Liečivá sila prírody - hloh

Nenápadný ker, ktorý sa už po stáročia využíva v ľudovom liečiteľstve a ponúka pomoc hlavne pri srdcovocievnych chorobách. Je ho možné nájsť takmer všade na Slovensku. Na jar sú to kvety, ktoré môžeme zbierať a na jeseň zas červen

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Hloh je vhodný hlavne na choroby srdca. Pôsobí proti angíne pektoris a vo všeobecnosti zlepšuje krvný obeh. Najčastejšie sa používa na zmiernenie bolesti v hrudníku, pre zníženie krvného tlaku alebo zastaveniu srdečnej aritmii. Zbierame biele kvety alebo bielo kvitnúce bylinné konce konárov (bez drevnatých častí), čiže listy s kvetmi, prípadne len samé listy, ako aj zrelé červené plody, všetko len z divo rastúcich rastlín. Kvitne od mája do júna. Plody zbierame na jeseň, od polovice septembra do októbra.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
hloh
hloh (zdroj: DS)
hloh
hloh (zdroj: DS)

Z hlohu sa dajú okrem obligátneho bylinkového odvaru pripraviť aj pochúťky do kuchyne. Ja som vyskúšal sirup, ktorý si pripravíme z kila čerstvých plodov. Pomačkáme ich, pridáme dva litre vody a

sirup
sirup (zdroj: DS)

kilo a pol cukru. Zmes zohrejme na 80 stupňov a udržujeme teplú kým plody nezmäknú. Potom ich prepasírujeme a ešte ich chvíľu necháme na variči. Pridáme jednu čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Plníme do fliaš ešte teplé.

Hlohový džem

Potrebujeme - kilo hlohových plodov, 650 g cukru, vodu.

Postup: rozmačkáme čisté plody, pridáme dostatočné množstvo vody a cukor. Varíme do mäkka. Potom precedím a opäť varíme až kým hmota nezačne hustnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Hlohový kečup

Potrebujeme - kilo hlohových plodov, pol litra jablkového octu, 150g cukru, soľ, čajová lyžička čerstvo pomletého čierneho korenia.

Postup: hloh varíme v octe na slabom plameni asi pol hodiny. Potom zmes prepasírujeme a pridáme cukor, soľ a čierne korenie. Varíme ešte desať minút na panvici, kým zmes nezhustne.

Viac receptov nájdete aj na stránke www.byliny.sk.

A ešte jedno upozornenie hlavne pre ľudí so srdcovými chorobami a so stresujúcim životným štýlom. Títo by mali užívanie hlohu konzultovať zo svojím lekárom.

Pozrite si:

Daniel Schikor

Daniel Schikor

Bloger 
  • Počet článkov:  135
  •  | 
  • Páči sa:  49x

Som to ja a nik iný. A aj www.byliny.sk. Zoznam autorových rubrík:  Len takCestovanieNa cestách s karavanomTip na víkendNa bicykliLyžovanieNa vodeBezpečnosť ITOchrana osobných údajovLiečivá sila prírodyNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

107 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Marcel Rebro

Marcel Rebro

143 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu