reklama

Túlavé topánky: Barokový život na zámku Schloss Hof

Nádherné barokové sídlo kúsok za hranicami republiky i nášho hlavného mesta kedysi slúžilo ako letné sídlo rakúsko-uhorským monarchom, potom armáde a dnes sa - po veľkolepej obnove - stáva stále obľúbenejším cieľom rodinných výletov domácich i zahraničných turistov. Aj my sme sa dali zlákať nádherným zámkom, ktorý skrášľuje výhľad obyvateľom Devínskej Novej Vsi a ktorý pripomína omnoho známejší Versailles.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Obrázok blogu

Zladiť program spoločného výletu so štrnásťročným chlapcom a desaťročným dievčaťom je takmer nemožné. V múzeu starých automobilov sa nudí slečna, dedinka bez modernej techniky zas nie je nič pre mladého muža. Aj hrady a zámky sú zábavné tak na striedačku, podľa toho, či v nich býva (alebo aspoň kedysi bývalo) nejaké strašidlo. Rakúsky Schloss Hof je práve preto ideálnou kombináciou - a nádherné záhrady zaujmú i maminy, kone či gazdovský dvor sú pastvou pre oči nielen pre deti, na svoje si prídu i tatovia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Z histórie

Zámok dal - pravdepodobne po vzore francúzskych letných sídiel - postaviť rakúsky princ Eugen Savojský. Od vzniku boli súčasťou zámku nádherné záhrady, takže v čase najväčšej slávy bol Schloss Hof považovaný za najkrajšiu barokovú stavbu celého Rakúsko-Uhorska. Princ a neskôr i cisárovná Mária Terézia v Schloss Hofe usporadúvali veľkolepé slávnosti, no po smrti panovníčky začala sláva zámku upadať. Cisár František Jozef venoval zámok koncom 19. storočia armáde, po rozdelení sveta sveta železnou oponou v 20. storočí sa zámok ocitol na pokraji záujmu. Až v posledných rokoch ho štát spolu so súkromnými vlastníkmi obnovili a dnes slúži ako komplexná prezentácia života panstva v období baroka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Dnešná sláva

Dnes návštevníkov lákajú nádherné udržiavané - i keď ešte celkom nedokončené - záhrady, kvitnúce prakticky počas celého návštevného obdobia (od 2. apríla do 1. novembra). Zámoček ešte rekonštruujú, obnovená časť je verejnosti prístupná - hosťovské apartmány, priestory, ktoré počas svojho pobytu využívala Mária Terézia, spoločenská sála či zámocká kaplnka.

Atrakciou je gazdovský dvor so všetkým, čo k panstvu patrí - domácimi zvieratami, bylinkovou záhradou, kuchyňou... V stajniach sú vystavené koče, koniari sa starajú o kone, vo výbehu okrem ovcí či kôz nájdete i ťavy. Zaujímavosťou gazdovského dvora je vzácny biely páv (ale keďže žiadna samička nikde na okolí nebola, nádherné perá ťahal za sebou).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V záhradách je malý zverinec, čím viac sa blížite k zámku, tým viac pribúda ozdobných rastlín. Kaskádové jazierko je v areáli zatiaľ iba jedno, ale ďalšie je vo výstavbe.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Praktické informácie

Sezóna na zámku trvá od 2. apríla do 1. novembra. Dobrá správa pre našincov, zvyknutých na zatvorené pondelky - otvorené majú počas celého týždňa. Vstupné je možno trošku vyššie, ako sme zvyknutí z domácich pamiatok - dospelí platia 10,50 €, deti 7,- €, rodinná vstupenka stojí 28,- €. Viac informácií o programe nájdete na stránke zámku. My sme navštívili zámok mimo sezóny počas pracovného dňa, takže sme nemali šťastie na slovensky hovoriaci personál, ale počas voľných dní sú k dispozícii i našinci. V každom prípade dostanete prospekty v slovenskom jazyku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj na občerstvenie si pripravte tučnejšiu peňazenku - za malé rodinné občerstvenie (v našom prípade dve zmrzliny, nealkoholický nápoj a nealkoholické pivo) zaplatíte celkom slušnú sumu (takmer 14,- €).

Určite nezabudnite na repelent a ochranu pred slnkom, aby sa výlet neskončil bojom s komármi a spálenými ramenami.

Zámok je trošku bokom od hlavnej cesty, ale propagácia v jeho okolí je vynikajúca, nebudete mať problém nájsť ho. Pomôžu i návody na stránke. O necelý rok by Devínsku Novú Ves - časť Bratislavy mal so Schlosshofom spojiť cyklistický most, takže dostupnosť sa ešte zlepší.

Andy Sekanová

Andy Sekanová

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodená v znamení Váh... Zoznam autorových rubrík:  Bratislava *moja láska*Túlavé *topánky*Cestujeme *kade-tade*Ako živá *voda*Poviedka *na nedeľu*Moje *lásky*Takí *sme*

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu