reklama

Krach Evergrande je vážny, dlhy dosahujú 3-násobok HDP Slovenska. No nie je to Lehman. Pripomína skôr Arca či Váhostav po Čínsky, teda krát 300 :)

300 miliárd dolárov dlhov nie je sranda. Problémy čínskeho developera Evergrande tlačia čínsky akciový trh na nové minimá. Je to príležitosť alebo hrozba pre investorov? Ako sa súdruhovia vysporiadajú s prípadným domino efektom?

Krach Evergrande je vážny, dlhy dosahujú 3-násobok HDP Slovenska. No nie je to Lehman. Pripomína skôr Arca či Váhostav po Čínsky, teda krát 300 :)
(Zdroj: Boerse Frankfurt a TradingView)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Rozmýšľam, čítam a počúvam o čínskom developerovi nehnuteľností Evergrande. Je to vcelku big thing. Hroziace straty veriteľov v desiatkach až stovkách miliárd dolárov nie sú sranda. Celková zadlženosť Evergrande presahuje 300 miliárd dolárov. To je trojnásobok hrubého domáceho produktu Slovenska! No pre finančné trhy to nie je Lehman. Kríza Evergrande skôr pripomína default LTCM alebo Slovenskú skupinu Arca či Váhostav. Len v 300-násobnom rozmere.


Domino efekt

Investori sa v prvom rade obávajú domino efektu. Ten môže prísť vo viacerých podobách. V prvom rade straty ponesú Čínske banky a investori do dlhopisov Evergrande. To je nepríjemné, nebude to lacné vyriešiť, ale ide o manažovateľné riziko pre Čínskych súdruhov. Paralelný problém defaultu Evergrande sú nahnevaní kupujúci nedokončených bytov a sub-dodávatelia, ktorí nedostanú zaplatené za vykonané práce (pamätáme sa na Váhostav však?) 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Čínska centrálna banka už pustila do bankového systému 120 miliárd Yuan (15,8 milárd Euro) aby posilnila likviditu systému vo svetle hroziacej krízy dôvery spôsobenej hroziacim defaultom Evergrande.

Masa naštvaných kupujúcich a dodávateľov s nezaplatenými faktúrami je v Číne tiež manažovateľná. Chýbajúca sloboda slova a kontrola nad médiami obmedzí šírenie nespokojnosti a v kombinácii so silnou políciou zabezpečí, že k nejakým sociálnym nepokojom nedôjde ani fyzicky, ani v online svete.

Toto nie sú nové správy

Problém s Evergrande zasiahol globálne akciové trhy s plnou silou predvčerom (20. Septembra), keď americké indexy zaznamenali vyše 2%-né straty v obave z prípadného domino efektu defaultu Evergrande. Investori v dlhopisoch však už od júna vnímali riziko nesplatenia svojich dlhopisov. Ich cena klesala posledné 4 mesiace v podstate kontinuálne. Dnes sa bondy China Evergrande Group s 9,5%-ným kupónom a splatnosťou v roku 2022 obchodujú za jednu pätinu ich nominálnej hodnoty. Dlhopisový trh tak už dlhšie ráta s defaultom ako s nevyhnutnosťou a očakáva, že sa kreditorom vráti okolo 20 požičaných peňazí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vývoj ceny dlhopisu China Evergrande Group
Vývoj ceny dlhopisu China Evergrande Group (zdroj: Boerse Frankfurt a TradingView)


Možno si vsadiť na schopnosti čínskych súdruhov.

Čína a jej hybridná ekonomika už v minulosti viackrát dokázala, že je schopná podobné krízy zvládnuť. Čínske akcie posledné mesiace zaostávajú vo výkonnosti za globálnymi. Prísne oko regulátorov a zasahovanie do biznisu miestnych internetových miliardárov už pár mesiacov ťahalo čínske akcie smerom nadol. 

Evergrande je ďalší úder. No tento hodnotím pozitívne. Krach spoločnosti, ktorá si nezdravo napožičiavala je dobrým predpokladom pre vyčistenie trhu a znovuzrodenie do menej riskujúceho podnikateľského prostredia. Pre kupujúcich bytov, banky, kreditorov aj subdodávateľov je to bolestivý no zdravý budíček. Ani investovanie do nehnuteľností či do dlhopisov developerov nie je bez rizika.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Berúc do úvahy svoju vieru v Číňanov zmanažovať svoje domáce záležitosti a súčasné výpredaje na ich akciových trhoch, je to dobrý moment pridať vo svojich portfóliách zopár lacných čínskych ETF fondov.

iShares MSCI China za posledný rok
iShares MSCI China za posledný rok (zdroj: Yahoo Finance)

Ako investovať do čínskych akcií

Najjednoduchší spôsob ako investovať do Číny a zároveň nákladovo najefektívnejší je prostredníctvom indexových fondov obchodovaných na burze, teda ETF (exchange traded funds). Celú Čínu pokrýva index MSCI China a ETF-ká nasledujúce tento index majú vo svojej ponuke správcovia ako napríklad iShares alebo Xtrackers. Existujú aj špecializované ETF na čínske technologické firmy, firmy zamerané na spotrebiteľov, suroviny a materiály. Výber je veľký. Ak chcete viac vedieť na tému Ako vybrať ETF kliknite si na súvisiaci článok s ideálnym názvom "Ako vybrať ETF?".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 (zdroj: Pixabay)

Veľa šťastia v investovaní praje

Roland Vízner

Roland Vizner

Roland Vizner

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  37x

Ahoj. Volám sa Roland a mám dve vášne: cestovanie a finančné trhy. Od roku 1994 som na a finančných trhoch zažil nielen rok 2008 a sub-prime krízu ale aj dot.com bublinu, či Ruskú a Ázijskú krízu v 90-ych rokoch. S cieľom podporiť finančnú gramotnosť na Slovensku som zrealizoval niekoľko aktivít: 1. dôchodkovú kalkulačku, ktorá spočíta dôchodok zo 4 pilierov. Nájdete na calc.pepp.sk 2. O investovaní a dôchodkoch píšem články na webe pepp.sk 3. V spolupráci s AOCP sme pripravili scoring podnikových dlhopisov. Moja cestovateľská vášeň začala v roku 1993, keď som po prvý krát opustili Európu a autostopom sme docestovali až do Maroka. Cestovateľský vírus ma ovládol a precestoval som kus Afriky, Južnej Ameriky a Ázie. Mojou špecialitkou sú Andamanské Ostrovy, ku ktorým som aj napísal prvého cestovateľského sprievodcu. Zážitky a cestovateľské rady zverejňujeme s manželkou okrem SME aj na našom cestovateľskom blogu EagleFlyFree.com Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu