reklama

Anjel strážny

Rodičia mi o ňom hovorili už ako malému chlapcovi. Vraj ho nemám len ja, ale každý človek. Ako dieťa som teda vedel, že mám niekoho, koho síce nevidím, ale napriek tomu ma ochraňuje, vždy pri mne stojí, podáva mi pomocnú ruku a pomáha mi v živote. Keď som však vyrástol a dospel, nejako som naň zabudol a vytesnil som ho zo svojho života.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)
Obrázok blogu

V roku 1997 som pôsobil v Mníchove a zúčastnil som sa otvorenej diskusie s piatimi abstinujúcimi narkomanmi z komunity Cenacolo. Veľmi ma oslovil význam terapie prácou, ako aj to, že sa tu nepoužívajú lieky či prostriedky zmierňujúce drogu, dokonca ani pri abstinenčnej kríze. Liekom tu je ,,anjel strážny", ktorým je mladý človek s podobným osudom. Niekoľko mesiacov v komunite už žije a má teda vlastné skúsenosti. On preberá starostlivosť o nováčika a pomáha mu dvadsaťštyri hodín denne, vždy mu hovorí pravdu, aj keby bola nepríjemná. Keď pracuje, stojí pri ňom, pretože nováčik nemá vôľu ani energiu pracovať. Musí trpieť a bojovať spolu s ním proti volaniu drogy, ktoré je na začiatku veľmi silné. Nováčik často po prvý raz nachádza úprimného priateľa a niekoho, kto sa o neho stará bez toho, aby za to niečo chcel.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V diskusii som sa dozvedel aj to, že pobyt v komunite trvá tri až päť rokov. Jeho presná dĺžka nie je stanovená. Denný program je prispôsobený liečbe prácou, ktorá sa končí večer okolo šiestej. Po večeri a modlitbách sa deň končí o desiatej. Komunita je sebestačná . Mladí ľudia jedia to, čo si sami dopestujú, dochovajú, navaria. Stavajú domy, pracujú v záhrade či stolárskej dielni a peniaze získavajú z predaja tričiek, pohľadníc, kníh, vlastných výrobkov z dreva a pod. Žijú vo vzájomnej úcte a rešpekte, a tak pomaly pracujú sami na sebe a učia sa žiť zdravým životom.

Stále si občas spomeniem na ten rok 1997. Pamätám si celkom presne, ako veľa som sa na stretnutí s touto komunitou naučil a ako mi to pripomenulo moje detstvo. Ľudí v komunite ochraňoval anjel. Stál pri nich v dobrých i zlých chvíľach, podával im pomocnú ruku, keď to potrebovali. Bol presne taký, akého som ho poznal z rozprávania mojich rodičov. Už na to asi nezabudnem.

Peťo Zahradník

Peťo Zahradník

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Urobil som aj veľa hlúpostí, ale snažím sa z nich poučiť a ísť stále ďalej. Zoznam autorových rubrík:  Spiš a okolieGrécke ostrovySeverná AfrikaTureckoZo životaPostrehyNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu