site/EN/frames/F_peinture17.html

Otto Kovarik

Otto Kovarik

Bloger 
  • Počet článkov:  69
  •  | 
  • Páči sa:  29x

C'est la vie! Zoznam autorových rubrík:  MužiŽenyĽudiaSvetSpektrumDrobnosti a príbehyPoviedky a prekladyListy z ApúlieFotografieNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu