Buďme na seba hrdí

Chcem sa s Vami podeliť o poznatky a skúsenosti zo zahraničia. Čítame alebo počúvame o sťažnostiach zahraničných turistov, ktorí navštívia Slovensko a sú vraj zhrození z úrovne služieb, čistoty miest, že sa ich snažia okrádať v reštauráciach a pod. Pre povzbdenie a zvýšenie hrdosti slovákov Vám opíšem moje skúsenosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Strávil som predĺžený víkends manželkou a 13 ročnou dcérou v hlavnom meste Dánska -Kodani. Po príletea odložení si kufrov v hoteli vyrazili sme spoznávať krásy hlavného mesta.Nakoľko na severe Európy bolo chladno - 7°C a studený vietor od mora neustálefúkal, zašli sme do najbližšej kaviarne na kávu a čaj. Po predložení účtu mičašník vydal menej. Keď som mu ukázal účet a výdavok ospravedlňoval sa, že sito nevšimol.

Po obede sme sa ubytovali amal som doplatiť ešte čiastku za hotel, lebo časť som platil v Bratislave akozálohu vo výške 60%. Recepčný chcel, aby som mu zaplatil zálohovú čiastku a niedoplatok, ktorý bol samozrejme nižší. Vysvetlil som mu mojou slabouangličtinou, že nemienim platiť znovu vyššiu čiastku. Po nemecky zase nerozumelon, ale jeho kolega. Nakoniec sme sa dohodli. Nepáčil sa mi však jeho prístup,lebo trval na platení vyššej čiastky, napriek tomu, že pozeral do počítača, kdeto musel mať názorne všetko vyznačené.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prehliadka Kodane bola fajn.Mesto a teda aj Dánsko má bohatú históriu, má čo ukázať turistom. Poprechádzkach mestom sme sa išli občerstviť do najrozšírenejšieho fast foodu nasvete / asi viete ktorého, máme ich niekoľko na Slovensku /. Obsluha - hrozná, nevedelimi dať 4 jedlá za 10 minút, zásobník s hranolkami zíval prázdnotou, ďalšíobsluhujúci zmätene pobiehali medzi zákazníkmi a kuchyňou, domáhajúc sahotových jedál. No katastrofa nastala, keď sme si našli voľné miesto. Nastoličkách hranolky, na stoloch neupratané, nehovorím o utretí kečupov adresingov. Po zemi sa váľali lyžičky, servítky, nedojedené kusy občerstvení.Jeden pomalý personál spratával zo stolov, ale absolútne sa nestaral o špinu nazemi. Bolo nám z tohto pohľadu zle. Spomínali sme na personál, ktorý je naSlovensku, ako kmitá, ako sa stará o čistou stolov o podlahe ani nehovorím. Aknáhodou Vám nedonesú k stolu do časového limitu Vašu objednávku, máte juzadarmo. V Kodani by ste mali jesť zadarmo stále, ak by ste mali záujem v tej špineostať.

SkryťVypnúť reklamu

Vrchol všetkého však boliulice v okolí centra - Radničné námestie, hlavná pešia zóna Stroget - rozbitéfľaše, nedojedené kusy rýchleho občerstvenia a rozbité sklá na zastávkeautobusu, opití bezdomovci si sadnú k Vám na lavičku a kričia na pol námestia.Váš krátky odpočinok sa skončil. Pán Andersen sa asi preto otáča od tohtoneporiadku, aby ho nevidel, ale pri parku Tivoli je to to isté. Malá morskávíla sedí na kameni ďaleko od tohto neporiadku a nemusí byť smutná - pri nej jekrásne okolie a parky.

Píšem to pre návštevníkovSlovenska, ale aj pre nás obyvateľov. Buďme hrdí, ako vyzerajú naše mestá, mámesamozrejme ešte čo zlepšiť, ale pri porovnaní s Kodaňou, nemusíme byť smutní.Prešiel som už veľa miest v Európe a môžem porovnávať. Na čo sa sťažujúzahraniční turisti to majú aj doma ak nie viac. Doma sú asi už zvyknutí čovidia dennodene, ale ideál neexistuje.

SkryťVypnúť reklamu

Nechcel so m týmto odrádzaťod návštevy hlavného mesta Dánska, naopak, je tu čo vidieť, ale radšej sadívajte na krásne fasády domov a zámkov.

Autor: Andrej Hornáček

Prvý pokus

Prvý pokus

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  778
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Ak chcete zverejniť svoj text na tomto blogu, pošlite nám ho e-mailom vo worde na adresu matus.paculik(at)smeonline.sk. Nezabudnite na predmet PRVÝ POKUS.Výber textov je v právomoci redakcie, ktorá má právo zmeniť autorom navrhnutý titulok. Väčšinu článkov zverejňujeme, ale vyhradzujeme si právo ktorýkoľvek odmietnuť aj bez udania dôvodu, najmä ak sa autor nepodpíše celým menom.Vždy uveďte aj vašu poštovú adresu a telefónne číslo. Tieto dva údaje nezverejníme, ale musíme ich mať k dispozícii kvôli overeniu identity alebo pre prípad, že sa váš článok rozhodneme honorovať.Ak meno a priezvisko priamo v článku nechcete uviesť, prosíme, napíšte nám dôvod. Za istých dôležitých okolností tieto údaje nepublikujeme, redakcia ich však vždy musí poznať.Zaradenie textu zväčša trvá niekoľko dní. Na tomto blogu nezverejňujeme poéziu ani prózu. Zoznam autorových rubrík:  Slovenské zdravotníctvoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu