Liečivá sila prírody - divozel malokvetý/veľkokvetý

Iste ste si všimli, že mnohé cesty lemuje majestátna vysoká bylinka obsypaná sýto žltými kvetmi. Je to divozel. Pre jeho vzrast a podobu sa ľudovo nazýva aj kráľovská svieca a niekde aj volov chvost.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

Ľudia ho používajú už od nepamäti. Už v antike slúžil ako liek na priedušky a pľúca. V rímskej dobe do jeho listov balili figy, aby zostali dlho čerstvé. Kvety sa používali na výrobu knôtov do sviečok. Ich žltú farbu využívali staršie dámy na farbenie vlasov.

Obrázok blogu

Divozel sa užíva hlavne pri prechladnutí, alebo chorobách dýchacích ciest. Uvoľňuje hlieny a čistí priedušky. Je výborný pri kašli, chrapote, lieči zápal hrtana a zmierňuje dráždenie horných dýchacích ciest. Zvonka veľké čerstvé listy divozela môžeme prikladať na rôzne bolestivé miesta a rany.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jeho využitie je hlavne v sušenej podobe nakoľko kvety rýchlo vednú. Ale je možné ho pripraviť aj čerstvý. Používa sa aj v kuchyni, napríklad ako súčasť rôznych polievok vhodných na leto. Receptov je veľa a tu je pár z nich.

Odvar: pri chronickom kašli a zápaloch hrdla vás môže silný odvar rýchlo „postaviť na nohy“. Navyše, podporuje potenie, preto je užitočný pri horúčkovitých prechladnutiach spojených so silným kašľom. Dávkovanie je 50g (cca dve a pol lyžice) na pol litra vody. Rastlinku prelejte horúcou vodou, nechajte spariť desať minút a preceďte.

Obrázok blogu

Sirup z čerstvých kvetov: nazbierané rozkvitnuté kvety sa zasypú kryštálovým cukrom, dajú sa v sklenenom zaváraninovom pohári na slnečné miesto a asi po 3 týždňoch vznikne veľmi dobrý - tmavý sirup, ktorý sa používa pri liečbe kašľa. Denne 2 polievkové lyžice ráno a večer.

SkryťVypnúť reklamu

Sirup zo sušených kvetov: Ak trpíte silným chronickým kašľom, môžete vyskúšať sirup z usušeného divozela. Príprava je trošku dlhšia, ale výsledok stojí za to. V panvici zohrejte 500g (cca štyri čajové šálky) odvaru, alebo výluhu. Pridajte 500g medu, prípadne nerafinovaného cukru a miešajte, kým sa neroztopí. Následne stačí zmes nechať vychladnúť vo fľaši z tmavého skla. Dôležité je, aby mala korkový uzáver, pretože pri možnej fermentácii sirupu šroubovací uzáver exploduje.

Upozornenie: Droga je vo všeobecnosti neškodná, môže sa používať dlhodobo, avšak pri používaní listov, môže plsť z nich pôsobiť dráždivo. Preto je dobré nálev pred použitím precediť. Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Daniel Schikor

Daniel Schikor

Bloger 
  • Počet článkov:  135
  •  | 
  • Páči sa:  49x

Som to ja a nik iný. A aj www.byliny.sk. Zoznam autorových rubrík:  Len takCestovanieNa cestách s karavanomTip na víkendNa bicykliLyžovanieNa vodeBezpečnosť ITOchrana osobných údajovLiečivá sila prírodyNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu