reklama

O ideáloch, hipíkoch a kravách

Predstavte si sedemdesiate roky v USA, plné ideálov a päť detí s obrovským majetkom na pleciach - majetkom, ktorý treba obhospodarovať a platiť zaň dane. Čo možno spraviť vo chvíli, keď pred dverami čakajú vyberači daní a za plotom developeri, ochotní rozparcelovať každý kúsok z mnohohektárového pozemku na malé a ešte menšie časti?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Čo by ste spravili vy, ak by išlo o miesto, na ktorom ste vyrastali?

Túto otázku nám položila Megan, viceprezidentka Shelburne Farm, keď rozprávala o tom, ako sa zo súkromnej farmy stala vplyvná mimovládna organizácia, o ktorej programy je v USA taký záujem, že sa na ne zájazdy zo škôl nehlásia, ale raz do roka losujú.

Obrázok blogu


História tejto farmy však začala o niečo skôr, vo Vermonte v r. 1886. Toto obdobie 19. storočia je v USA známe ako Gilded Age - Pozlátená doba. Bola to éra Rockefellera a Carnegieho, éra prerozdeľovanie bohatstva, pochádzajúceho z industrálnej expanzie a v neposlednom rade éra vystatovania sa s ním.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Toto obdobie však prinieslo aj formulovanie ideálnych predstáv o vzťahu človeka a prírody a jeho zodpovednosti voči nej, zakladanie prvých národných parkov, hoci spočiatku len ako miest dramatických scenérií a prírodných krás, hodných zvečnenia. Príroda sa stala miestom reflektovania hodnôt človeka a hľadania vlastnej identity, ale aj zdrojom silných emócií. Romantické ideály zaznievali vo filozofii, výtvarnom umení i v hudbe; premietli sa aj do predstáv o tom, ako majú vyzerať mestá a akú zodpovednosť majú ľudia, ktorí vlastnia majetok.

Obrázok blogu

A tak sa na brehoch jazera Champlain stretli William Seward a Lila Vanderbilt Webbovci, rozhodnutí realizovať svoje predstavy o tom, ako mávyzerať poľnohospodárska farma a ako sa na nej má hospodáriť s využitím všetkých novodobýchpoznatkov. Majiteľom usadlosti pomáhal Frederick Law Olmsted, krajinný architekt a zakladateľCentral Parku v New Yorku spolu s architektom Robertsonom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výsledkom sa stala zázračnákrajina – usadlosť, silne odrážajúca romantizujúce predstavy o prírode akoo mieste dokonalej harmónie i provokácie; s malebnými skupinamistromov, zvlnenými poliami, priehľadmi do krajiny, ovocnými sadmi a kvetinovýmizáhonmi, s romantickou šindľovou architektúrou budov, inšpirovanou obdobím kráľovny Anny. V časoch najväčšieho rozkvetu mala usadlosť vyše 1500 hektárova 300 zamestnancov a jej jednotlivé časti spájalo vyše 20 km ciest.

Obrázok blogu

Krátky čas bolafarma známa v USA ako najpokrokovejší model poľnohospodárskej usadlosti, pre svoju veľkosť a pod tlakom konkurencie však nebola udržateľná. Počnúc rokom 1910sa začala postupne zmenšovať, hľadajúc nový spôsob fungovania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V roku 1972 vlastnili farmu potomkovia Webbovcov - rodina s deťmi,ktoré v tomto čase mali medzi 15 až26 rokov; všetky vyrastali na farme. Na jednej strane dlhodobá neudržateľnosť situácie, na druhej strane silnývplyv ideálov, s ktorými bola farma zakladaná aj ideálov vtedajšieho obdobiahippies viedli k tomu, že deti sa rozhodli previesť majetok na neziskovúorganizáciu, ktorá by pokračovala v ochrane týchto ideálov. A hoci to znie jednoducho, aj ich rozhodovanie sprevádzali dilemy...

Obrázok blogu

V súčasnosti je poslaním farmy zveľaďovať ochranársku etiku a prehlbovať a rozvíjať hodnoty, spojené s ochranou prírodného a kultúrneho dedičstva - znamená to, že všetky aktivitya programy, ktoré organizácia realizuje smerujú k tomu, aby sa ľudia učili týmto hodnotám rozumieť a presadzovať ich.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Výchova a vzdelávanie

Farma žije z výučbovýcha vzdelávacích programov. V prvom rade pripravuje vzdelávacieprogramy pre školy a keďže záujem je obrovský, školí aj učiteľov, ktorí potominformácie rozširujú ďalej. Ide o najrôznejšie programy, ktoré sa venujúoblastiam ako je zdravá výživa, význam vody v prírode, úspory energiea podobne. Žiakom a učiteľom sa nesprostredkujú pomocou suchýchprednášok, ale pomocou živých, interaktívnych dielní a zážitkových tréningov.

Obrázok blogu

Živá farma

Na farme chovajú hnedé švajčiarskekravy, z mlieka ktorých vyrábajú vynikajúci syr cheddar. Zároveň sa tu pestujú rôzne plodiny, ktoré sapredávajú priamo na mieste alebo idú do sietí biopredajní. Na farme tiež sídlidielňa, vyrábajúca nábytok z miestneho dreva.

Obrázok blogu

Niečo pre deti

Farma je otvorená turistom a návštevníkom, ktorí si môžu pozrieťprocesy výroby tradičného syra, originálneho dreveného nábytku a tradičné roľnícke činnosti, ku ktorýmsa deti ináč nedostanú – napríklad dojenie kráv či kŕmenie kuriatok. Atraktívnesú aj slávnosti, ktoré sa spájajú s jednotlivými ročnými obdobiami – žatvaa dožinky, vyrezávanie tekvíc, zber jabĺk, slávenie vianočných sviatkov. Ale už samotná možnosť pozrieť si zvieratká či dotknúť sa ich deti fascinuje...

Obrázok blogu

Obrázok blogu



Obrázok blogu



Obrázok blogu

Skvelým divadlom je dojenie kráv. Jednoduché a zrozumiteľné, interaktívne, dramaturgicky členené a nastavené pre tých najmenších divákov - asi by som sem poslala mnohých lektorov či lektorky z múzeí učiť sa, ako spraviť z nudného výkladu potešenie.

Obrázok blogu



Obrázok blogu



Obrázok blogu


Myslím, že tváre deti jasne hovoria o fascinácii.

Obrázok blogu



Obrázok blogu

No a potom príde samotná možnosť podojiť si kravičku...

Obrázok blogu


Obrázok blogu


Spolupráca s miestnou komunitou

Pretože v blízkostistojí dedina, spolupracuje farma aj s miestnymi obyvateľmi –v hlavnej budove je zriadená škola pre deti z okolia a lektorivzdelávacích programov sú zároveň učiteľmi. Obyvatelia blízkehoi vzdialenejšieho okolia sa môžustať za poplatok členmi a farma ich informuje o všetkých chystanýchakciách (vstup na farmu je v rámci členského.)

Obrázok blogu

Chvíľu sme mali možnosť školákov sledovať - domáca úloha bola priniesť si predmet z ďalekej krajiny a porozprávať o ňom. Škola mala taký waldorfsko - montessoriovský nádych, ale najviac ma fascinovali snežnice a bežky, opreté v kúte...

Obrázok blogu


Kvapka luxusu

Zahmlený výhľad na jazero Champlain

Obrázok blogu

Pri jazere sa nachádza „Inn“– hostinec, ktorý ponúka luxusné ubytovanie a reštauráciu, využívajúcuprodukty miestnych farmárov a menu z biopotravín. Príťažlivospracovaný jedálny lístok uvádza, ktoré potraviny sú odkiaľ a čo je „bio“a čo nie.

Obrázok blogu


Podpora miestnych produktov

Veľmi príjemným jeinformačné centrum a obchodík s miestnymi produktmi v jednom – popriochutnávke syra si tu môžete kúpiť stovky krásnych vecí – od potravín (napríkladtradičného javorového sirupu) cez tričká, knižky, šperky , hračky, suveníry či inédrobnosti. Mnohé výrobky majú tzv. local branding - značenie miestneho pôvodu.

Obrázok blogu


Obrázok blogu

Toto je Megan. Keď som sa jej spýtala, ako môže vedieť o dilemách, ktoré sprevádzali deti Webbovcov, keď sa rozhodovali, čo s majetkom, iba sa usmeje: "Jedno z tých bývalých detí je dnes mojim mužom..."

Obrázok blogu

Keď si spomínam na Shelburne Farm, vidím slnko, ľahký opar a jesenné listy, cítim chuť čedaru a počúvam vlny jazera Champlain, ako sa trieštia na brehu. Ale to najsilnejšie, čo som si odniesla je zážitok z toho, ako možno pristupovať k hodnotám, ktoré sme zdedili...

Obrázok blogu

Mapka a obrázky Webbovcov sú zo stránky www.shelburnefarms.org.

Zora Pauliniová

Zora Pauliniová

Bloger 
  • Počet článkov:  119
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Pozerám sa na svet a nechávam sa inšpirovať. Zoznam autorových rubrík:  BratislavaSamosprávaVerejné priestoryTrendy v riadení a rozvojiPamiatky a interpretáciaObčianska participáciaFotkyReflexiePekné chvíleMobilitaArchitektúra

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu