reklama

Raj stratený a raj znovunájdený

Pohľadnica a poloprázdna fľaša vody (po mojom nechápavom pohľade bližšie špecifikovaná ako morská). To bola len časť motivácie, ktorú mi Lenka doniesla pred dvomi týždňami z národného parku Cinque terre, lokalizovaného na západnom pobreží Talianska, južne od Janova. Človek ani nemusí byť bohvieako chytrý, aby si vedel spočítať 5 miest (cinque terre), slovom: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza a Monterosso.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
more v Cinque terre
more v Cinque terre (zdroj: moja maličkosť)

Ráno začalozazvonením budíka a silnou fackou sviežeho milánskeho vzduchu. Na prvýpohľad sa Pietrovi na recepcii mohlo zdať, že na výlet do Cinque terre sme savybrali len my - tri, odvážne Slovenky, neváhajúce sa zobudiť aj do päťhodinovej tmy. Ale keď sa človek lepšie prizrel, zbadal Liesbeth (moju belgickúspolucestovateľku), ktorá neváhala prísť skôr z diskotéky v RollingStone, aby stihla ranný vlak.

Čakajúc, mrznúc,Lenka so Simonkou sa rozhodli počkať si ďalších pätnásť minút na vlak doBenátok. Náš našťastie nemeškal. Rozhodli sme sa nájsť vhodné miesto na tosprávne strávenie 4 krásnych hodín vo vlaku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvý fakt: spiaci dosť zaujímavo vyzerajúciľudia.

Druhý fakt: párik sediaci v tesnej blízkosti spiacej Liesbetha mňa. Všetko by to bolo skvelé, kebyže som sa nezobudila na vetu:„Possiamo fare il sesso nel treno. Ach tu pazzo.“ – preklad nechávam na PCtranslator, v každom prípade nebolo príjemné hľadieť na mladíka,pchajúceho ruku do lona svojej priateľky.

Keď párikvystúpil, mohla som sa konečne dosýta vynadívať na „veľký a modrý“ oceán.Bol VEĽKÝ a MODRÝ. Vystúpili sme v Riomaggiore .

Krásne slnečnépočasie nás oklamalo a studený vietor nám jednu fukol a okamžite sfúkolúsmevy z tváre. Rozhodli sme sa teda, že sa vydáme hore kopcom (snadmorskou výškou stúpa teplota), preskúmať mestečko namaľované v skalách.Keď sme zvážili, že ďalšia cesta hore kopcom nám za to nestojí, že už mámefotiek dosť, že aj keď tie grepfruity stokrát zfotím z každejstrany, stále budú žlté, zišli sme dolu. Pláž. Slnko. Kamene. Soľ. Teplo.Vzduch. Voda. No paráda. Biele trblietavé kamene sme hneď zneužili. Liesbeth sasnažila znížiť svoj spánkový deficit, zatiaľ čo ja som sa snažilao adrenalínovú skúsenosť a v rámci pudu sebazáchovyo nestrieskanie sa z tých skál do mora. Akákoľvek jediná možnosťvenovať sa pešej turistike po chodníčku vedúcom zo skaly na skalu pri skale,skončila pri 5 eurách za vstup. Raz veru, keď chceš byť správny turista, musíšzacvakať. Ale správny Slovák oklame systém a použije vlak. Tak sme savydali cez tunel do Manaroly .

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vyhriateslniečkom, zišli sme rovno na pláž a sledovali, ako si v priehľadnejvode plávu rybky. Rybky okrem plavávania aj rozvoniavali na námestí, preto smezačali konzumovať zásoby jedla (gumená bageta a poloznitá hruška – čo sana náš obed hrabe pečená ryba!). V meste sme pochodili stánky so suverénmi(lebo to by som nebola ja, kebyže som si hodinu nevyberala pohľadnicu). Eštechvíľu sme zneužívali trblietavý slnečný odlesk od hladiny, skaly, teploa iné morské radovánky. Ľudí bolo ako koza bobkov a normálne sme samuseli predierať do vlaku.

Schody. Corniglia je totiž vymyslená tak, že je na kopci. Neviem, kto to vymyslel, ale tých 382schodov si fakt mohol odpustiť. Hlavne kvôli Liesbeth, ktorá bola výstupomnadšená aj preto, že zo spánkového deficitu vôbec neubúdalo, skôr z nehopribúdalo. A dokonca! Bol cieľ menej zaujímavý ako cesta. Z cestybolo totiž aspoň vidieť Manarolu. Vytešovali sme sa, že sme tam pred chvíľouboli a fotili sme všetky kvety v snahe zachytiť ich krásnu jesennúvôňu. Výsledok je jednoznačný. Zišli sme dolu schodmi a nechali sa odviezťvlakom do Vernazzy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vernazza poskytlakrásny stiesnený dojem, keď sa dav ľudí snažil dostať z vlaku,a nakoniec aj z tunela, v ktorom vlak zastal. Cez mestečko smesamozrejme hneď elegantne prešli k moru. Nasledoval posed (až poľah) pri brehu,slnenie a fotenie. Tak vznikli aj slávne fotky typu: Príliv v zálive,kostol v zálive, čajka v zálive, spiaca Liesbeth v zálive, čajkav zálive, ďalšia čajka v zálive, Liesbeth, voda, čln, voda, čln,kostol v zálive a tak by som mohla pokračovať...Mesto sa úplne drzo odrážalood vodnej hladiny, no neodfoť to! Dokonca som v snahe zachytiť čajku v čonajlepšom momente, stratila 15 minút svojho života používaníma namáhaním Canon Povershot A430. Cestou k tunelu som opäť prepadlastánok s pohľadnicami, ale len tak zbežne, čakalo nás totiž ešte poslednémesto.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Monterosso. Čoprvé udrie Slovákovi do očú? Pláž, či opaľujúca sa sporoodetá pipka? Po krátkejprechádzke na koniec mestečka, kde sme našli len nejaký hrad, sme sa vrátili nachytaťpiesok do topánok. Liesbeth sa usadila, zatiaľčo ja som sa tvrdohlavo máčalav mori (labkami samozrejme). Napokon som ju nechala znižovať deficita vydala som sa dávať si pozor na skalu, aby som sa nestrieskala dolu. Keďsme sa rozhodli, že so strácajúcim sa slnkou sa stráca aj teplo, odišli smez pláže a zvyšných 10 minút sme naháňali suverény v snahe získaťposlednú pohľadnicu. Začala sa vojna nervov. Tu nie, teta zatvára a ničnám nedá, len škaredý pohľad. Druhý stánok...ktorú vybrať, rýchlo, rýchlo! Vlaksme stihli. Naposledy sme zamávali moru a upadli do tmy.

V Miláne poteple ani chýru, ani slychu. Po čerstvom vzduchu ani slychu, ani chýru.Poniečom, čo by vzdialene pripomínalo farbu...škoda slov. Len hrejiváspomienkana more, slnko, teplo ...skoro zadusená špinou v metre. Unavená Liesbethmi na recepcii popriala dobrú noc, nadšená Lenka mi v izbe vyrozprávalapríbeh o Benátkach a Slovákoch, ktorých stretli a teplá sprcha manechala snívať ďalej o mori.

Kto by mi chcel závidieť, nech klikne TUTO TUTO!!!

Zuzana Rajzáková

Zuzana Rajzáková

Bloger 
  • Počet článkov:  74
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu