reklama

Pozor na hoax - 2.časť - Hoaxy podoprené autoritou

Všetci si pamätáme Enu Vacvalovu, keď v role sprostej Anče obhajuje pred Oliverom Andrássym, čoby grófom, svoje názory Ja neviem pán veľkomožný, nuž ale žienky po dedine tak vravia...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

V dnešnom dieli si preberieme druhý z troch základných typov hoaxov, ktoré som avizoval v predošlom článku, hoci sa ukazuje, že tých bodov napokon vydá na celú učebnicu pre budúcich žurnalistov, ale to sa načakáte.Je to zaštítenie sa autoritou

Tento fenomén sa nevyhol nikomu dôležitému a má samozrejme aj pár podmnožín. Pokúsim sa rámcovo opísať aspoň základné rysy. Najčastejšie sa titulom/životopisom/pôvodom/profesiou/...atď. oháňajú ľudia, ktorí nielen že by bez tohto prídomku znamenali menej, ale sa aj cítili menejcennými v očiach okolia, lebo v okolí tohto štýlu uvažovania vyrastali.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalšou "krycou autoritou" môže byť inštitúcia alebo pôvod.Motivácia

O našej potrebe mať titul/hodnosť/pôvod by sa dala napísať učebnica. Normálne nebýva ich použitie zlé v tom zmysle, že skráti predstavenie. Ak mi je v priebehu večierku predstavených tridsať ľudí a každý by mal v jednoduchosti povedať kto kým je, nemal by som bez brisknej pamäti najmenšiu šancu si zapamätať polovicu z nich. "Doktor práva" alebo "Admirál ponorkového loďstva" tento rituál rádovo skráti - po pár minútach viete vyčleniť ľudí, ktorí vzhľadom na okolností spadajú do vašej sféry záujmu(s kým si máte čo povedať).

Dosť veľkým problémom je postoj rodičov a rodiny ako takej. Ak nadraďujú certifikát nad schopnosti natoľko, že "Bez diplomu si nikto!", vytvorí sa u väčšiny ľudí systém "lordov a opovrhovacov". Lordi(pôvodom, akademickým titulom, vojenskou sarzou...) sa začnú stavať nad tých ostatných a vyvolajú zákonite "triedny boj" s neprivilegovanými. Motiváciou nižšej spoločenskej triedy sa následne stáva tú honoráciu dostať. Potom sa stačí predstaviť ako inžinier, akademický maliar, doktor práva a tí, čo ten honor nedosiahli vám budú zobať z ruky. Vrátane rodičov, ktorí sa budú od horného humna na jednom konci dediny po potok na dolnom konci dediny pýšiť, že vychovali človeka s titulom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Či nám je to príjemné alebo nie, tento prístup postihuje aj okolité obyvateľstvo, mňa nevynímajúc. Aj ja sa pri dlhšom predstavovaní pochválim, lebo viem, že pár reálnych prkotin(úspechov) zo života zamedzí možnosti, že pôjde moje slovo do vetra.

Poďme na priame prípady použitia autority za každú cenu

Ako tituly ovplyvňujú pohľad na človeka som v predošlom odstavci opísal na prípade akademickom. Bohužiaľ, existujú krajiny, kde sa dostane do funkcie druhého najvyššieho ústavného činiteľa olizovač výložiek, zvyšok rieši, prečo si robili "titul pre titul". Túto tému si nechávam na samostatne články, nespochybňujúc jej naliehavosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Človek skrátka poukáže na niečí titul a tým je preň argumentácia skončená. Asi ako pre Homera Simpsona vysvetľovanie čohokoľvek, keďže to uzavrie vetou "Veď to bolo v televízii!" Problémom je, že sa tým človeku dostáva takpovediac "pápežskej neomylnosti"(mnou imrvere spochybňovanej). Poviem "Pán profesor Jožko Mrkvička(prekonaný len termínom "americkí vedci") povedal, že podľa ich posledného výskumu padá jablko zo zeme na strom..." a mám vyhraté. V prípade, že sa niekto ozve, že dotyčná osoba nie je profesor, prípadne vôbec nejestvuje, učiní tak pravdepodobne až o niekoľko dní, či týždňov. Nie z lenivosti, ale zaneprazdnonesti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nie nadarmo sa hovorí, že "Ak chceš s niečím pomôcť, hľadaj medzi vyťaženými ľuďmi. Nezamestnaní, penzisti a kibicovia nemajú nikdy čas!" Medzičasom si už zverejnená nepravda žije svojím životom. Autorovou odbornou nadradenosťou sa šíritelia kryjú. Príde na najhoršie, keď im blud vyvrátite úplne jednoduchými argumentami a protiútok bude znieť "A ty si to študoval?"Už som zažil zneužiť takto aj nejestvujúce mená, stačilo pripísať spomínaný titul/funkciu.Bájka o Lasicovi a iné zneužívanie fotiek

Nazorna ukazka
Nazorna ukazka 

Milan Lasica je pre slovenskú i českú verejnosť symbol múdrosti, rozhľadenosti...proste celospoločensky akceptovaná autorita. Prilepte k jeho fotogrfii výrok a 95% ľudí ho bude vnímať "Aha, takže aj Lasica si myslí to čo ja!"

Trpkým vtipom je, že k tomuto spôsobu podopierania si svojej "pravdy" sa používajú často ľudia po absolvovaní tlecej doby, prípadne o tom ani nevedia - v prípade živých. Používanými tvárami sú ľudia podľa cieleného publika. Ak lovíte na politickú podporu medzi zahraničnými Slovákmi, tak aj keď vám Štefánika a Baniča(vynálezca padáku) preberú aktuálne podrztasky oligarchie, stačí do článku pripísať, že ste boxovali s Mečiarom, študovali s "tamtým" ministrom...proste "boli ste s niekým", kto má pre cieľovú skupinu renomé.

Prilepiť svoju myšlienku na niekoho foto je mimoridne ľahká disciplína. A osobne volám po tom, aby sa exemplárne potrestali ti, ktorí tak už učinili. Som si totiž istý, že ten paragraf na nich nebude jeden, ale viac.

Podľa týchto ľudí sú autormi výrokov ľudia, ktorí ich nikdy nepovedali. Od Platóna po stále žijúceho pána Lasicu... https://www.aktuality.sk/clanok/304097/islamofobi-zneuzivaju-milana-lasicu-zdielaju-slova-ktore-nikdy-nepovedal/?fbclid=IwAR0oLzmFll9oK_jdE3JTEXqxMx9C3lQKUahrKpOqmcE0c47ziQWzA-dSDLk

Každopádne ich nikto za tieto skutky nestíhal. Čo je na úrade podstatné je len to, čo je podpísané, že? Predstava života bez občianskeho preukazu je pre občana bývalého východného bloku asi ako pre kapra predstava života po vianociach. V Anglicku takú somarinu nemáme vôbec.Jadro problému

Sme ochotnejší veriť hlupákovi s titulom a/alebo dobrému retorovi, ktorý použije dostatok odborných slov, než človeku, ktorý ten titul nemá. Je to užitočné. Napríklad keď vidíte staršieho človeka v bielom plášti, tak sa pred tou injekciou klepete podstatne menej, než keby prišiel v rifliach. U atypických pacientov ako ja je to naopak.

Po tento bod je to akceptovateľné/znesiteľné(nehovorím že dobré!), len potom začínajú mamľasi používať titul ako argument. A to je konečnáPoužitie titulu/autority/hodnosti patrí medzi zbrane poslednej inštancie!

Áno, je oprávnené tento instrument použiť, ale nie ním začínať komunikáciu. Použiť ho pri príjmaní pacienta "Pán Novák, som profesor Kováč..." kým sa skláňam nad polomŕtvym pacientom pri presune na operačnú sálu má svoje racio, môže mu aj zachrániť život. Znížený tlak reguluje pod akým tlakom ťa krv z neho strieka. Ťa skratka patrí pred/za meno jednoducho vtedy, keď sa mínu všetky ostatné argumenty. K čomu mi bude architekt, ktorý nikdy reálne nestaval?Odborná zdatnosť a "experti v oblasti epidemiológie" v dobe strachu

Znovu sa vraciame ku Covidu-19, ale nielen k nemu. Hoaxy v časoch strachu rastú geometrickým radom. Strach mávame najviac z nepoznaného a viroloogia rozhodne nepatri medzi jednoduché disciplíny. Tí, čo sme o genetike niečo počuli, tak kto v štúdiu nepokračoval, pamätá si len v hrubých obrysoch o čom to bolo. Prinesiem domov trojku z biológie, rodičia(inak obaja vysokoškolsky vzdelaní) a hneď sa spustí: "To teba nezaujima príroda? Ako zvieratá, rastliny...čo na tom môže byť ťažké?" Tak som im dal písomku, kde som v druháku na gympli zvoral mechanizmus transkripcie DNA. Pochopiteľne to bolo pre nich ako čítať hieroglyfy.

Je to natoľko zložité, že či sa vyučujú len základy, ktoré na odbornú debatu nestačia alebo sa ide do hĺbky, tak pár rokov po škole sa treba spolahnut na odborníkov, teda tých, ktorí v odbornom štúdiu a praxi pokračovali.

V čase ohrozenia chcú ľudia okamžite poznať riešenie, dostať riešenie a najlepšie aj nájsť vinníka, či už existuje alebo nie. Poctivý vedec zhodnotí situáciu, môže zvolať tlačovku, ale až keď má v rukách niečo konkrétne. V tomto prípade predbežné opatrenia a aký bude ďalší postup.

V tom momente sa ale vyroja aj mnohí konšpirátori a začnú zneužívať prirodzený strach a nedočkavosť ľudí. Situácia je uľahčená ak majú v obehu príbuznú tému z minulosti(škodlivosť vakcín) a niekoho s titulom, kto im to potvrdí. Nešťastným príkladom je Soňa Peková. 

Celý článok s protiargumentaciou nájdete tu: https://dennikn.sk/1881315/preco-sa-sona-pekova-myli-jej-testy-maju-nedostatky-podla-vedca-sav-siri-konspiracne-teorie/?ref=ampm&fbclid=IwAR3Qpz1BhQga4d6-_qzvSKyPXywjTgJ0GW6SAd-Rgp3cHgFBFar0o3HwXWw

Na začiatku vlastne nič zásadne zlé neurobila, len jej testy na coronavir boli zamietnuté ako nespoľahlivé. Pozor, nie nefunkčné, ale nespoľahlivé, teda že by vyšiel ľahko negatívny test infikovanému človeku. Odvtedy si bohužiaľ systematicky kope profesný hrob. Nečítal a nevidel som všetky jej vyjadrenia, ale pre konšpirátorov je takýto človek dar z nebies. V minulosti uznávaný odborník a dnes,ebo odmietla participovať na celosvetovom sprisahaní, tak sa ju snažia umlčať. Takže už podporila teóriu o umelom pôvode vírusu, o spornom účinku nosenia rúšok aj účinnosti vakcíny. Celkom by má zaujímalo ako môže byť nefunkčné niečo, čo ešte nie je hotové.

Virtuálny priestor je teda zaplavený domnelými i skutočnými, ale pomýlenými, či bez ich vedomia zneužitými odborníkmi a logo WHO(Svetovej Zdravotníckej Organizácie) sa už môže tlačiť pomaly aj na toaletný papier.Skúste myslieť na možné následky

, keď budete zdieľať niečo, kde sa sa dáva prehnaný dôraz na titul, hodnosť, funkciu alebo organizáciu, špeciálne ak daný "špičkový medzinárodný tím profesora XY" nájdete cez google na SputnikNews, Zem&Vek, hlavnychspravach a podobne, ale nikde na mainstreame. Vedecké časopisy spravidla vyžadujú predplatné, ale ak ide o dostatočne zaujímavú novinku, nájde si cestu aj do iných médií.

Ondrej Putra

Ondrej Putra

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  134
  •  | 
  • Páči sa:  66x

Presvedčený pravicový liberál s úctou k životnému prostrediu. Som predseda OZ Hnutie Ganymedes. Podporovatel Progresivneho Slovenska za West Midlands(Birmingham) v United Kingdom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu