reklama

Nová pieseň

Spievajú novú pieseň pred trónom, pred štyrmi bytosťami a pred staršími, ale nikto sa nemohol naučiť tú pieseň, iba tých stoštyrisdaťštyritisíc vykúpených zo zeme. (Zjavenie Jána 14,3)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Príchod nového človiečika na svet je prelomovou udalosťou. V maminom brušku už to akosi nebolo to pravé: tu ma tlačí, tam ma omína, nejako sa sem nezmestím. Treba sa porozhliadnuť po niečom novom. Tak sa z bezpečia a istoty, kde bolo dovtedy všetko dôverne známe, ocitne v neznámom prostredí. To musí byť šok, pretože tu platia úplne iné pravidlá. To, čo poznalo dovtedy, musí zväčša zahodiť. Veď už len prvý krok – dýchanie – aký dôležitý a zároveň absolútne neznámy čin to preň je.

Šanca dieťaťa prežiť je predovšetkým v rukách jeho rodičov. Ono ešte nemá vyvinuté všetky k životu potrebné orgány tak, aby mohlo prežiť samé. Pred časom som pozerala dokumentárny film, kde okrem iného porovnávali životaschopnosť dieťaťa vychovávaného v normálnej rodine s dieťaťom, ktoré sa dostalo do dojčenského ústavu. Najviac ma zaujala pasáž, kde vysvetľovali, aké dôležité je dávať dieťaťu už od malička čo najviacej podnetov, aby sa jeho nervové spojenia vyvíjali optimálnym spôsobom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vtedy som si spomenula na svoje rodičovské začiatky. Bolo to pre mňa jedno z najkrajších období rodičovstva. Moje spomienky sú naviazané na moje vlastné hľadanie spôsobu, ako dieťaťu priblížiť svet, do ktorého sa narodilo. Od pomenovávania predmetov, cez prvé príkazy a zákazy, ktoré ho mali chrániť, až po abstraktné spojenia, ktoré už s hmotným svetom okolo neho nesúvisia a predsa sú pre nás dôležité. Skrátka tam kdesi na začiatku je to na nás, rodičoch, ako svoje deti pripravíme na to, aby v našom svete dokázali žiť.

Skúste si predstaviť, že okrem reálneho sveta existuje ešte ďalší (ďalšie), z ktorého my, rovnako ako novorodenec, zachytávame zatiaľ len veľmi malé útržky. A aby to bolo ešte komplikovanejšie, tie útržky dokážu zachytávať len niektorí jedinci, ktorí sú vybavení zvýšenou (špecifickou) senzibilitou. Rovnako ako novorodenec aj my sa musíme spoľahnúť na to, že pri spoznávaní tohoto sveta nás povedie niekto, kto ten svet pozná.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Rodič“, nech už sa pod týmto pojmom skrýva ktokoľvek (čokoľvek mi príde ako slovíčko veľmi dehonestujúce pre vyšší vývojový stupeň ;)), má vo svojich rukách plán, ako nám svoj svet priblíži a naučí nás spoznávať jeho pravidlá. My máme pri spoznávaní k dispozícii vlastné zmysly a rozum. A práve v tom môže byť problém. Ak je nový a neznámy svet bohatší o zatiaľ nepoznané prvky, nie je veľmi pravdepodobné, že v ňom fungujú pravidlá, ktoré poznáme. Preto ak pri skúmaní toho neznámeho sveta automaticky používame svoje skúsenosti a overené riešenia, tak nás to môže zviesť z cesty.

Na malých deťoch nás častokrát očarúva ich schopnosť pospájať si informácie spôsobom, ktorý sa nám zdá absolútne nelogický. Keď sa ale zamyslíme, zistíme, že ich spojenia svoju logiku majú. Len je iná než naša dospelácka. My už máme svoje skúsenosti, ktoré nám nedovoľujú urobiť rovnaké analógie. Čo ak práve v tomto princípe je zakódovaný odkaz: „Buďte ako deti“?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Schopnosť zachytávať podnety z týchto sfér je určite obohacujúca. Napriek tomu nie vždy musí byť pozitívna. Keď k nej pridáme náš rozum a ambicióznosť, tak sa môže stať, že z vízií, v ktorých je možné vidieť vývoj v širších súvislostiach, alebo je v nich podnet pospájať fakty novým tvorivým spôsobom, ostane len akási paródia na pôvodnú myšlienku. Podobne ako keď sa deti hrajú na dospelákov a robia „múdre“ rozhodnutia. Keď niečo podobné urobí dieťa, máme snahu usmerniť ho. Ak urobíme to isté my, sme schopní zachytiť usmernenie?

Diana Petruchová

Diana Petruchová

Bloger 
  • Počet článkov:  56
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Milujem lúskanie hádaniek, ktoré mi nachystá život. Zoznam autorových rubrík:  Radosti naše rodičovskéŽena 21. storočiaAdam a EvaFantázie?Trinásta komnata

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu