reklama

Na Ficov populizmus a pažravosť hŕstky občanov sa poskladáme všetci

Nepíšem politicky ladené články, ale najnovšie zmienky o odškodnení klientov nebankových subjektov ma naozaj dostali.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (35)

Na úvod by som rád poznamenal, že nemám právnicke vzdelanie a nie som zasvätený do tajov „podnikania“ na Slovensku. Na druhej strane by som rád vyjadril svoje veľké počudovanie nad tým, čo sa deje v našej malej ríši divov, kde je možné naozaj čokoľvek.

V súvislosti s počtom poškodených „klientov“ sa často uvádza číslo 250 tisíc. Nie malý počet, najmä keď si uvedomíme, že niektorí pri svojej honbe za ziskom vložili niekoľko miliónové sumy. Treba si tiež uvedomiť opakované varovania vtedajšieho ministerstva financií, ktoré zdôrazňovalo rizikovosť uvedených investícií s oveľa nižšou (ak nejakou) mierou kontroly ako pri bankových subjektoch. Ja osobne mám zásadu, že ak som v nejakej oblasti úplný laik, rád si nechám poradiť od odborníka. Je až neuveriteľné, že toľké tisíce ľudí nebralo upozornenia vážne. Je to asi v našej slovenskej povahe – keď je niečo zadarmo, alebo keď sa sľubujú veľké peniaze v rýchlom čase, vždy sa nájde celý zoznam špekulantov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A kto sú vlastne poškodení? Z veľkej časti ide o starších občanov, ktorí neváhali vložiť svoje celoživotné úspory. To je na prípade hádam najsmutnejšie. Pri tejto cieľovej skupine občanov by sa (je to môj osobný názor) dalo uvažovať o čiastočnom odškodnení, ale len za predpokladu, že krach nebankových subjektov ich dostal do existenciálnej roviny – t.j. ide o istú solidárnosť s ľuďmi v núdzi.

Na druhej strane, na Slovensku by sme podobných ľudí našli tisíce – tí zase naleteli iným podvodníkom. Ako príklad uvediem pani zo včerajšej Paľby na Markíze, ktorá sa zaručila celým majetkom(!) za pochybný úver „podnikateľky“, ktorá bola pre ňu úplne cudzom osobnou! Takto zrejme príde o strechu nad hlavou, pozemky a ďalšie nehnuteľnosti. Až neuveriteľná naivita. A kto ju odškodní?! Predseda vlády osobne? Alebo zase my občania?! Alebo nikto... veď z tejto kauzy by sotvakto niečo vytĺkol. Pomáhať v tichosti sa nenosí. Tak to bolo vždy a aj bude. Politici a im podobní majú pri každej príležitosti plné ústa blaha občanov, ale následne to vždy zaplatia občania zo svojich daní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A na záver ironický príklad toho, že na Slovensku je možné aj to, čo nikde na svete – citujem z článku SME online:

“Na stretnutí (Združenia poškodených občanov - pozn.autora) vystúpil aj jeden z majiteľov spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia Patrik Pachinger, ktorý zožal potlesk.”

Čo k tomu dodať?! Kocúrkovo po slovensky, alebo zase to zaplatíme my.

Marek Piváček

Marek Piváček

Bloger 
  • Počet článkov:  191
  •  | 
  • Páči sa:  12x

https://www.facebook.com/pivacekblogRád píšem a rád stretávam inšpiratívnych ľudí, preto som okrem článkov začal robiť rozhovory, ktoré publikujem na mojom blogu. Mojím detským snom je vydať knihu. Zoznam autorových rubrík:  Business StoriesMoji veľkí priateliaRozhovorySpoločnosť a takSpolok sv. Vincenta de Paul -ZamysleniaRecenzieReality & stavbyDeti, mládež, táboryStalo sa...Ľudia, kamarátiFotografieSlovensko mojeVeď už ma nekop:-)DepresiaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu