reklama

Rúbte stromy. Úradníci a poslanci vám to umožnia...

Keď vyrúbali najväčší bratislavský pagaštan, celé nádvorie Esterházyho paláca bolo vystlané konármi so zelenými listami a smotanovobielymi súkvetiami v rozpuku. Najsmutnejšie bolo, že prilietali tie hlúpe vtáky a sadali si do konárov a hľadali svoje hniezda a štebotali a nevedeli, že ich strom je mŕtvy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (53)

Stalo sa to v polovici 80- tych rokov v Bratislave, na Kapitulskej ulici. Strom zavadzal výstavbe archívu, ktorý mal ísť niekoľko podlaží do podzemia a ešteviac nad. Archív dodnes nestojí, jedno krídlo paláca spadlo, pretože korene stromu, ktoré ho držali, po výrube povolili. Dnes je strom vyťatý, palác sa rozpadá a jediné, čo sa raz za čas mení je plechový plot...

Takýto vzťah k stromom, parkom, lesíkom a alejam sa tiahne poslednými desaťročiami Bratislavy. Už dávno je preč doba mešťanostu Justiho, ktorý zakladal Horský park; doba, v ktorej Bratislavský okráľovací spolok organizoval dobročinné bály a z vyzbieraných peňazí vysádzal na námestiach stromy a kvety. Dnes stačí intervencia jedného poslanca a pri rekonštrukcii námestia sa nechá namiesto plánovaných stromov holá dlažba.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Vyrúbali lesík na Krasovského, poslednú ochranu Sadu Janka Kráľa. Napriek vôli 14 000 ľudí, ktorí sa podpísali pod petíciu, napriek dvom tisícom ľudí, ktorí okolo neho vytvorili živú reťaz. Pozemok predali pod cenu a pravdepodobne protizákonne. V sobotu padali nádherné, mohutné stromy: zo 127 ich bolo 101 bez akéhokoľvek poškodenia. Rubači rúbali v čase mimo vegetačný pokoj - na stromoch sa rozvíjali listy, kvitli jahňady... Podľa nového územného plánu tu mala byť izolačná zeleň a podľa zákona niet dôvodu, prečo vyrúbať zdravé stromy na mieste, kde nikoho a nič neohrozovali. Verejný záujem, prejavený petíciou úradníci odignorovali - nikto napríklad nesplnil povinnosť o oznámení konania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Karlovej Vsi ľahlo v marci skoro 300 stromov, ktoré zaberali miesto parkovisku pre Lidl. Padli aj tie, ktoré neboli na výrub odsúhlasené. Padla tzv. náhradná výsadba, ktorá tu vydržala 10 rokov (za stavbu na inom mieste), padli aj stromy, ktoré v zadnej časti vytvárali pôvodný biotop. Obvodný úrad životného prostredia dvakrát zrušil rozhodnutie o výrube ako nezákonné, tretíkrát sa podarilo samospráve výrub so súhlasom obvodného úradu presadiť.

Pri výrube v Horskom parku investor dopredu ohlásil, že poruší zákon a že za to bude niesť dôsledky. Úradníci pasívne prijali takéto konanie, pritom podľa zákona o ochrane prírody je v ich kompetencii vykonávať štátny dozor, vstúpiť kedykoľvek na pozemok a nezákonnostiam zabrániť. Mohli so sebou v takomto prípade zobrať aj mestskú políciu, ktorá vraj takéto právomoci nemá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Padlo 82 stromov za Gumonkou, na mieste plánovanej Klingerky, nádherné, jedinečné a majestátne topole... Rozhodnutie o výrube bolo vydané ešte pred tým, ako skončila tzv. EIA - posudzovanie vplyvov na životné prostredie; so súhlasom ružinovského starostu Drozda.

V marci, mesiaci rodiacej sa jari, padlo v Bratislave vyše šesťstopäťdesiat stromov.

Obrázok blogu


Každý má maslo na hlave.

  • Poslanci predávajú aj pozemky, definované v územnom pláne ako zeleň.

  • Mestské časti neinformujú občanov o prebiehajúcich konaniach, hoci je to podľa zákona ich povinnosťou.

  • Úrady vylučujú občanov a občianske združenia z konaní, na ktorých by mohli zabrániť nezákonným výrubom; neberú do úvahy Aarhuský dohovor, ktorý sme ako Slovenská republika podpísali a ktorý jasne hovorí o účasti občanov na rozhodovaní.

Potrebujeme zeleň a tí, čo tomu rozumejú, na naše potreby reagujú:

  • Každú jar vytiahneme kvetináče s mobilnými stromčekmi zo skladov, nainštalujeme ich na Hlavné námestie a na jeseň ich spraceme naspäť.

  • Stromy svietia z vizualizácií nových projektov v katalógoch, na autobusoch či billboardoch.

  • Umelohmotné liany sa vinú zo zábradlí nákupných stredísk...



Možno niektorí ešte zažili Pražskú jar. Vraj prinášala odmäk, nádeje, ideály...

Teraz začína Bratislavská jar. Mrzne mi pri nej v žilách krv. Je to jar, počas ktorej sa rúbu stromy, raší korupcia, láme sa zákon a verejný záujem sa rozpúšťa pod tlakom netransparentného konania úradníkov a poslancov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cui bono? Koho prospech?

Obrázok blogu

Na doplnenie toho, že podobné veci sa dejú nielen v Bratislave. "Toto nádherné storočné ginko je dnes po smrti. Poprava bola vykonaná dnes, v soboru 29. marca. Rozsudok vydal Mestský úrad, odbor životného prostredia, vraj v súlade s platnými zákonmi. Napriek hlasnému súhlasu občanov Trenčína. napriek skutočnosti, že strom bol navrhnutý na osobitnú ochranu ako chránený strom", napísal Richard Medal z Centra enviromentálnych aktivít. Foto: archív OZ Pre prírodu.

Pozn: 17. apríla 2008 som zmenila informáciu o počte vyrúbaných stromov za Gumonkou (nie 84, ale 82) a o tom, že stromy boli vyrúbané bez povolenia. Pôvodnú informáciu som čerpala z iných médií.

Zora Pauliniová

Zora Pauliniová

Bloger 
  • Počet článkov:  119
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Pozerám sa na svet a nechávam sa inšpirovať. Zoznam autorových rubrík:  BratislavaSamosprávaVerejné priestoryTrendy v riadení a rozvojiPamiatky a interpretáciaObčianska participáciaFotkyReflexiePekné chvíleMobilitaArchitektúra

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu