reklama

Raj alebo Peklo?

Náhorná travertínová plošina Dreveník je len pár metrov od domu, kde som sa narodil. Bol som tu prvýkrát ako malé dieťa so svojím otcom. Ukázal mi množstvo skalných útvarov a iných prírodných úkazov. Doteraz si pamätám, ako mi trpezlivo vedel odpovedať na moje zvedavé otázky. Myslím, že sme sa nikde inde tak dobre neporozprávali ako tu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Niektorí nazývajú Dreveník Kamenným rajom, iní Peklom. Každopádne je to vraj jedno z najstarších osídlení na území Slovenska. Stalo sa sídlom ľudu bukovohorskej kultúry na prelome 4. a 5. tisícročia pred naším letopočtom i ľudu badenskej kultúry o tisícročie neskôr.

Pri mohutných skalných útvaroch si síce dodnes pripadám malý, cítim sa tu však príjemne. Ak by takto peklo vyzeralo, tak by som sa ho asi ani nebál.

Mojou najobľúbenejšou skalou je Hlava barana. Rozpoznať sa dá naozaj ľahko, však?

Rastú tu krásne a vzácne rastliny, a preto je Dreveník významnou prírodnou rezerváciou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po zániku Veľkej Moravy život na Dreveníku zanikol a presunul sa na blízke bralo Spišského hradu. Viac o ňom ale až v ďalšom príspevku na mojom blogu.

Peťo Zahradník

Peťo Zahradník

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Urobil som aj veľa hlúpostí, ale snažím sa z nich poučiť a ísť stále ďalej. Zoznam autorových rubrík:  Spiš a okolieGrécke ostrovySeverná AfrikaTureckoZo životaPostrehyNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu