reklama

Najstarší príbeh stavby mosta

Mosty ľudí vždy fascinovali nielen pre ich technickú náročnosť, ale aj pre symboliku, ktorú v ich mysliach vytvárali. Mosty sa počas histórie formovania filozofie rôznych kultúr postupne dostali do viacerých náboženských kníh, mýtov a príbehov. Nájdete ich v perzskej i nordickej mytológii, v moslimskej viere či v príbehoch amerických indiánov .... avšak existuje zrejme len jeden staroveký príbeh, ktorý podrobne opisuje aj priamo jeho výstavbu. Tento príbeh sa volá Ramayana a most ktorý sa v ňom popisuje možno ani nie je tak celkom fikciou ... ten most možno pred tisíckami rokov naozaj stál. Ako to ale celé v skutočnosti bolo? Mohol tento približne 30 km dlhý most niekedy naozaj existovať?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Mosty sa v prevažnej väčšine stavajú vtedy keď je predpoklad že cena za ich stavbu sa vráti vo forme skrátenej cesty či v sprístupnení odrezaných oblastí. V časoch vojny je stavba mosta zase potrebná na rýchle presuny vojenského materiálu a vojakov. V takomto prípade je ale potrebné zohľadniť, či sa most vôbec oplatí stavať, alebo je výhodnejšie prepraviť armádu loďami. Samozrejme tých dôvodov môže byť oveľa viacej a na to aby sme pochopili dôvod stavby mosta nazývaného RAM-SETU medzi Indickým subkontinentom a Srí Lankou je potrebné poznať celý príbeh Ramayany aj s jej filozofickým výkladom. V tomto príbehu je totižto okrem obrazného opisu skrytá aj východná filozofia života a zmýšľania, ktorú bežný Európan vstrebáva len veľmi pomaly, keďže sa s ňou dovtedy nikdy nestretol.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Príbeh Ramayany na rozdiel od Biblie nie je fixne daný. Existuje množstvo verzií a výkladov, pričom všetky sú považované za rovnako dôležité, keďže odrážajú myseľ formovanú predošlými udalosťami a predošlými Ramayanami. Uznávam že to znie možno na prvý pohľad veľmi mätúco, ale v konečnom dôsledku je to veľmi jednoduché. Tak ako sa formuje myseľ človeka počas života, tak sa formuje aj zmýšľanie ľudí v spoločnosti počas histórie. Zmýšľanie je ovplyvnené predošlými udalosťami a filozofiami s ktorými sa komunita stretla. A tak aj každá nová kniha Ramayany síce vychádza z nejakého predošlého príbehu, jej nová verzia a interpretácia je už mierne pozmenená. A tak ako sa vyvíja myslenie a kultúra danej komunity vzniká vždy nová Ramayana.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Základná kostra príbehu je ale rovnaká. Je to príbeh Rama a jeho manželky Sity, ktorý sú považovaný za prevtelenie Bohov. Ram je dokonalý vládca a Sita je dokonalá manželka, rešpektujúca nielen svojho manžela, ale aj potreby kráľovstva. Ich konanie a zmýšľanie presahuje zmýšľanie bežného človeka, keďže vždy vidia aj vyšší cieľ a zmýšľanie ostatných ľudí, ktoré plne rešpektujú.

Obrázok blogu

Ram a Sita sú vyhnaný z kráľovstva na 14 rokov do pralesa spolu s Ramovým bratom Lakshmanom (nikdy to však ako vyhnanie neberú, ale príjmu to ako osud, ktorý im umožní ďalšie zdokonalenie osobnosti a mysle). Sita si ešte počas života v kráľovstve získa pozornosť Ravanu, vládcu ostrova Lanka, ktorý ju následne z pralesa unáša a chce ju prinútiť stať sa jeho ženou. Ram so svojim bratom sa vydajú na cestu aby ju zachránili a dôjdu až k pobrežiu na juhu Indie. Cestou džungľou sa k nim pripojí armáda opíc s ich vodcom Hanumanom, ktorý je takisto prevtelením jedného z indických Bohov. Na pobreží sa začína samotný príbeh stavby legendárneho mosta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Vytýčenie stavby (geodetické zameranie :-) majú na starosti supy a orly, ktoré z pobrežia dovidia až na ostrov, pričom stavba rešpektuje aj charakter prekážky (netiahne sa priamo, ale v oblúku). Vedenie stavby má pod kontrolou Ram spolu s Hanumanom, ktorý organizujú stavebné práce a dodávky materiálu. Ram má vo svojej armáde dve opice, ktoré boli v minulosti prekliate jedným mudrcom kliatbou, ktorá hovorí o tom, že čokoľvek hodia do vody ostane na nej plávať. Tieto opice boli teda poverené kladením kameňov do vody. No tak, ako to už pri každej väčšej stavbe býva, ihneď sa objaví nejaká komplikácia - kamene síce na vode plávajú avšak nedržia pokope. Preto je potrebné ich vzájomne spojiť. S riešením tohto technického problému prichádza Hanuman .... jednoducho stačí na všetky kamene napísať meno RAM a vďaka tomu sa neroztratia, ale sú k sebe vzájomne priťahované (žiaľ takéto riešenie v žiadnych skriptách dnes už nenájdete :-). Ako postupne most rástol, rástol aj strach Ravanu, ktorý sa snažil stavbu prekaziť s pomocou morských živočíchov, no nerátal s tým, že ich kráľovná neodolá čaru osobnosti Hanumana. Ten je v Ramayane opisovaný nielen ako poloboh a vodca opičej armády, ale aj ako príťažlivý, vzdelaný mudrc so zručnosťami bojovníka. Hanuman si ju svojim šarmom ľahko získava na svoju stranu a od toho okamihu je most budovaný ešte rýchlejším tempom. Na stavbe sa okrem opičej armády podieľajú aj rôzne suchozemské a vodné živočíchy aspoň takou mierou ako sú schopné,

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

čím sa vyzdvihuje dôležitosť každej, aj tej najnepatrnejšej práce potrebnej na zhotovenie dokonalého komplexného diela. Z detailov sa skladá celok. Príbeh stavby mosta sa končí zničením jeho krajných polí, no na odvrátenie invázie je už neskoro. Tieto krajné polia sú rýchlo nahradené Hanumanovym chvostom (zrejme prvá zmienka o visutom lanovom moste :-), cez ktorý sa armáda dostáva na ostrov Lanka. Ravana je nakoniec porazený a Ram so Sitou sa vracajú do svojho kráľovstva. Tak znie základná kostra príbehu a základný popis postupu stavby. V niektorých Ramayanach je postup stavby rozdielny a viac racionálny, v niektorých zase ešte viac fantastický. Každý si môže vybrať, alebo aj vytvoriť svoju vlastnú verziu.

Zaujímavosťou je však aj samotná filozofia, ktorá je prezentovaná na pozadí príbehu. Hanuman sám o sebe by bol schopný Situ zachrániť a uniesť späť, avšak príbeh sa musí odohrať takto, čo on plne rešpektuje. Most musí byť postavený a Ravana musí byť porazený v boji. Lebo to takto má proste byť. Takto to bolo predurčené a len takto je to príbeh Ramayana.

Obrázok blogu

Vyrytý výjav stavby mosta na stene chrámu (Kailashnath temple, Ellora, India)

Príbeh mosta tak figuruje vo všetkých Ramayanách aj spolu s "technologickým postupom" jeho výstavby a jeho fikcia pretrvala tisíce rokov. Most mal byť podľa príbehu postavený pred vyše 7000 rokmi, v čase keď sa o mostoch ešte veľa nevedelo. Postaviť 30 km dlhý most je ešte aj v dnešných dňoch veľmi náročná úloha a tak o reálnej existencii tohto mosta sa dlho oprávnene pochybovalo. Veľké prekvapenie však priniesli družicové zábery NASA, ktoré konštrukciu, dnes už zaliatu morom, podrobne zmapovali.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

O tom či ide o most postavený ľuďmi, alebo či ide o prírodnú formáciu tvorenú veľkými, akoby opracovanými kamennými blokmi v jednej línii, sa vedú v Indii siahodlhé debaty. Osobne sa prikláňam k prírodnej formácii, avšak to nijako nevylučuje príbeh jeho aspoň čiastočnej stavby. Kamenné bloky nie sú všade vzájomne prepojené a nie každá ich časť musela byť nad vodou. Je preto logické, že ak sa niekto chcel cez tento "prírodný" most dostať na Srí Lanku musel niektoré časti premostiť vlastnou konštrukciou. A tak sa príbeh stavby mosta v príbehu Ramayana zaručene stáva jedným z mýtov, ktoré nemusia byť celkom vymyslené. Či bol most postavený ľuďmi ako celok, alebo len jeho časť, alebo vôbec neexistoval ostáva v mysliach čitateľov. Ku ktorej verzii sa ale prikloníte opäť závisí len od udalostí, vedomostí a príbehov s ktorými ste sa doteraz stretli. A presne toto nám chce tento príbeh odkázať. Práve toto je primárna funkcia tohto legendárneho mosta RAM-SETU. Mosta postaveného nielen medzi dvoma miestami, ale aj medzi dvoma osobami a kultúrami.

Peter Paulík

Peter Paulík

Bloger 
  • Počet článkov:  60
  •  | 
  • Páči sa:  22x

Stavebná fakulta STU - Katedra betónových konštrukcií a mostovKNIHA:Mosty na území Slovenska Zoznam autorových rubrík:  Veda a filozofiaMostyStatikaVšeličo

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu