Miroslav Šedivý
Máte to radi csípős?
Hoci nepatrím medzi ľudí, ktorých by štípal aj jahodový džem, s csípős papričkami som opatrný a nestrkám do nich príliš nos. Ako teda s nimi nakladám?
...večný mládežník, samouk, cestovateľ, začiatočník a špekulant... bratislavčan ročník 1979, toho času v bádenskom Karlsruhe Zoznam autorových rubrík: Haló, tu Karlsruhe, Túlavý bicykel, S batohom cez hory, S batohom po Európe, Začiatky bývajú ťažké, Veršotepcove návody, Koľko rečí vieš, Think globally, Hrnček var, Slovensko.com, Malý princ, Šaškové počmáraní, Všetko dobré
Hoci nepatrím medzi ľudí, ktorých by štípal aj jahodový džem, s csípős papričkami som opatrný a nestrkám do nich príliš nos. Ako teda s nimi nakladám?
Keď je vonku jasno, no krut, tak je vnútri príjemne, lebo slnečné lúče zalievajú cez veľké okno celú izbu a kúrenie sa stará o pohodovú teplotu. V takú chvíľu si uvarím vodu, nechám ju trochu vychladnúť a medzitým si zo skrinky vyberiem nejaký dobrý sypaný čajík. Dnes si v slovníku nájdeme niečo na Ch..., Chu..., zelený čajík Chun-mee si dáme. Len opatrne, aby som ho nerozsypal...
Tequila, vínne listy, čaj zo samovaru, kokosový koláč, Bordeaux, kozí syr, škoricový odvar, couscous, plzenské... stačí jedno gastronomické mecheche študentov cezpoľných a cezoceánskych, aby sa oči so žalúdkom mohli ísť pásť.
Keď som bolo dieťa, myslelo som si, že podobne, ako doba ľadová skončila zmiznutím ľadovcov, tak aj doba kamenná pominula spolu s väčšinou kameňov na Zemi.
Roztentuj si cesnak, do toho pritentuj červenú papriku a čierne korenie, v tom otentuj bochníčky camembertu, ktoré predtým nožíkom trochu pretentuj a do dierok vtentuj malé kúsky cesnaku. Celé to natentuj do olivového oleja a nechaj to tentovať takých 5-8 dní. Hlavne sa s tým moc netentuj!
Spolubývajúci Marek chodieval pravidelne do kostola, no i tak som ho priateľsky oslovoval "materialista". Keď mali pred pár rokmi na jeho fakulte materiálového inžinierstva deň otvorených dverí, veľmi ma tam pozýval. Neoľutoval som, zmenilo to totiž výrazne môj vzťah k syrom. A nielen môj.
Kapor, zemiakový šalát a vianočné koláčiky už dávno zmizli zo špajze a z chladničky. Včera sme lovili kúsky pečiva v syrovom fondue a dnes konečne nastáva posledná tohtoročná mlsná etapa. Od zajtra totižto mlsáme v novom roku. Z rodinnej knižnice som vykutral útlu polorozpadnutú knižočku z edície "Varíme moderne" z roku 1977 a pustil sa do chlebíčkov.
Keď som bolo malé dieťa, občas som po tanieri s horúcou krupicovou kašou posypanou kakaom a cukrom naháňalo kúsky ešte neroztopeného masla. Neskôr sa tam občas objavila škorica. Dnes som už o čosi väčší a tak si tam ešte kvapnem aj trochu javorového sirupu. Jéééj a čajík k tomu.
Kebyže mám jedinou fotografiou vyjadriť pojem "osamelosť", tak by na nej bol človek sediaci sám za stolom a namáčajúci si kúsok bagety v hrnci s fondue. My sme si robili toto tradičné savojské spoločenské jedlo zo syra roztopeného vo víne šiesti. Tu je recept.
Niektorí výnimočne bohatí ľudia túžia po takom dome či aute, aké nemá nikto iný na svete. Iní výnimočne zruční sa uspokoja s jedinečným vlastnoručne ušitým oblečením alebo originálnym zariadením bytu. A nám, výnimočným maškrtníkom a vyzobkávačom, neostáva nič iné, ako si navariť niečo, čo si potom aj zjeme. Vlastne ani variť nebude treba.
Hodil na mňa spýtavý pohľad a priložil hrsť špagiet cez hrniec. Beznádejne pretŕčali na obe strany: "Ten je primalý, veď sa doňho nevmestia."