reklama

TrashOut je zatiaľ out

Začiatkom tohto roka presiakli na verejnosť informácie o environmentálnom projekte TrashOut, ktorého cieľom je lokalizovať nelegálne skládky odpadu prostredníctvom mobilnej aplikácie prístupnej aj obyčajným ľuďom. Mediálne nadšenie prejavilo okamžite aj Ministerstvo životného prostredia SR. Pomohla vizuálne pekná aplikácia slovenskej prírode?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

- TrashOut a zákon o správnom konaní 

Aplikácia TrashOut nie je akýmkoľvek spôsobom prepojená na miestne príslušné obvodné úrady životného prostredia a teda príslušné úrady ani netušia, že takáto skládka bola niekým ohlásená.

Okrem toho, je veľmi sporné, či úrad môže začať konať na základe oznámenia v aplikácii, ktorej postavenie nie je žiadnym spôsobom ukotvené v legislatíve. Podľa platného zákona o správnom konaní podanie (podnet) „...možno urobiť písomne alebo ústne do zápisnice, alebo elektronickými prostriedkami podpísané zaručeným elektronickým podpisom podľa osobitného zákona. Možno ho urobiť aj telegraficky alebo telefaxom; také podanie obsahujúce návrh vo veci treba písomne alebo ústne do zápisnice doplniť najneskôr do troch dní.“ Z uvedeného je zrejme, že súčasná legislatíva uznáva iba podanie písomnou formou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalej, podľa § 19 ods. 2) zákona o správnom konaní „Podanie sa posudzuje podľa jeho obsahu. Z podania musí byť zrejmé, kto ho podáva, akej veci sa týka a čo sa navrhuje. Osobitné právne predpisy môžu ustanoviť jeho ďalšie náležitosti.“

Podľa § 19 ods. 3) „Pokiaľ podanie nemá predpísané náležitosti, správny orgán pomôže účastníkovi konania nedostatky odstrániť, prípadne ho vyzve, aby ich v určenej lehote odstránil; súčasne ho poučí, že inak konanie zastaví.“

Z uvedeného je zrejme, že podľa platnej slovenskej legislatívy musí byť akékoľvek oznámenie (podnet) podané písomne a musí mať všetky predpísané náležitosti, v opačnom prípade nie je správny orgán povinný konať! V prípade aplikácie TrashOut správny orgán ani nemá možnosť vyzvať oznamovateľa k doplneniu podania, nakoľko tento je pre neho neznámy, lebo v systéme TrashOut môže oznamovateľ vystupovať ako anonym. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- TrashOut a zákon o odpadoch

Podľa § 18 ods. 6) zákona NR SR č. 223/2001 Z. z. o odpadoch je povinnou osobou pre oznámenie nelegálnej skládky odpadov vlastník, správca alebo nájomca nehnuteľnosti na ktorej bol uložený odpad v rozpore so zákonom. Táto osoba je povinná „neodkladne“ oznámiť nezákonne uloženie odpadu na svojom pozemku, a to miestne príslušnému obvodnému úradu životného prostredia.

Zákon o odpadoch nepozná iného oznamovateľa nelegálne uložené odpadu okrem povinných osôb, iného orgánu štátnej správy a obce, čiže oznámenie občana môže ignorovať. Na slušnejších obvodných úradoch životného prostredia začne úrad konanie „z vlastného podnetu“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mám za to, že oznamovanie nelegálnych skládok odpadov formou podávania klasického papierového podnetu (podania) má z vyššie uvedených dôvodov neporovnateľne väčšiu záruku konania úradu, než doterajší systém TrashOut. 


- TrashOut a zákon o slobodnom prístupe k informáciám

Anonymnosť aplikácie a jej neprepojenosť na zákon o správnom konaní a zákon o odpadoch spôsobuje, že je praktický nemožné, v prípade overovania stavu oznámenej lokality s nelegálne uloženým odpadom, odvolávať sa na zákon o slobodnom prístupe k informáciám.

Oznamovateľ nelegálneho uloženia odpadu nie je pre úrad stotožniteľný s tou-ktorou oznámenou lokalitou a preto jeho postavenie účastníka konania je veľmi sporné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pokiaľ sa však oznamovateľ nemá možnosť dozvedieť akým spôsobom úrad naložil z jeho oznámením, nemôže v tejto veci uplatniť ďalšie právne kroky, ktoré by viedli k dosiahnutiu zákonného stavu.

Táto aplikácia preto nevyvíja na miestne príslušné obvodné úrady a obce žiadny tlak vedúci k riešeniu problému.

- TrashOut, potvrdzovanie a overovanie nelegálnych skládok odpadov 

Aplikácia TrashOut predpokladá overovanie stavu na lokalite s nelegálne uloženým odpadom inými účastníkmi projektu. Tento predpoklad pokladám za zložitý, naivný a nefunkčný.

Môžem ohlásiť skládku nachádzajúcu sa 200 km od môjho bydliska a nikdy ju, z pochopiteľných dôvodov, nepotvrdím a neoverím. Kto to urobí? 

Ohlásim skládku v lokalite, ktorú navštevuje veľmi málo ľudí. Aká je pravdepodobnosť, že sa tu vyskytne aktivista s aplikáciou TrashOut v mobile a potvrdí jej existenciu?

Táto nedokonalosť systému spôsobí, že mnoho oznámených nelegálnych skládok odpadov bude „driemať“ nepotvrdených, neoverených a neodstránených roky. Budú žiť vlastným životom – zväčšovať sa, horieť, niekto ich prekryje zeminou ...

... a ľudia, ktorí sa v dobrej viere zapojili do projektu TrashOut stratia nielen dôveru v tento projekt, ale budú úspešne vyliečení aj zo snahy zapojiť sa do akýchkoľvek ďalších občianskych projektov. 


- Cesta do pekiel je dláždená dobrými úmyslami

 K 1. októbru 2012 bolo v systéme TrashOut zaregistrovaných 1 095 nelegálnych skládok odpadu (Bratislavský kraj – 395, Banskobystrický kraj – 76, Košický kraj – 84, Nitriansky kraj – 100, Prešovský kraj – 67, Trenčiansky kraj – 89, Trnavský kraj – 131, Žilinský kraj – 138). Počty oznámených skládok, podľa môjho osobného názoru, kopírujú vzdelanostnú štruktúru a tým ochotu ľudí pre zapájanie sa do spoločensky prospešných aktivít.

Z nelegálnych skládok odpadu, ktoré som zadal do systému TrashOut ja osobne a mohol som ich stav overiť, nebola odstránená ani jedna, pričom niektoré hlásenia sú staré už tri mesiace. 

Aj preto si dovoľujem konštatovať, že projekt TrashOut, v dnešnej podobe, je skôr registračným systémom – databázou, než reálnou možnosťou občana ovplyvniť stav životného prostredia v SR a konanie zodpovedných inštitúcií. A to je dosť smutné konštatovanie.

(autor sa venuje problematike nelegálnych skládok odpadu 10 rokov a všetky výhrady k aplikácii TrashOut tlmočil niekoľkokrát aj jej autorom) 


Súvisiace články:

- Boj proti nelegálnym skládkam sa už začal

- Blogy k nelegálnym skládkam odpadov

Rudolf Pado

Rudolf Pado

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  1 462
  •  | 
  • Páči sa:  1 533x

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu