Liečivá sila prírody – rebríček (myší chvost)

Nenápadná bylinka, ktorej ľudový názov je myši chvost. Nájdete ju takmer všade počas celého leta. Vyznačuje sa množstvom liečivých účinkov pôsobiacich na náš organizmus.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Podporuje trávenie, priaznivo ovplyvňuje nervovú činnosť. Osoží pri chorobách žalúdka a čriev, žlčníka a pečene. Osvedčuje sa pri hemoroidoch. Upravuje krvotvorbu. Obsahuje najmä vonné silice a triesloviny, vďaka ktorým sa hojne používa ako dezinfekčný prostriedok.

Zbierame nedrevnatú časť vňate, alebo len kvetné úbory na začiatku kvitnutia, prípadne aj mladé prízemné listy. Možnosti spracovania byliny je mnoho. Od klasického sušenia až po sirup, alebo tinktúru. Tu je pár z nich.

Rebríčková šťava alebo hustejší sirup

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Natrhajte rebríčkové kvety a ešte čerstvé ich nakrájajte najemno. Potom ich dajte do mixéra a s trochou vody rozmixujte. Nechajte odstáť (pre šťavu stačí deň), a preceďte cez čisté plátno. Zo šťavy rebríčka si môžete urobiť aj sirup. Do pohára so šťavou pridajte cukor, alebo med a citrón. Potom nechajte týždeň odležať a preceďte. Užívajte ako liek, alebo ako sladidlo do čajov a vody.

Obrázok blogu

Na povzbudenie trávenia a pri ochoreniach pečene a žlčníka

2 čajové lyžičky drogy zalejeme 1/4 litrom vody a necháme 15 spariť. Piť 2-3 šálky denne. Tento čaj je vhodný aj na vymývanie rán.

Masť

Obrázok blogu

90 g masla alebo bravčovej masti sa silne rozohreje, pridajte 15g čerstvých nadrobno narezaných kvetov rebríčka a 15 g nadrobno narezaných malinových listov, krátko popražte. Nasledujúci deň sa mierne prihrejte, vylisujte cez ľanovú šatku a naplňte do fliaš. Skladujte v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu

Obklad na hojenie rán

Vďaka dezinfekčným účinkom dokáže rebríček rýchlo zahojiť rany a poranenia. Kvety (môžu byť aj sušené) povarte a potom prikladajte zabalené v plátne na ranu. Rana prestane krvácať a rýchlejšie sa zahojí.

Rebríčkový likér

Likér s rebríčka si vyrobíte ľahko - tri hrste kvetov zalejte vodkou, a necháte na slnku odstáť 3 týždne. Prefiltrujete a dochuťte medom a citrónom.

Množstvo receptov z rebríčka nájdete aj na stránke www.byliny.sk.

Upozornenie: Rastlina je vnútorne vo väčších dávkach jedovatá. Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Daniel Schikor

Daniel Schikor

Bloger 
  • Počet článkov:  135
  •  | 
  • Páči sa:  49x

Som to ja a nik iný. A aj www.byliny.sk. Zoznam autorových rubrík:  Len takCestovanieNa cestách s karavanomTip na víkendNa bicykliLyžovanieNa vodeBezpečnosť ITOchrana osobných údajovLiečivá sila prírodyNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

140 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

220 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu