
Tak ako v zemiakovom šaláte nesmú chýbať zemiaky, vo vlašskom vlašáky, tak ani obložené chlebíčky sa nezaobídu bez chlebíčkov. Obloženie však už zostáva na fantázii hostiteľa. Tá moja, zdecimovaná dumaním nad vianočnými darčekmi však už nebola schopná vytvoriť kompozíciu lahodiacu oku i jazyku a preto som sa spoľahol na rokmi overenú odbornú literatúru.
Môžeme si kúpiť bochník chleba, šaláty a nátierky; vo väčších mestách okrem údenín aj studené pečené mäso, ktoré nám nakrájajú rovnako ako tvrdé syry. Kúpiť dostaneme aj majonézu dobrej kvality. Sendviče kupujeme obyčajne hotové. V malých mestách ich možno dostať kúpiť len koncom týždňa a aj výber šalátov a nátierok je tam obmedzený. Vo veľkých mestách je výber naopak veľký.
Mal som šťastie. Dnes je nedeľa, navyše posledný deň v mesiaci i roku, takže koncovatejší týždeň si autorka knihy snáď ani nemohla predstavovať. Potraviny na rohu ulice v centre môjho rodného malebného prístavného mestečka boli dnes otvorené.
Opatrne som poprekračoval pár postarších zákazníkov bojujúcich obrátenými golfovými palicami o akciové pomaranče a vrhol sa k pultu s chlebom. Pár bochníkov tam ešte bolo. Vzal som jeden taký menší rozprávkový a postavil sa do dlhočizného radu do šalátičkárne.
Výber bol naozaj veľký, presne tak, ako sa na veľké mesto patrí. Habkajúc som tetuške ukazoval na šunčičky, salámy a syrčoky. Koľko Vám zabalím? Přiměřene, pričom som neurčito mával rukou vo vzduchu. Možnosť výberu bola úžasná a zďaleka prekračovala zoznam uvedený v knižke.
Ak máme možnosť väčšinu potravín kúpiť, musíme si dobre uvážiť, čo kúpime a čo si pripravíme doma. Keď všetko kúpime hotové, naše pohostenie bude mať charakter reštauračnej stravy; to môže byť pre našich hostí a pre rodinu sklamaním. Práve v dnešnom zhone sa stále častejšie stravujeme mimo domu, obložené chlebíčky a majonézové šaláty sú často bežnou desiatou na pracovisku aj pri prechádzkach mestom. Keďže času nazvyš nemáme, kúpime predovšetkým hotové pečivo.
S hotovým pečivom a nespočtom všakovakých lahôdok som pri pokladni zaplatil a vydal sa domov, aby som teda nesklamal rodinu a hostí. Ach tá dnešná doba, v tom zhone behalo po chodníkoch plno ľudí, veru nemali času nazvyš. Múdra to knižka.
Dúfam, že som kúpil všetko potrebné. Veď snáď niečo ešte nájdem v chladničke.
Na prípravu šalátov môžeme využiť niektoré zvyšky potravín, ako konce vajíčok a pod., nesmú však byť oplesneté a skysnuté.
Nechcel som si predstaviť, ako mi so skysnutou tvárou oplesnú hostia také zvyšky o hlavu. No našťastie im nič nebolo, tak som ich mohol spotrebovať.
Menej známou, v cudzine však veľmi obľúbenou ozdobou sú čerstvé šalátové uhorky. Keď nemáme čerstvú zeleninu, používame konzervovanú. Najobľúbenejšie sú sladkokyslé uhorky, bez ktorých si chlebíčky a studené nárezy nevieme vôbec predstaviť.
Vtedy mi trklo, ako som minulý týždeň na trhu v Hainburgu videl vyložené šalátové uhorky, no teraz už bolo neskoro niekam kvôli nim cestovať. Sladkokyslé uhorky budú určite stačiť. Začal som teda krájať chlieb. Koľko krajcov vlastne bude treba?
Na pohostenie k likéru alebo vínu rátame na osobu asi tri chlebíčky, ku koktailom a ako pohostenie pri televízii postačí asi päť chlebíčkov.
Televízor síce od mlsacieho stola vidno, no spotreba chlebíčkov zrejme bude závisieť od toho, či je vypnutý alebo zapnutý. Pokrájal som teda pre istotu celý bochník rozprávkového chlebíka a z krájača som sa zmenil na obkladača.
Na jeden chlebíček rátame 20 g chleba a 30-60 g obloženia. Pri rozpočtoch sa ráta s jemne nakrájanou údeninou a so syrom. Keď nám to v obchode nenkrájajú dosť tenko spotrebujeme viac surovín. Chlebíčky neprepĺňame, dávame pozor, aby boli chuťovo i farebne dobre zladené. Obložené chlebíčky majú byť jeden ako druhý. Nevzhľadné kúsky obloženia, ako sú konce uhoriek, vajec a salám, odložíme.
Tetuška v potravinách mi to našťastie nakrájala dosť tenko, takže po chvíli boli všetky krajce obložené kúskami farebne dobre zladených plátkov všeličoho dobrého. Dával som pozor na uniformitu chlebíčkov, aby sa mi hostia pri stole nebili o tie lepšie kúsky.
Chuťovú zladenosť som mohol overiť jedine kontrolou v teréne. Namiesto toho, aby som z každého chlebíčka odhryzol kúsok, vybral som náhodným výberom tri kusy a tie spapkal. Netreba to preháňať, treba si nechať miesto aj na propagačnú konzumáciu pred hosťami.
Na záver bolo treba pripraviť ešte nápoje. V múdrej knižke odporúčali všetko možné, no najfajnovejší býva výber vína.
Milovníkom vína ponúkneme k ostrejším syrom trpké červené víno, napr. Ľudmila, Frankovka, a pod.
Bohužiaľ, fľašu Millského vlka (Loup de Millas) z juhozápadného Francúzska sa mi zohnať nepodarilo, tak som radšej otočil list a skúsil to s koktejlom.
Keď pozývame hostí zriedka, stačí nám improvizovaný mixér, t. j. fľaša od mlieka, ktorú pri mixovaní nápoja musíme dôkladne uzavrieť. Keď používame takúto pomôcku, nebudeme nápoj miešať pred hosťami, ale sa schováme do kuchyne.
Schoval som sa teda do kuchyne, z chladničky vybral mlieko, prelial obsah do pohára a pustil sa do mixovania.
Po tom, ako sa na stenách kuchyne objavili prvé kvapky ríbezľového džúsu vystrekujúce z narezanej tetra-pakovej krabice, v ktorej som miešal nápoj, ma mama vyrazila z kuchyne...
(Citáty z knihy "Eva Šafářová: Obložené chlebíčky a studené misy, Osveta 1977")