reklama

Konečne sám sebou 5

Uzatváram túto svoju minisériu. Opíšem niektoré iné aktivity, ktoré mi počas trojmesačného pobytu na psychosomatickej klinike pomohli. Po prvých dvoch týždňoch sme sa so spolubývajúcim dohodli, že si pôjdeme zabehať. Nevedel som, či sa mi to bude páčiť. Počas behu som najprv začal rozpoznávať čosi, čo som voľakedy rád robieval. Až asi po dvoch kilometroch pokojného behu v prírode som pocítil radosť. Uvedomoval si znovu svoje telo. Vedel som si to vychutnať. Odvtedy sme chodievali behať pravidelne. Vždy sme sa dobre porozprávali a ešte lepšie spoznali.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Obrázok blogu

Raz počas víkendu sme mali urobiť panáka z drôtu a obaliť ho alobalom. Mali sme to byť my, ako sa vidíme v komunite. Pamätám si, že som urobil panáka s otvorenou náručou. Symbolizoval pomoc, ktorú dávam, ale začínam po dlhšej dobe aj prijímať. Inokedy sme mali ušiť v zmenšenej podobe oblečenie, ktoré nás charakterizuje. Podarilo sa mi ušiť kapsáčové rifle s veľkými zelenými vreckami. Tieto aktivity som zo začiatku nechápal. Nerozumel som, prečo mi nedajú pokoj a nenechajú ma v mojom smútku samého. Až neskôr som pochopil, že práca a rozhovory ma odvádzajú od nezmyselného premýšľania nad sebou samým, nad situáciami, ktoré sa mi stali, a nad problémami, ktoré mám.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podobnou dlhodobejšou aktivitou bolo aj vytváranie mandaly. Najprv sme si ceruzou nakreslili na veľkú bielu plachtu kruh. Už predtým sme sa dozvedeli, že manda je kruh, čo znamená podstata, a prípona la je uchopiť. Mandala je teda uchopenie podstaty. Do veľkého kruhu sme dokreslili štyri menšie. Vonkajší sa vraj nazýva ohnivý a je na ňom vyobrazený ľudský svet. Tam niekde začína proces, ktorým musia ľudia prejsť, kým sa dostanú štyrmi bránami do stredu kruhu. Každá brána je strážená divokým božstvom. Jednotlivé božstvá a svety sú v mandale zobrazené farebnými ornamentmi a budhistickými symbolmi. Brány predstavujú osvietenie, ktoré by mal človek v meditácii dosiahnuť. Iba potom môže vstúpiť do stredu mandaly, ktorý predstavuje sídlo božstva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď sme mali celý obrazec nakreslený, začali sme opatrne, smerom od stredu von, sypať zrnká farebného piesku, až kým sme ním neprekryli ťahy ceruzkou. Urobiť mandalu nám trvalo niekoľko dní. Učil som sa pracovať v tíme trpezlivo, sústredene a tolerantne.

V liečbe mi pomáhali aj časté dlhé vychádzky ku priehrade, koňom či vinohradom, alebo len tak do lesa. Niekedy sme hrávali volejbal, futbal, florbal či cvičili na fitloptách. V ničom som nijako nevynikal, ale bavilo ma to. Aj teraz, po pár mesiacoch, sa snažím pravidelne hýbať. Chodievam trikrát týždenne do posilňovne. Cvičím pod dohľadom trénera. Na jar by som chcel začať behávať. Opäť fotografujem. Blogujem. Zažívam znovu radosť a skúšam o tom otvorene písať. Som presvedčený, že popri smutných správach a hlúpych senzáciách sa okolo nás dejú aj dobré veci a žijú ľudia, ktorí pomáhajú druhým nájsť zmysel a radosť zo života.

Peťo Zahradník

Peťo Zahradník

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Urobil som aj veľa hlúpostí, ale snažím sa z nich poučiť a ísť stále ďalej. Zoznam autorových rubrík:  Spiš a okolieGrécke ostrovySeverná AfrikaTureckoZo životaPostrehyNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu