reklama

Do Bratislavy? A na čo?

Krásavica na Dunaji, tak ju volali. Bratislavu, ktorá toto pomenovanie dostala, i keď čoby kameňom dohodil stojí nádherná Viedeň a opačným smerom Budapešť, ktorým sa Bratislava ťažko vyrovná. Alebo žeby predsa?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (64)

Veď Bratislava bude mať svojim návštevníkom čo ponúknuť. Hrad ako obrátený stolček či korunovačný kostol viacerých panovníkov? Pche!

Päťhviezdičkový hotel Kempinski. Čo na tom, že mu bude musieť ustúpiť najznámejší bratislavský kultúrny stánok? A ak sa ho podarí zachrániť, bude sa krčiť v tieni presklenej veľkolepej stavby. Čo už, nejako ho snáď turisti pretrpia.

Supermodernú hokejovú halu. V širšom centre mesta - na to pozor, to len tak hocikde nemajú. Trošku histórie bude musieť ustúpiť, ale kto je zvedavý na obyčajný zimák. Budeme mať novú skleníkovitú budovu (hovorí sa tomu "rekonštrukcia")a počkajte, ako sa turisti pohrnú pozerať na miesto, kde sa bude hrať o titul majstra sveta!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obchodné centrá so značkovými obchodmi. Lebo naše značkové obchody sú drahšie ako iné značkové obchody, to znamená, že turisti sa len tak pohrnú nakupovať do Bratislavy. Okrem toho, v teplých dňoch dobre poslúžia i domácim. Veď kto by sa opekal na horúcom slnku, keď môže celý deň aj s rodinou stráviť v príjemnom chládku šoppingpalácov?

Vybetónované "parky". Ak sa nevyrúbu stromy kvôli stavbe, tak ich treba vyrúbať kvôli výhľadu na zrekonštruované budovy. Parková úprava Hlavného námestia je dávnou minulosťou, dnes ho "krášli" nie najkvalitnejšia dlažba. Mestské parky z prelomu 19. a 20. storočia poznáme už iba zo starých pohľadníc - okrem Hlavného námestia bolo podobne upravené susediace Františkánske námestie, Hurbanovo námestie alebo Šafárikovo námestie. Na Hviezdoslavovom námestí sa, našťastie, so zeleňou zaobchodilo citlivejšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pre nostalgikov ešte zostáva nejakých pár starých stavieb. Dokonca citlivo zrekonštruovaných - Tulipán či SAS Carlton sú pýchou mesta. Akurát stavby z minulého storočia sú, zdá sa, tŕňom v oku modernej Bratislavy. Tak sa pomaly lúčime so zvonkohrou na stavbe bývalého obchodného domu Prior, dúfame, že PKO vydrží boj o svoju existenciu a - je mi ľúto, že to musím takto napísať - vďaka kríze sme si zachránili Starý most. Zimný štadión O. Nepelu prejde takou rekonštrukciou, že z pôvodnej stavby na ňom nezostane nič... Industriálne dedičstvo sa nám rúca a Bratislava pomaly začína vyzerať ako mesto bez histórie. Na čo sa k nám budú chodiť pozerať turisti, to je veľmi ťažké uhádnuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Foto: Pressburg - Pozsony - Bratislava 1883 - 1919 , vyd. Práca (upravené)
Lucka Kramaričová

Andy Sekanová

Andy Sekanová

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodená v znamení Váh... Zoznam autorových rubrík:  Bratislava *moja láska*Túlavé *topánky*Cestujeme *kade-tade*Ako živá *voda*Poviedka *na nedeľu*Moje *lásky*Takí *sme*

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu