reklama

SPP: Klasický tunel v podaní muža s kolou

Robert Fico sa rozhodol kúpiť SPP a.s. za jedno euro. To znie super, no čo vlastne Robert Fico kúpi? Kúpi deravú a prázdnu schránku, ktorá bude najbližších 15 rokov produkovať straty. To už nie je super obchod, ale super tunel.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (184)

SPP a.s. je materská spoločnosť, ktorá vlastní viacero dcérskych spoločností, medzi nimi Eustream (to je tá povestná rúra, cez ktorú prúdi plyn do západnej Európy a ktorá je vysoko zisková), SPP Distribúcia (ktorá vlastní rozvody plynu po Slovensku), SPP Storage (ktorá vlastní zásobníky plynu) a ďalšie.

Všetky dcérske spoločnosti sú ziskové, stratová je samotná matka SPP a.s., ktorá predáva plyn domácnostiam za ceny, ktoré stanoví URSO (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví). Strata vzniká z dvoch dôvodov. Po prvé, ceny sú z politických dôvodov nastavené príliš nízko a po druhé, SPP a.s. uzavrel v roku 2008 s dodávateľom plynu, ruskou firmou GAZPROM, zmluvu na 20 rokov a v tejto zmluve sú jednotkové ceny príliš vysoké a príliš vysoké sú aj dohodnuté objemy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď sa ale sčítajú zisky a táto strata, výsledok je zisk, čo vlastne znamená, že časť zisku z tranzitu sa používa na vykrytie straty vzniknutej nízkymi cenami plynu pre domácnosti. Inými slovami, všetky zisky a všetky straty sa doteraz sčítali (výsledok bol zisk) a delili medzi štát v pomere 51 ku 49.

So far so good, teraz však prichádza na scénu Robert Fico s doteraz najväčším tunelom jeho druhej vlády. Najprv spolu s investormi vytvorí novú spoločnosť (tak ako doteraz, štát 51%, súkromní investori 49%), ktorá prevezme všetko ziskové. Následne Robert Fico odkúpi od investorov 49 percentný podiel v (teraz už) vybrakovanej matke SPP a.s., ktorá nemá majetok, zato má dlhy a stratu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tunel je na svete. Zisky, ktoré budú vznikať v novej spoločnosti, sa budú ďalej deliť v pomere 51 ku 49 a stratu, ktorá bude vznikať v starej vybrakovanej matke SPP a.s. bude znášať výlučne štát, lebo bude vlastniť 100% SPP a.s. Inými slovami, súkromní investori vyzobú hrozienka a štátu prenechajú straty. Nuž, týmto spôsobom podnikať veru nie je žiadne umenie. Podstatná otázka je však táto: ako štedro sa vedia finančné skupiny odmeniť tomu, kto ich zbaví stámiliónových strát?

Prečo to vlastne Robert Fico robí? Takto vychádzať nenávidením súkromným investorom v ústrety? Po prvé, treba povedať, že nemecký EON a francúzsky GdF (Gaz de France) už nie sú spolumajiteľmi, ale finančná skupina PPF, Daniel Křetinský a u nás doma dobre známa finančná skupina J&T (všetci sú združený v holdingu EPH). Tých má Robert Fico podľa svojich vlastných slov „rád ako koza nôž", ale na druhej strane, s nimi sa dá dobre dohodnúť, žejo. Ako prejav dobrej vôle stiahli noví investori žalobu, ktorú podali ešte EON a GdF, čím otvorili cestu rôznym iným dohodám. Veď načo sa vláčiť po súdoch, keď sa dá dohodnúť v tichosti a na úkor daňovníka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pre kúpu uvádza Robert Fico dva argumenty. Po prvé tvrdí, že štát ako stopercentný vlastník SPP a.s. bude môcť zabrániť nárastu cien plynu pre domácnosti. To však môže už dnes, aj to robí, cez URSO a cez takzvaný Lex SPP (podľa ktorého je na cenový návrh potrebná väčšina akcionárov a tú súkromní investori nemajú). Po druhé, Robert Fico tvrdí, že „vyhandluje" s Gazpromom lepšie ceny. To je nebezpečné, lebo Gazprom samozrejme nie je nejaký spolok troch milosrdných a ak bude súhlasiť s nižšími cenami, bude to za nejaký ústupok niekde inde.

Ak sa to celé podarí, zabije Robert Fico dve muchy jednou ranou. Bude držať nízke ceny plynu, možno ich teraz zníži o 90%, ako už avizoval minister financií Peter Kažimír a súčasne vyhovie finančným skupinám, ktoré miluje ako koza nôž. Je krásne mať takých voličov, ktorí tieto svinstvá tolerujú (alebo nepochopia).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A, budeme mať ďalší výlučne štátny podnik. Kto si nevie úplne predstaviť, čo to znamená, nech sa pozrie na šafárenie a rozkrádanie v CARGO a.s. Socanom to však vyhovuje. Viacerí verní sa dostanú k postom, o ktorých by inak mohli nanajvýš snívať a ešte sa aj nájde zopár flekov pre rôzne kamarátky, priateľky, ich sestry, sesternice, macochy a širšiu rodinu. Ak však ide len o to, že Robert Fico potrebuje niekam upratať svoju priateľku, radšej mu tolerujme, že tak spraví na úrade vlády. Lebo kúpa SPP a.s. za jedno Euro bude miliónkrát drahšia.

Richard Sulík

Richard Sulík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  156
  •  | 
  • Páči sa:  462x

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko? Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky. A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje. Sme SASKA a meníme hru. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu