reklama

Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?

Rozhovor s nadšencom, ktorý na Slovensku a na kolene buduje múzeum poistenia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Otázky zodpovedané v texte:

  • Aké poznáme najstaršie poistné zmluvy?

  • Akú najstaršiu zmluvu máš vo svojej zbierke?

  • Odkiaľ prišli na územie Slovenska prvé poisťovne? Existovala aj čisto slovenská poisťovňa?

  • Čo zaujímavé si sa pri budovaní svojej zbierky dozvedel?

  • Čo sa pred 100 rokmi poisťovalo najčastejšie?

Rozprával:
Tomáš Kromka - zberateľ a predseda občianskeho združenia Múzeum poistenia.

Ak chcete vedieť viac, pozrite si rozhovor na videu. Dozviete sa odpovede na otázky: Prečo to robíš? Čo je na takom múzeu poistenia pre verejnosť poučné? Nájdu v ňom niečo inšpiratívne aj dnešné poisťovne? Kedy predstavíš svoje múzeum? Koľko už máš zbierkových predmetov? Ako reaguje na tvoje nadšenie tvoja manželka? Čo aktuálne máš v múzeu najhodnotnejšie? Aké najkrajšie poistné zmluvy máš? Čo máš hodnotné okrem poistných zmlúv? Našiel si v poslednej dobe niečo, čo pre teba bolo prekvapivé? Zaujímavé súvislosti? Hľadáš aj budovy alebo miesta, kde už dávno zaniknuté poisťovne sídlili? Narazil si v poslednom čase na zaujímavé príbehy, ktoré sa viažu k tomu, čo máš? Našiel si na poistných zmluvách aj nejaké zmienky o inflácii? Pred pol rokom si prezentoval exponát – denník poistného poradcu zo 40. rokov minulého storočia. Zmenilo sa odvtedy niečo na poistnej praxi? Včera si na Linkedine napísal, že poisťovne v minulosti poskytovali aj hypotéky. Vieš o tom povedať viac?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Aké poznáme najstaršie poistné zmluvy?

Údaje ohľadne prvého zachovaného poistného kontraktu sa mierne líšia Niektoré zdroje udávajú poistnú zmluvu z Janova z roku 23.októbra 1347, uloženej v štátnom archíve v Janove, týkajúcu sa námorného poistenia. Iné zdroje uvádzajú ako prvú poistku z Pisy z 13. apríla 1379. Existujú však aj zmluvy z Janova z rokov 1343 a 1329. Každopádne však možno povedať, že išlo poistný kontrakt z Talianska zo 14. storočia, ktorým bola oficiálne dokladovaná poisťovacia prax súvisiaca s námorným poistením. Za úplne prvú dokladovanú poistnú zmluvu sa podľa najnovších výskumov považuje zmluva z 29. októbra 1298 a týka sa obchodnej cesty do Brúg.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  754
  •  | 
  • Páči sa:  1 656x

Zájmy: square dancing (jsem caller), akvaristika, zoologie, archeologie, cestování, fotografování. Doma mám 30 menších akvárií, ženu a tři dcery. Moje firma organizuje na Slovensku soutěž finančních produktů s názvem Zlatá minca. Také jsem vytvořil diskusní FB skupinu, ve které se kdokoli může zeptat na cokoli ohledně slovenských bank, pojišťoven a investování (ikonka níže). Zoznam autorových rubrík:  AkvaristikaAlexandra & DanielkaCestováníFilmy, které mě zaujalyKnihy, které mě zaujalyHudba, která se mi líbíSpolečenské hryFilatelieSQUARE DANCEHistorie, archeologie, evolucePřírodaZoologieZuzkaZlatá mincaSúkromnéNezaradené

reklama

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu