reklama

Trojnohá stolička

Jedno krásne zimné ráno si čítam emailovú poštu. Tak, ako to robím každé ráno. Zrazu som narazil na jeden email. Nepoznal som odosielateľa. Ale zo zaujímavosti som ho otvoril Po chvíli som však zistil, kto mi píše. Bola to moja kamarátka, tentokrát napísala z iného emailového konta. Diskutovali sme spolu o vzťahoch, medziľudských i tých partnerských.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Muž a žena
Muž a žena 

Spomenula jeden pekný príklad, ktorý ma zaujal. Vzťah medzi mužom a ženou je ako trojnohá stolička. Prvá noha predstavuje vernosť, druhá priateľstvo vo vzťahu a medzi nimi by nemala chýbať láska. Ja do tohto pojmu zahŕňam aj lásku k Bohu, snažím sa naplniť prikázanie o láske milovať svojho blížneho a nachádzať v ňom Boha. Keď jedna noha povolí, padne celá stolička. Pri pohľade na naše rodiny a manželstvá zostávam zarazený. V mnohých niečo chýba. V niektorých prvá noha – vernosť. V tých ďalších priateľstvo – niekedy mám pocit, že tí dvaja manželia sa voči sebe správajú ako dvaja cudzí ľudia. A láska? Samostatná kapitola. Ktorý starší muž si nežne privinie svoju manželku, pohladí ju, pri prechádzke ju drží za ruku? Bojí sa prejaviť svoje city? Zdá sa mu, že je už príliš starý? Len by som rád každému jednému pripomenul, ako tomu bolo, keď ešte neboli manželmi. Obdobie spoznávania sa, chodenia spolu, obdobie, kedy boli jeden pre druhého „celý svet“. A čo ženy? Dokážete prijímať pozornosť od svojich manželov? Neodbíjate ich? Dokážete ich pochopiť. Nie každá rodina je ideálna, to viem. Ale poznám rodiny, kde i po dvadsiatich, či tridsiatich rokoch manželia preukazujú rovnakú vernosť, priateľstvo a lásku, ako na začiatku ich vzťahu. Neviem nič zaručiť do budúcnosti, možno aj ja budem jeden z tých „bežných“ otcov a manželov. Možno. A možno nie. Je treba stále na sebe pracovať. Tak ako na začiatku vzťahu, tak počas jeho trvania. Som slobodný, ale mám priateľku. Bol som vychovaný a stále žijem v úplnej rodine (mám stále oboch rodičov, starších, ale mám). Viem, ako to funguje v rodinách, mám dvoch ženatých bratov, ktorí bývali určitý čas v spoločnej domácnosti s nami. Navštevuje rodiny svojich kamarátov a kamarátiek. No praktickú osobnú skúsenosť ešte nemá. Budem sa veľmi tešiť na reakcie všetkých kolegov na blogu, tých, ktorí už majú svoje rodiny a budú ochotní sa podeliť o svoje zážitky. P.S.: Teraz mi napadlo, že väčšina stoličiek má štyri nohy. Ale aj tak, keď je jedna noha nefunkčná, stolička je ťažko použiteľná a je nevyhnutné ju opraviť.

Peter Pecuš

Peter Pecuš

Bloger 
  • Počet článkov:  128
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Bývam v prihraničnej dedine na začiatku Bielych Karpát. Najradšej voľný čas trávim na bicykli, na turistických prechádzkach s mojou priateľkou a kamarátmi. Veľmi rád navštevujem slovenské mestá a dediny a spoznávam krásy Slovenska. Zoznam autorových rubrík:  Správa vecí verejnýchSpoločnosť a inéKultúra v regióneRegionálne športové dianiePríbehy zo životaKrátke článočkySúkromné článočkyNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu