Ako sa pečú hady

Ono sa to naozaj niekedy stane. Minie sa vám všetko jedlo, čo máte; ste na chate alebo v horách a široko- ďaleko niet žiadneho obchodu... Ale ak poznáte rozprávku o Pampúšikovi, viete, ako na to. Úplne prvé, čo na pečenie potrebujete, je oheň. Určite nie oheň s vysokými šľahajúcimi plameňmi, ale pahrebu so sálavým teplom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)
Obrázok blogu



Obrázok blogu


Bŕŕ, pozerá neveriacky Esterka, to NAOZAJ budeme jesť hadov?

Obrázok blogu

Aby ma ochranári nezabili: áno, hadov - ale z cesta.

V rozprávke o Pampúšikovi babka vymietla truhlu s múkou a vám bude stačiť čokoľvek, zčoho sa dá spraviť kysnuté cesto. Pre skromných múka, kvások, soľ avoda. Pre náročnejších (a keď chata dá) aj olej či maslo; to je potom cesto trochu tvárnejšie - ako plastelína.

Obrázok blogu

V tomto ceste bola zamiešaná aj celozrnná múka a obišli sme sa bez oleja. Pretože sa však trochu lepilo, kúsok veľkosti detskej päste sme si pomúčili a medzi rukami vyvaľkali na hada s priemerom 1 - 2 cm a dĺžky 15 - 20 cm.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Śúľanec cesta ovinieme okolo palice na opekanie, ktorá by mala byť hrubá ako prst a začneme opekať nad pahrebou.

Obrázok blogu

Najlepšie je prútom pomaly otáčať a had je hotový za desať minút.

Obrázok blogu

Tí, čo sa pri navíjaní na palicu nesnažili, dostanú takéto tvary,

Obrázok blogu

ale tí, čo mali jednotku z modelovania,dokážu napiecť nádherných špirálovcov (podľa vzoru korálovec ).

Obrázok blogu

Niekedy jeme hady na sucho, ale možno ich natrieť maslom, posypať vanilkovým či škoricovým cukrom alebo si vybrať slaný variant s rozotretým cesnakom či pamajoránom a taveným syrom.

Obrázok blogu


Keby som vedel, čo je chutnejšie: chvost, či hlava?

Obrázok blogu

Hady nás zachraňovali vždy, keď sa minul chlieb, ale niekedy sú len predjedlom pre vegetariánske pochúťky,

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu



alebo pre kusisko slaniny pre mäsožravcov.

Obrázok blogu

A keďže slanina je mastná, aby nás z toho všetkého nebolelo brucho, treba si dať čaj z materinej dúšky (chrobáčiky pred tým prosím vyhádzať)...

Obrázok blogu


Obrázok blogu

a začať rozmýšľať: bude zajtra pršať, alebo nebude?

Obrázok blogu

Rozlúštenie hádanky v ďalšom dieli....

P.S. Poďakovanie patrí kamarátovi Hakovi z Jeseníkov, ktorý nás hadov naučil piecť a Kalči, expertke na kysnuté cesto :-)

Zora Pauliniová

Zora Pauliniová

Bloger 
  • Počet článkov:  119
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Pozerám sa na svet a nechávam sa inšpirovať. Zoznam autorových rubrík:  BratislavaSamosprávaVerejné priestoryTrendy v riadení a rozvojiPamiatky a interpretáciaObčianska participáciaFotkyReflexiePekné chvíleMobilitaArchitektúra

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu