reklama

F 1

Ďalší diel odpočítavania novej formulovej sezóny

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Odohrali sa nám teda predsezónne testy, na okruhu v Barcelone. Ich zhodnotenie nechám na odborne zdatnejších, za seba dodám len že som zvedavý na vyriešenie toho skackania (nevdojak mi to pripomenulo to naše 'hrkoce mi blatník!') a tiež že či si náznaky takého problému dokázali všimnúť už pri počítačových simuláciách, alebo sa to zjavilo až ako prekvapenie, pri prechode do reálneho sveta.

K čomu sa chcem vyjadriť viac, je vec, ktorá prišla zvonka športu, a že ako na ňu zareagovali:
Ruská avantúra v Ukrajine .. a čo z nej bude vyplývať pre na jeseň naplánovaný pretek v Soči.
Normálnemu človeku by úvaha na túto otázku nemala zabrať viac než minútu. Ba aj to je zbytočne veľa. Akonáhle prišli prvé správy čo sa deje (v čase prebudenia alebo v čase príchodu na okruh mali k dispozícií už niekoľko hodín informácií), tak príjdenie k správnemu rezultátu malo zabrať asi tak sekundu: Ísť predvádzať svoje predstavenie do krajiny, ktorá sa oborila na druhú a ide ju uchvátiť, je absolútny nezmysel. Nebudeme súdruhovi diktátorovi robiť šaškov!
Najbližšie sa k tomu priblížil asi S.Vettel. Žiadne omáčky či mlženie, rovno povedal, že s ním nech tam nerátajú. Respect! - vravím ja na to.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdá sa, že Seb nie je len krútič volantom (ako to môže hroziť niektorým, ktorí zabudnú že okrem pretekania je svet aj o iných veciach), ale vníma aj širšie súvislosti.
Keď už sme pri ňom, spomeniem si na minulé leto, keď mu niektorí vyčítali, že bol s tými svojimi dúhovými doplnkami trápny a že nemajú chuť na tú jeho 'propagáciu buzíkov'. Ja to vidím presne naopak - ak je v nejakej krajine nejaká skupina systematicky šikanovaná alebo znevažovaná, tak si zaslúži podporu. Tú im Sebastian zreteľne vyjadril. A kto má dobrú pamäť, spomenie si aj na príhodu so slovenským chalanom, ktorý ho poprosil, aby mu bol 'svedkom' pri požiadaní o ruku frajerky .. a tak sa aj stalo.
Vezmúc dokopy tieto dve veci, myslím že Sebovo vystúpenie v Maďarsku bolo perfectly ballanced - podporil aj teplých aj studených :)
Dúfam že pilotov, ktorých zaujímajú aj iné veci než len samotný racing, bude viac.
(toľko malá odbočka do minulej sezóny)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V súvislosti s aktuálnou politikou chcem spomenúť ešte jednu vec - firma Mercedes pred troma rokmi otvorila v Rusku novú fabriku. To by až také prekvapujúce nebolo - ide o zem veľkú a skýtajúcu početnú klientelu s tučnými kontami (pôvod tých megakešov je ďalšou otázkou) - oni však na tej akcii privítali aj samotného prezidenta - v podstate im tú fabriku pokrstil.
Táto udalosť bola Hanbou už v čase, keď sa odohrala. Ešte väčšou sa stala po rozpútaní aktuálnej vojny. Chcelo by to, aby si Mercedes a jeho vrchní činovníci nasypali popol na hlavu a za účasť diktátora sa verejne ospravedlnili. Jeho prizvanie bolo ich zbytočnou nadprácou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalej, v roku 2014, po skončení prvých pretekov v Soči, prišiel víťazov dekorovať samotný Putin. Ak nie priamo vtedy, tak prinajmenšom teraz by dotyční (Hamilton, Bottas, Rosberg) mohli vyjadriť svoje dištancovanie sa - trebárs vystavením svojej fotky so svojou vtedajšou trofejou cez ktorú by mali prehodený pruh v ukrajinských farbách .. či nejakým iným spôsobom.
.

Niektorí teraz naštvane odvrknú - jazdí sa predsa aj v S.Arábii, Azerbajdžane, Turecku, Číne a ďalších 'podozrivých' krajinách .. a ja odvetím: Áno, kľudne sa zaoberajme aj nimi. Resp. kľudne choďme (mysleno samotní aktéri, plus diváci ktorí tam chodia osobne) tam 'provokovať' - mať na sebe nejakú symboliku, poukazujúcu na ich vážne prešľapy. Prípadne tie štácie aj úplne ignorovať - redukovať kalendár o niekoľko 'najhorších' krajín. Vôbec by som sa tomu nevzpieral, náhradných tratí máme k dispozícii dostatok (sezóna '20 to jasne ukázala) a verím že nahraditeľné sú aj keše od ropných či iných podobných sponzorov. Bolo by dosť veľkou hanbou, keby bol Západ už taký veľmi zmľandravený, že by (napr. vymýšľaním a prevádzkovaním hi-tech technológií) nedokázal vygenerovať aspoň toľko kapitálu, ako dokážu vygenerovať napr. blízkovýchodné krajiny ťažením a predávaním ropy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tieto športovo-politické otázky sú však len zlomkom, v skutočnosti z dlhodobého hľadiska oveľa závažnejšou otázkou bude napr. to, odkiaľ brať energiu. Jednak v zmysle geografickom (Rusko versus sev.Amerika vs. Perzský záliv vs. Severné more ...), ako aj že akého typu (fosílie vs. solár vs. vietor-voda vs. jadro ...). Miesta konania nejakých pretekov sú oproti tomu len drobnosťou.

-

Dobre, z politického okienka na dnes stačilo,
z reálneho pretekania dávam do pozornosti napr. dve dnešno-večerné veci - IndyCar v Peterburgu (to je pekne prosím na Floride :) alebo Nascar vo fontáne (ovál vo Fontane pri L.A. :)

Na sport2-ke nám medzičasom práve reprízujú Spa'21. Hmm, zaumíjavá dramaturgická voľba - 135minút vyhradiť niečomu, čo by sa zmestilo do dĺžky večerníčka :D . Ále tak aspoň oceníme výkony jazdca medikl-kár, že jo :)
.

predošlý/nultý diel tejto série: Warm-up
nasledujúci diel zase o týždeň

Zdravím

.

Jano Richter

Jano Richter

Bloger 
  • Počet článkov:  128
  •  | 
  • Páči sa:  389x

nedávno som si s prekvapením uvedomil: Som vpodstate Upratovač/ka - snažím sa vykydať bordel, a to hneď v niekoľkých oblastiach zároveň. Ak mi s tým hilfnete, bude šanca že sa nám to aj naozaj podarí. ....... No a keď Dočistíme, tak sa znovu budem môcť stať tým, čím som chcel byť (a čiastkovo aj bol) odjakživa - technikom / konštruktérom / vymýšľačom, programátorom, filmárom / fotografom, fyzikom / matematikom / astronómom, a tak podobne, z každého trochu :) - - - - - - - - - - - - - lórem i psům, dolórez amulet .... skákal pes přes oves ... testujem aká dlhaaaa môže byť táto sekcia Omne .... no comment .... dezoláty všechných krajín spojte sa.. a páľte to hlbokého péčka!!! ... nepokradneš, nezabiješ, pomiluješ bližného svého .... skúška linkovania pomocou html: <a href="http://mnt.sk/">linkword</a> Zoznam autorových rubrík:  FacsimileProtikorupčnéKoronaOrbitalMapyHey, Stupid !Audio VideoDJ JRsamuel vraždaSúkromnéNezaradenéPaddockVoľba šéfa RTVS

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu