reklama

Ak most cez rieku, tak poriadny!

Kým všade neboli mosty, tak sa drvivá väčšina riek dala kdesi prebrodiť či preplaviť. Čo však dnes s tou hustnúcou automobilovou dopravou?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)
Obrázok blogu

Tarn je brutálna rieka. Pramení v Centrálnom masíve a preteká juhozápadným Francúzskom, kým sa nevleje do rieky Garonne. Nielenže sa vekmi vryla do masívu a tým vytvorila jeden z najkrajších kaňonov na okolí, no jej občasné záplavy v minulosti napáchali veľa škôd, keď sa v priebehu niekoľkých hodín z horskej riavy stala masa vody smelo konkurujúca Nílu za staroegyptských čias.

Obrázok blogu

Napriek tomu tu v jej okolí žijú ľudia. A žijú naozaj tesne pri nej. Tak napríklad táto dedinka leží na ľavom brehu, zatiaľčo cesta vedie po pravom brehu. Ponad riekou je natiahnuté lano, na ktorom visí malá nákladná lanovka. Keď sme tu stáli, prišiel poštár v aute, kľúčikom si otvoril obslužnú skrinku, do lanovky naoložil prepravku a bzzzzz, o chvíľu bola kabínka na druhej strane. V dedinke nemajú žiadne autá, možno odtiaľ vedie akurát tak chodník kamsi za kopec. Všetci parkujú pri ceste na pravom brehu. Hmm, alebo žeby hento vľavo dole boli zvyšky nejakého starého mosta?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Niekde boli kamene na rieke tak nahusto pri sebe, že by možno ani nebolo také náročné tú rieku preskákať, či preliezť. Ale kadiaľ by mali prechádzať autá?

Neďaleko odtiaľto vedie diaľnica A75 prezývaná la Méridienne. Je to jedna z mála bezplatných diaľníc vo Francúzsku, zároveň však technicky najnáročnejších, keďže väčšina z jej 340 kilometrov vedie v nadmorských výškach nad osemsto metrov, prechádza troma tunelmi, piatimi priesmykmi a ôsmimi viaduktmi. A práve k jednému z nich sme mali namierené.

Obrázok blogu

Vchádzame do mestečka Millau, ktoré ešte pred piatimi rokmi trpelo dlhočiznými dopravnými zápchami. Diaľnica A75 končila pár kilometrov severne odtiaľto a pokračovala zas niekoľko kilometrov južne odtiaľto. Všetká doprava tak prechádzala hlbokým údolím a mestom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teraz tu však stojí most. Predstavte si Eiffelovu vežu v Paríži a postavte ju k tomu strednému pilieru. Hmm, že jej pár metrov na výšku chýba? No veď je to už stará dáma. Tento most tu stojí štyri roky. S 343 metrov vysokým pilierom je to najvyšší most na svete.

Obrázok blogu

Byť bezdomovcom, tak pod taký most ani spať nejdem. Hluk z diaľnice by neprekážal, veď je ďaleko tam kdesi hore, no taký vysoký most ani pred dažďom neochráni. Namiesto bezdomovcov sa tu pod ním nachádza informačné centrum s niekoľkými (predpokladám, že nie spadnutými) kúskami z mostu a videoprojekciou o jeho stavbe.

O hotové lode sa rozbíja šampus. Tu tú fľašu strčili na poslednú chvíľu medzi dva obrovské bloky v strede mostu a prisunuli ich k sebe. Puk. Našťastie sa z oboch strán strafili celkom presne a tak nemuseli stavať dva mosty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Zospodu sa mi tam ten most naraz nezmestil, hoci som púlil oči ako ryba.

Obrázok blogu

A tak sme sa šli pozrieť dole do údolia...

Obrázok blogu

... odkiaľ toho bolo vidieť viac. Zaujímavé by to bolo aj zhora, no my sme sa na tých triapoltisícoch kilometroch cik-cak južným Francúzskom akosi celkom úspešne vyhýbali diaľniciam.

Obrázok blogu

V Millau sme sa ešte naobedovali a pri tomto poslednom pohľade na viadukt mi napadlo, že by to po obede chcelo nejaký zákusok. Nejaký poriadne smradľavý zákusok. Čo tu máme tak nablízku? Aha, dedinka Roquefort!

Miroslav Šedivý

Miroslav Šedivý

Bloger 
  • Počet článkov:  404
  •  | 
  • Páči sa:  2x

...večný mládežník, samouk, cestovateľ, začiatočník a špekulant... bratislavčan ročník 1979, toho času v bádenskom Karlsruhe Zoznam autorových rubrík:  Haló, tu KarlsruheTúlavý bicykelS batohom cez horyS batohom po EurópeZačiatky bývajú ťažkéVeršotepcove návodyKoľko rečí viešThink globallyHrnček varSlovensko.comMalý princŠaškové počmáraníVšetko dobré

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

23 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu